Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βίκυ Γρηγοριάδου: «Η θέση της γυναίκας πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να βελτιωθεί»

Η Θεατρική Ομάδα Δρυμού «Θεατροποινίτες» παρουσιάζει απόψε την «Σίρλεϊ Βάλενταϊν» στο πλαίσιο της 8ης Θυμέλης

Με την παράσταση «Σίρλεϊ Βάλενταϊν» που ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα Δρυμού «Θεατροποινίτες» συνεχίζεται απόψε στις 8μμ η Συνάντηση των ερασιτεχνικών Σχημάτων «ΘΥΜΕΛΗ», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Metropolitan the Urban Theater.

Η αυλαία του αγαπημένου θεσμού άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας 13 Μαΐου με την Θεατρική Ομάδα «Χωρίς Όνομα» που έπαιξε το έργο «3».

Μέχρι και την Κυριακή 19/5 θα φιλοξενηθούν επτά θεατρικές παραστάσεις, από επτά αξιόλογες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η Θυμέλη και γενικά το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι θεσμοί ζωογόνοι για την πόλη μας. Όλα αυτά τα χρόνια προάγουν το θέατρο και τον πολιτισμό δυναμικά, με συνέπεια και κομψότητα. Στη Θυμέλη είναι υπέροχο που οι θεατρικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους και τόσοι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθήσουν αυτές τις παραστάσεις δωρεάν», ανέφερε η στο TyposThes η Βίκυ Γρηγοριάδου που υπογράφει την σκηνοθεσία στην «Σίρλεϊ Βάλενταϊν». Σημείωσε πως επέλεξαν αυτό το έργο γιατί «είναι διαχρονικό και πάντα πάρα πολύ επίκαιρο». Και είπε πως «Η θέση της γυναίκας μέσα στο ζευγάρι και  στην οικογένεια είναι κάτι που επειγόντως πρέπει  και να επαναπροσδιοριστεί και να βελτιωθεί. Να αλλάξουν τα δεδομένα στη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας μιας που μέχρι τώρα αυτή ήταν σε βάρος των γυναικών. Η κοινωνία οφείλει να δώσει έμφαση στο θέμα της γυναικείας υπόστασης στην ευρύτερη λειτουργία της».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «Σήμερα η θέση της γυναίκας μέσα στο ζευγάρι και την οικογένεια εξακολουθεί να είναι δυσμενής σε μια ευρεία κλίμακα. Η δυσμένεια μπορεί να αφορά απλώς την επιβάρυνση των γυναικών στο θέμα των υποχρεώσεων και να φτάνει ως την κακοποίηση των γυναικών είτε αυτή είναι λεκτική-πάρα πολύ συχνό φαινόμενο-  είτε σωματική και να φτάνει ως το έγκλημα.

Δυστυχώς είναι άπειρες οι γυναίκες - μεγαλύτερων ηλικιών (θέλω να ελπίζω) - οι οποίες εξαρτώνται οικονομικά από τους άντρες με αποτέλεσμα αυτή η εξάρτηση να τις κρατάει αιχμάλωτες σε ένα γάμο που δεν θέλουν πια, σε μια ζωή που δεν επιθυμούν και μένουν σ’ αυτή την κατάσταση από φόβο και μόνο. Και τα χρόνια περνάνε και η ζωή τις προσπερνά μέσα στον πόνο και τη θλίψη, την έλλειψη  αυτοπεποίθησης, αγάπης, ηρεμίας, τρυφερότητας ως την προσβολή και την κακοποίηση. Κάποιες αξίες που όλες πρέπει να έχουμε στη ζωή μας».

Η υπόθεση του έργου; 

Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν είναι μια γυναίκα γύρω στα 50. Ζει με τον άντρα της στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Τα παιδιά της έχουν μεγαλώσει πια, έχουν φύγει από το σπίτι. Έχει μείνει μόνη με τον σύζυγό της Τζο. Δηλαδή εντελώς μόνη. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι δύο τους είναι δυο ξένοι μέσα στο ίδιο σπίτι. Ο Τζο είναι ο άνθρωπος πρόγραμμα, ο άνθρωπος ρομπότ. Σπίτι δουλειά, tea at four o clock SHARP! Η μόνη επικοινωνία της με τον Τζο εξαντλείται στον συντομότατο διάλογο:

Shìrley: Jo the lunch is ready. 

Jo: coming

Έτσι η Σίρλεϊ βιώνοντας την απόλυτη μοναξιά αρκείται να μιλάει με τον τοίχο. Του λέει τα νέα της, τα προβλήματά της, τον πόνο της. Τού λέει ότι νιώθει να έχει χαθεί μέσα στην καθημερινότητα, μέσα στην επανάληψη, μέσα στο νοικοκυριό της. Σαν να έγινε η κουζίνα του σπιτιού της ένας βάλτος και εκεί βούλιαξε κι έχασε την προσωπικότητα της, τα όνειρά της, την όρεξη για ζωή που είχε κάποτε. Σαν να της χάρισαν παραπάνω ζωή από αυτή που μπορούσε να σηκώσει, και τώρα κουβαλά αυτό το περίσσιο φορτίο της αμεταχείριστης ζωής…..

Είσοδος ελεύθερη!

Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται: τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά – απορρυπαντικά – είδη προσωπικής υγιεινής – ΥΠΕΡ της «ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».

Παίζουν: Δέσποινα Ελευθερίου, Θωμαή Καμά , Ράνια Καραδέμητρου, Σοφία Λυτρίδου , Μαρία Μαυρομάτη, Θώμη Νικολαΐδου, Πόπη Παπαγεωργίου, Αστέριος Πασσιάς , Κούλα Πατμανίδου , Στέλλα Πόντικα, Στέλλα Σταθοπούλου

Σκηνικά: Νίκος Μπόζας

Σκηνοθεσία: Βίκυ Γρηγοριάδου.

afisa_teliki_new.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 5 + 2 μεγάλα φεστιβάλ καλοκαιριού που θα «ξεσηκώσουν» Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη
Από τη Μονή Λαζαριστών στο Λόφο Σάνης και από το Θέατρο Κήπου στο Επταπύργιο, φέτος το καλοκαίρι Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη έχουν κάτι για όλα τα...
Τα 5 + 2 μεγάλα φεστιβάλ καλοκαιριού που θα «ξεσηκώσουν» Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη