Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημήτρης Παπάζογλου: «Πρέπει να έχεις προσωπικότητα για να γοητεύσεις το κοινό»

Ο γνωστός δημιουργός χορογραφεί την επιθεώρηση «Βίρα τις άγκυρες» που ανεβαίνει στο ΚΘΒΕ

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Η επιθεώρηση συμπληρώνει φέτος 130 χρόνια ζωής. Με αφορμή αυτό το γεγονός το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει το «Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα.

Στη σκηνή του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών  (Εθν. Αμύνης 1) από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 θα ταξιδεύσουμε μαζί με τους ηθοποιούς στο παρελθόν και θα ζήσουμε μια αναδρομή στην ιστορία αυτού του θεατρικού είδους. Χορός, μουσική και θέατρο ενώνονται σε ένα έργο που αγαπήθηκε από το κοινό, από την πρώτη παρουσίασή του όταν ανέβηκε το 1997 από το Εθνικό Θέατρο.

kthbe-vira-promo-30112023-by-mike-rafail-1.jpg

«Η παράσταση αρχίζει από το 1894 με την πρώτη καταγεγραμμένη επιθεώρηση. Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου, αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου. Δεν είναι απλά ένας φόρος τιμής στην επιθεώρηση αλλά σε όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που άφησαν ιστορία στο ελληνικό μουσικό θέατρο πχ η Βλαχοπούλου, τα Καλουτάκια, ο Γκιωνάκης, ο Σταυρίδης, ο Μουστάκας, ο Ψάλτης κλπ. Παράλληλα υπάρχει μια αναφορά και στα χορευτικά ζευγάρια στον Μανώλη Καστρινό και την Χρυσούλα Ζώκα, στην Ελένη Προκοπίου με τον  Βαγγέλη Σειληνό, στον Φώτη Μεταξόπουλο με την Φοντάνα, στον Γιάννη Φλερύ και τη Λίντα Άλμα. Προσωπικά νιώθω τυχερός που ήμουν στο μπαλέτο του Φλερύ και αργότερα συνεργάστηκα με αυτό το μεγάλο δάσκαλο», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο χορογράφος Δημήτρης Παπάζογλου.

Ο ίδιος είχε συνεργαστεί με το συγγραφικό δίδυμο στην παράσταση του 1997. Τώρα επιστρέφει στο «Βίρα τις άγκυρες». «Είναι μια παράσταση που άφησε ιστορία στο Εθνικό Θέατρο. Είχε ανέβει το 1997 και παρέμεινε δύο σαιζόν στη σκηνή. Για μένα είναι μεγάλος ο πήχης για το νέο ανέβασμα γιατί όσοι έχουν δει παράσταση, πρέπει να δουν τώρα μια νέα ματιά, αλλά να είναι παράλληλα μια δουλειά που να έχει ομορφιά και απήχηση», τόνισε ο χορογράφος.

Δεν υπάρχει παράδοση στην επιθεώρηση για τους νέους

kthbe-vira-promo-30112023-by-mike-rafail-25.jpg

Εστιάζοντας στην επιθεώρηση σχολίασε πως «δεν υπάρχει πλέον παράδοση για να ακολουθήσουν οι νέοι. Πχ η Πανοπούλου είχε ως πρότυπο την Βλαχοπούλου. Τώρα δεν υπάρχουν πρότυπα και εποχή έφερε σε ζήτηση το έντεχνο θέατρο. Και ενώ έχουμε καλούς ηθοποιούς δεν έχουν σκηνική γοητεία. Δεν έχουν γοητεία στο ευρύ κοινό. Πρέπει να έχεις προσωπικότητα για να το καταφέρνεις αυτό. Όμως πολύ φοβάμαι ότι με την εξέλιξη του κόσμου και της κοινωνίας υπάρχει ευνουχισμός. Το σύστημα δεν θέλει να έχεις προσωπικότητα. Ζούμε σε μια εποχή που όλοι είμαστε αναλώσιμοι. Βλέπετε πχ ένας ηθοποιός μετά από ένα σήριαλ χάνεται. Όλα πρέπει να ακολουθούν κάποιους κανόνες Γι’ αυτό επίπεδο είναι χαμηλό σε όλους σχεδόν τους τομείς».

Για τα κείμενα των Ρέππα Παπαθανασίου ο κ. Παπάζογλου σχολίασε πως αποτυπώνουν αυτά που συμβαίνουν στο σήμερα και μοιάζουν με συγγραφείς του παρελθόντος όπως ο Σακελλάριος και ο Γιαννακόπουλος που με την πένα τους αποτύπωναν ένα αντίγραφο της κοινωνίας.

Σχετικά με την επιθεώρηση είπε πως «το είδος δεν έχει σβήσει. Υπάρχουν ακόμη ηθοποιοί που το υπηρετούν όπως πχ ο Σεφερλής, αλλά και άλλοι καλλιτέχνες όπως πχ η Παπαδοπούλου».

Ο γνωστός χορογράφος έρχεται για 3η φορά στο ΚΘΒΕ. «Είχα συνεργαστεί για το “Έλα απόψε στου Μελά” και για τον “Αγαπητικό της βοσκοπούλας”. Τώρα που ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αστέρης Πελτέκης με φώναξε να κάνουμε το “Βίρα τις άγκυρες” βάζουμε τα δυνατά μας για ένα  αποτέλεσμα που πιστεύουμε ότι θα είναι εξαιρετικό», δήλωσε ο κ. Παπάζογλου.

Πέρα όμως από την επιθεώρηση, θα ετοιμάζει και άλλες παραγωγές στη Θεσσαλονίκη: θα χορογραφήσει παράσταση των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα με τίτλο «Οι κωμικοί» που θα ανέβει στα μέσα Γενάρη, επίσης από το ΚΘΒΕ, τον Φεβρουάριο θα συνεργαστεί με τον Τάκη Ζαχαράτο για παράσταση στο Βεργίνα Θέατρο, ενώ υπάρχει και  προοπτική για μια μουσική παράσταση μέσα στις γιορτές στον Ξαρχάκο για τραγούδια των μπουάτ.

kthbe-vira-promo-30112023-by-mike-rafail-27.jpg

Πληροφορίες

ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά):

Λίλη Αδρασκέλα (Κοπέλα, Ηθοποιός Β΄, Νοσοκόμα Β΄, Μαθήτρια Α΄, Ηθοποιός Δ΄) Μαίρη Ανδρέου (Λιάνα, Δημητρώ, Μπέλα, Θεατρίνα Α΄, Ηθοποιός Α΄), Νικολέττα Βλαβιανού (Παυλίνα Δαμάσκου, Σμαρώ Μπιζάνη), Λευτέρης Δημηρόπουλος (Γιάννης Ρούμπος, Αρμάνδος Α΄, Δεξιός, Ταρζάν), Δημήτρης Διακοσάββας (Μάκης Αλεβίζος, Δημήτριος Κοτοπούλης, Σταθμάρχης, Γαστόν Α΄, Ηθοποιός, Καφετζής, Ηθοποιός Α΄), Άννα Ευθυμίου (Μαίρη Ντόλη, Ελένη Κοτοπούλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Καίτη, Νοσοκόμα Α΄, Θεατρίνα Β΄), Ζωή Ευθυμίου (Ροζαλία μικρή, Νικόλ, Μαθήτρια B΄, Κυρία Δ΄, Ηθοποιός Δ’, Κοπέλα), Παντελής Καναράκης (Ζανό), Νίκος Καπέλιος (Βύρων Κονταράτος, Μικιός Λάμπρος, Χορογράφος, Σκηνοθέτης), Αγγελική Κιντώνη (Νίκη Μπέμπη), Θάνος Κοντογιώργης (Μαντάς), Άννα Κυριακίδου (Σωσώ Κανδύλη, Κυρία Βούλα), Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Ρόζα, Μαθήτρια Γ΄, Κοπέλα, Κυρία Α΄, Ηθοποιός Γ΄),  Τατιάνα Μελίδου (Τζένη), Δημήτρης Μορφακίδης (Κώστας, Τεχνικός, Αρμάνδος B΄, Λογοκριτής, Αριστερός, Εαμίτης),  Χριστίνα Μπακαστάθη (Κυρία Λάμπρου, Θεατρίνα Γ΄, Ηθοποιός Β΄, Κατερίνα), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Ροζαλία), Κώστας Σαντάς (Αντώνης Σταυρόπουλος, Ηθοποιός Κοσμογονίας), Σπύρος Σαραφιανός (Κώστας Πυργιώτης, Στέφανος Κανδύλης), Εύη Σαρμή (Πιπίτσα, Ηθοποιός Α΄, Θάλεια, Νοσοκόμα), Δημήτρης Σιακάρας (Σπύρος Δαμάσκος, Σκηνοθέτης), Θεοφανώ Τζαλαβρά (Καίτη Βίβα, Ηθοποιός Α΄, Κυρία Γ΄), Ορέστης Τζιόβας (Λάμπρος Ρινάλδης, Γιώργος Σαράντος), Θάνος Φερετζέλης (Λογιστής, Γαστόν Β΄, Αστυνόμος, Λογοκριτής, Καφετζής), Ανδριάννα Χαλκίδη (Φωφώ Ρινάλδη, Κυρία Β΄)

Χορεύουν οι: Στέλλα Εμίνογλου, Αναστασία Κελέση

Μουσικοί επί σκηνής:  Βασίλης Γκαγκαβούζης (κοντραμπάσο), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Παναγιώτης Μπάρλας / Γρηγόρης Χανόπουλος (πιάνο), Αλέκος Παπαδόπουλος /  Ευαγγελία Αμπρικίδου (ντραμς), Παύλος Παφρανίδης /  Αλέξης Ρότσκος (μπουζούκι), Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν)

Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Κωνσταντίνος Πόποβιτς & Πασχάλης Τερζής.

kthbe-vira-promo-30112023-by-mike-rafail-66.jpg

Χρήσιμα

Πρεμιέρα: Κυριακή 17/12/2023, στις 20.00

Προπώληση: ntng.gr |more.com | 2117700000|

Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ.

Παραστάσεις: Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 & 21.00, Κυριακή: 19.00

Ωράριο Ταμείων:

Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 - 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 - 21:30

Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 - 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:30 - 15:30 για την Τρίτη και 8.30 - 21:30 για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή)

Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους