Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτισμός

Ηχόχρωμα Ελληνικό για τα 100χρονα του ΚΩΘ

Ηχόχρωμα Ελληνικό για τα 100χρονα του ΚΩΘ
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Με μια σειρά συναυλιών με ελεύθερη είσοδο και με μεγαλύτερο γενέθλιο δώρο τις θετικές εξελίξεις στο κτηριακό ...

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με τις «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές», που συμπληρώνουν την πρώτη τους δεκαετία, γιορτάζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης τα 100 του χρόνια. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα και καθόλη τη διάρκεια του έτους έχουν προγραμματιστεί δεκάδες συναυλίες, τόσο στην έδρα του ΚΩΘ (Φράγκων 15, στο ιστορικό διατηρητέο κτίριο της Οθωμανικής Τράπεζας), όσο και στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ και στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστήμιου Μακεδονία, αλλά και στην Αθήνα (Ωδείο Αθηνών), φωτίζοντας το έργο μουσικών της χώρας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό. Επίσης έχει προγραμματιστεί και μια διημερίδα στις 11 και 12/4 στο Τελλόγλειο για την «Πρόσληψη της έντεχνης μουσικής στην Ελλάδα».

«Η μουσική απαιτεί χώρους και μεγάλα σύνολα και δεν είναι τόσο γνωστή όσο θα έπρεπε, ακόμη και στους μορφωμένους συμπολίτες μας. Από αυτή την ανάγκη, αλλά και από τη θέληση να δοθεί ένα βήμα έκφρασης στους νέους δημιουργήσαμε τις “Ελληνικές Μουσικές Γιορτές”» ανέφερε ο εμπνευστής τους κ. Βύρων Φιδετζής, που είναι και απόφοιτος του ΚΩΘ. Και συμπλήρωσε πως θα συνεχιστούν μέχρι να μην υπάρχει πλέον άγνοια για το έργο των μουσικών της χώρας μας, και να γίνονται μόνο για να δίνεται ένα βήμα στους νέους.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τη συμπλήρωση κάποιων σημαντικών γεγονότων και επετείων πχ τα 150 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Σπυρίδωνος Ξύνδα, τα 100 από τη γέννηση των Δημήτρη Δραγατάκη και Μενέλαου Παλλάντιου, καθώς και τα 30 από το θάνατο του Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Και γίνεται σε μια εποχή που το ΚΩΘ προτάσσει την εξωστρέφεια (προς το κοινό) και τις συνεργασίες (με ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης).

Όμως το πιο μεγάλο γενέθλιο δώρο για το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αποτελεί η απόφαση που ελήφθη μέσα στον Γενάρη του 2014 από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων σύμφωνα με την οποία το κτήριο που στεγάζεται το Ωδείο είναι διατηρητέο, θα περάσει από το ΙΚΑ στα χέρια του υπουργείου Πολιτισμού, και από το τελευταίο θα δοθεί στο ΚΩΘ. «Ήταν ένα πάγιο αίτημά μας να περάσει το κτήριο στη δικαιοδοσία του υπουργείου Πολιτισμού», ανέφερε η διευθύντρια του ΚΩΘ κα Λόλα Τότσιου. Παράλληλα συμπλήρωσε πως η πρόσφατη αυτή εξέλιξη «είναι ένα θετικό βήμα». «Πρόθεσή μας είναι να μπούμε σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε το κτήριο να ανακαινισθεί και να πάρει τη μορφή που αρμόζει σε ένα σύγχρονο ωδείο», συμπλήρωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση του ΚΩΘ είπε πως «μέσα από χρηστή διοίκηση και “τσιγκούνικη” διαχείριση εξαλείφθηκαν τα χρέη που υπήρχαν (της τάξης των 650.000 ευρώ) και η ψαλίδα στη μισθοδοσία έχει μειωθεί (σημ. οι καθηγητές θα πληρωθούν στα τέλη Φλεβάρη τον Γενάρη). Ωστόσο δεν μας κάνει περήφανους το γεγονός ότι δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα όργανα του Ωδείου ή ότι δεν μπορούμε να διορθώσουμε μια αίθουσα που έχει υγρασία».

Να σημειώσουμε ότι οι «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές» θα ξεκινήσουν στις 6/3 στην Αθήνα (Ωδείο Αθηνών). Η πρώτη συναυλία που θα δοθεί στην πόλη μας έχει προγραμματιστεί για τις 7/3 στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ. Εκεί η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παίξει έργα των: Σπυρίδωνα Ξύνδα, Κώστα Νικήτα, Αιμίλιου Ριάδη, Δημήτρη Δραγατάκη, Μενέλαου Παλλάντιου. Διεύθυνση Ορχήστρας Βύρων Φιδετζής.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτισμός

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Οι Party Crusherz σόλο στο Eightball

38ο Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας – Όπερα