Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μια άλλη όψη της Κάλλας στην 87η ΔΕΘ

Μέσα από την καλλιτεχνική τριλογία της Μυκονιάτισσας Μαρίνας Πετρή

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μια άλλη όψη της Κάλλας θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι επισκεφθούν την 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η Μυκονιάτισσα δημιουργός Μαρίνα Πετρή παρουσιάζει στην πόλη μας το πολιτιστικό αφιέρωμα «Μαρία Κάλλας, μια ζωή σαν παραμύθι» που περιλαμβάνει το βιβλίο της για την διάσημη υψίφωνο, μια έκθεση έργων που φιλοτέχνησε και βίντεο, συνθέσεων φωτογραφιών με αφήγηση. Όλα γίνονται με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της Ελληνίδας ερμηνεύτριας.

«Στην δουλειά μου ασχολούμαι με το ελληνικό στοιχείο, δίχως να το εκλαϊκεύω. Έχω ασχοληθεί με ιστορίες ελληνικές και τις παραμυθοποιώ. Παρατηρούσα όμως ότι δεν γίνονταν εκδηλώσεις για τα παιδιά. Έτσι ασχολήθηκα με κάτι που ήξερα καλά: την συγγραφή και την ζωγραφική. Για μένα ήταν εύκολο να κάνω αυτό το αφιέρωμα. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να μπω στην ιστορία της ζωής της Κάλλας», δήλωσε η κυρία Πετρή σε τηλεφωνική μας συνομιλία.

Ανέφερε πως συνέγραψε το βιβλίο «Μαρία Κάλλας, μια ζωή σαν παραμύθι», (εκδ. Οίκος Μυκόνιο Φως, 2018) στο οποίο περιλαμβάνεται η διαδρομή των Ελλήνων γονέων της Κάλλας, μεταναστών της γενιάς του ’10 και ’20, και ξετυλίγεται το νήμα της ζωής της από τη γέννησή της μια βραδιά καταιγίδας στη Νέα Υόρκη, και το μεγάλο ταξίδι της στον Κόσμο. «Στη βιογραφία αυτή αναδεικνύεται ο ηρωικός της άθλος μύησης στον μέγα ενιαυτό. Το θείο σχέδιο φτιάχνει το σκηνικό της διαδρομής της ζωής της με εμπόδια, δράκους, πεδιάδες, περάσματα, μάγους, από μηχανής θεούς και τον ανίκητο έρωτα, μέχρι την ολοκλήρωσή του. Η στιβαρή σύνταξη των ποικίλων αυτών στοιχείων αναδεικνύει τη μεταμόρφωση της θνητής Μαρίας στην ημίθεα Κάλλας», σημείωσε η συγγραφέας.

Η αποτύπωση του ψυχισμού της Κάλλας ολοκληρώνεται με μια up today pop art εικονογράφηση που συμβαδίζει με την ανατροπή και τον εκμοντερνισμό που έφερε η Κάλλας στην όπερα, χωρίζοντας την πανανθρώπινη ιστορία σε «όπερα πριν και όπερα μετά την Κάλλας».

Με το ίδιο πνεύμα η Μαρίνα Πετρή ολοκληρώνει μια σειρά εικαστικών έργων, με λάδι και ακρυλικό σε μουσαμά, κολλάζ με χαρτί, και digital art. Επίσης, προκειμένου να δώσει το πνεύμα των σκέψεων της Κάλλας, δημιουργεί τη σειρά «12 σοφές φράσεις της Μαρίας Κάλλας» σε urban συλλεκτικές αφίσες 70Χ100 εκ., οι οποίες προστίθενται στο αφιέρωμα.

Η εκδήλωση συμπληρώνεται με παρουσίαση σε βίντεο, συνθέσεων φωτογραφιών και αφήγηση από την καλλιτέχνιδα.

Η Κάλλας ήταν ο Προμηθέας της εποχής της

maria_kallas_mia_zoi_san_paramythi_2.jpg

«Η Κάλλας είναι ένα ιερό τέρας της τέχνης. Θα λέγαμε πως είναι ο Προμηθεάς της εποχής της. Έδωσε νέο φως στην όπερα. Με την συμπεριφορά της έφερε καταξιωμένους σκηνοθέτες και σκηνογράφους για πρώτη φορά σε αυτό το είδος τέχνης. Γι’ αυτό και η παρουσία της ήταν ορόσημο. Και απέδειξε πως δεν χρειάζεται να είσαι ευτραφής για να παίξεις όπερα», ανέφερε η κυρία Πετρή στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Το αφιέρωμα παρουσιάζεται στο ισόγειο του εξωτερικού κτιρίου «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ, δίπλα στο περίπτερο της ΕΡΤ.

Το έργο της Μαρίνας Πετρή εκτίθεται κατόπιν εισηγήσεως της οργανώτριας εκδηλώσεων κ. Εφης Αποστολοπούλου και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων (ΕΣΕ) – της αρχαιότερης (από το 1908) Ομοσπονδίας Γυναικείων Σωματείων στην Ελλάδα. Σκοπός του ΕΣΕ είναι η ισότητα των φύλων και η προώθηση της θέσης της γυναίκας σε όλους τους τομείς, ενώ στις δράσεις του περιλαμβάνεται και η ανάδειξη της προσωπικότητας και του έργου σπουδαίων γυναικών.

Το αφιέρωμα έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των φίλων της όπερας, αλλά και επισκεπτών κάθε ηλικίας της ΔΕΘ.

Μπορείτε να το δείτε από κοντά τις ώρες λειτουργίας της 87ης ΔΕΘ μέχρι και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023(Καθημερινές: 16:00 – 22:00 , Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 22:00. Είσοδος 8 ευρώ).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου μετά την εκκένωση της Ράφα
Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την έναρξη της εκκένωσης της Ράφα
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου μετά την εκκένωση της Ράφα