Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μια διαφορετική προσέγγιση στην αρχαιότητα μέσα από μια σειρά βιβλίων

«Το ενδιαφέρον μας για την αρχαιότητα, μας οδηγεί συχνά στα μεγάλα και θαυμαστά επιτεύγματα του πολιτισμού της», ανέφερε ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, διευθυντής της νέας σειράς βιβλίων των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Όψεις της καθημερινής ζωής, των θεσμών ή των ιδεών που εξακολουθούν να διατηρούν την επικαιρότητά τους φωτίζουν τα βιβλία της σειράς των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης «Διάλογοι με την αρχαιότητα».

Μεταξύ άλλων αναφέρονται στο πώς πχ αντιμετώπιζαν οι πρόγονοί μας το φαινόμενο των επιδημιών και τον αντίκτυπο που είχαν στις κοινωνίες τους, στην βία στα θεάματα, αλλά και στα δάνεια και τα χρέη.

Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής της εκδοτικής σειράς: «Οι Διάλογοι ασχολoύνται με τις καθημερινές συνήθειες και τα πάθη των αρχαίων. Πληροφορίες για τα θέματα αυτά υπάρχουν άφθονες, αρκεί να τις αναζητήσουμε. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι η καθημερινή ζωή στην ελληνική αρχαιότητα μας είναι αρκετά γνωστή από την εποχή του Ομήρου έως την εποχή που συντάχθηκαν τα πρώτα χριστιανικά συγγράμματα, αντιλαμβανόμαστε ότι η προσπάθειά μας να τη γνωρίσουμε και να την κατανοήσουμε σχεδόν δεν έχει όρια. Και σε αυτά όλα θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν έζησαν ποτέ μόνοι και απομονωμένοι. Βρίσκονταν σε διαρκή επαφή και σε συνομιλίες με γείτονες, φιλικούς και εχθρικούς. Ας θυμηθούμε τους Πέρσες, τους Εβραίους, τους Ετρούσκους και τους Ρωμαίους, αλλά επίσης τους Σκύθες, τους Θράκες, τους Καρχηδόνιους και άλλους πολλούς».

Με αφορμή την αποψινή παρουσίαση της σειράς στις 7μμ απόψε Παρασκευή 8/3/24 στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11) είπε πως «Όλα τα θέματα των βιβλίων της σειράς επιλέγονται με βασικό κριτήριο την επικαιρότητά τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τόμο “Άρτος και θεάματα”. Μεταξύ άλλων μας υποδεικνύει ότι η βία που συνοδεύει το πάθος μας για το ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα δεν είναι πρόσφατη ανακάλυψη. Οι αρχαιότητα μάλιστα καθιστούσε συχνά θέαμα την ίδια τη βία, ακόμα και την ακραία. Επίκαιρες είναι επίσης οι περιγραφές για τη ζωή μέσα σε στις φυλακές, για τον απάνθρωπο συνωστισμό και την προβληματική διατροφή. Και ίσως ακόμα περισσότερο οι αδήριτες δυνάμεις της οικονομίας που δυναστεύει τις ζωή μας με δάνεια και χρέη. Όπως βεβαιώνει ένας σχετικός τόμος, καμία πολιτική πρωτοβουλία, καμία ηθική φιλοσοφία και καμία θρησκεία, περιλαμβανομένου του χριστιανισμού, δεν είχε τη δύναμη να τιθασεύσει το Αλλόκοτο θηρίο που επιτρέπει στο χρήμα να γεννά νέο χρήμα μέσα από τον θεσμό των τόκων».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η σειρά ασχολείται επίσης με τη δουλεία, την πορνεία, τη δεισιδαιμονία, τους λοιμούς, τα θαύματα, και άλλα» και μας αποκάλυψε: «ένας προσεχής τόμος, για τον οποίο ήδη εργαζόμαστε, θα μας δώσει εκτενείς και εντυπωσιακές περιγραφές για τους σεισμούς στην αρχαιότητα και τα παλιρροϊκά κύματα που τους συνόδευαν».

Πόσο άραγε βοηθάει μια φρέσκια προσέγγιση της αρχαιότητας τους νέους αναγνώστες; Ο κ. Κυρτάτας ανέφερε ότι: «Το ενδιαφέρον μας για την αρχαιότητα, και μάλιστα την κλασική, μας οδηγεί συχνά, και πολύ σωστά στα μεγάλα και θαυμαστά επιτεύγματα του πολιτισμού της. Οι ίδιοι οι αρχαίοι πάντως επιμένουν να μας θυμίζουν τις καθημερινές διαστάσεις της ζωής τους. Οι διαστάσεις αυτές δεν τους καθιστούν απλώς πιο ανθρώπινους, πιο οικείους και πιο αληθινούς, τους καθιστούν επίσης πιο κατανοητούς. Και μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε ακόμα καλύτερα και ακόμη περισσότερο τα επιτεύγματά τους».

Σημείωση: Στην παρουσίαση θα μιλήσουν και οι:

-Μαρία Λιάτση, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Braunschweig

-Πέτρος Παρθένης, Δρ αρχαίας ιστορίας.

Είσοδος ελεύθερη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μετά το Πάσχα ο θεσμός του «Επόπτη Γειτονιάς»
Θα είναι τα «μάτια» του δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα καθαριότητας και γενικότερα αστικού χώρου – Θα τεθεί επί της ουσίας σε ισχύ και ο νέος...
Θεσσαλονίκη: Έρχεται μετά το Πάσχα ο θεσμός του «Επόπτη Γειτονιάς»