*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Το τραγούδι του Στράτου «Και λέγε λέγε» ενέπνευσε την Λένα Κιτσοπούλου να γράψει, και στη συνέχεια να σκηνοθετήσει το ομότιτλο έργο, που θα δούμε από 26 Σεπτεμβρίου και για λίγες βραδιές στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ, Πλευρά Τσιμισκή Τηλ.: 2310 230013).
Πρόκειται για ένα θεατρικό κείμενο που θίγει το πάντα επίκαιρο θέμα του έρωτα.
Στο «Και λέγε λέγε» οι ηθοποιοί τα δίνουν όλα σε ένα glam σκυλάδικο, οι ήρωες του Τσέχωφ μάς συστήνονται ξανά χωρίς να κρύβουν ανομολόγητα πάθη αλλά μας βγάζουν όλα τα άπλυτα στην φόρα, το θέατρο τίθεται υπό κριτική και οι θεατές καλούνται να βιώσουν όλα αυτά στον υπέρ-τατο βαθμό. Όπως στον έρωτα.
«Οι χαρακτήρες ελπίζουν ότι θα ακουστούν ότι θα αγαπηθούν ότι θα πετύχουν και η ζωή δεν τους κάνει τη χάρη», σημείωσε στο «ΤyposThes» η ηθοποιός Γαλήνη Χατζηπασχάλη που παίζει στην παράσταση.
Μίλησε για την αγάπη της προς το θέατρο που, όπως σχολίασε, «επειδή είναι καθρέφτης της ζωής είναι αναγκασμένο να εξελίσσεται άμεσα», ενώ αναφερόμενη στην Λένα Κιτσοπούλου είπε πως είναι μια μεγάλη καλλιτέχνης.
-Ποια θέση έχει ο έρωτας στην ζωή των ηρώων της παράστασης; Πώς τον αντιμετωπίζουν;
-Υπάρχει μια ερωτομανία διάχυτη στην παράσταση, την οποία καταλαβαίνει ο θεατής επειδή υπάρχει μια συνεχής απόγνωση. Η απελπισία, ο φόβος, η εμμονή αυτά είναι που περισσότερο προβάλλονται. Στον ερωτά σίγουρα υπάρχει και ανάταση και ανάσταση, άλλα στο θέατρο πας να δεις ερωτοχτυπημένους και ρημαγμένους και γελοίους. Οι χαρακτήρες όλοι είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Δεν διαχειρίζονται με καμία λογική την κατάσταση τους. Αυτό είναι και κλασικό τρικ της κωμωδίας.
-Γιατί ο έρωτας συνεχίζει να μας απασχολεί ανά τους αιώνες;
-Ο έρωτας δεν είναι επιλογή είναι ανάγκη. Είμαστε δέσμιοι της ανάγκης μας και είμαστε καταδικασμένοι να ερωτευόμαστε. Τα γνωστά... ερωτευόμαστε τη μάνα μας τον πατέρα μας... παλεύουμε να τους ξαναβρούμε... μετά κάνουμε παιδιά τα προβάλουμε όλα πάνω τους και πάει λέγοντας.
Ο έρωτας είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη. Εντάξει δεν είναι το νερό και το φαΐ αλλά είναι κάτι που χωρίς αυτό δεν είμαστε και άνθρωποι.
-Πώς χρησιμοποιείται το τραγούδι του Στράτου Διονυσίου;
-Το τραγούδι αυτό είναι μια διαρκής έμπνευση για την παράσταση...
-Ο Τσέχωφ στους ήρωές του σχολιάζει το ανεκπλήρωτο, τα χαμένα όνειρα. Πώς αυτό αποτυπώνεται στην παράσταση;
-Όπως σας είπα είναι μια απελπισμένη παράσταση. Ο Τσέχωφ, τα έργα του δηλαδή, είναι βουτηγμένα μέσα στην ματαιότητα της ελπίδας. Κάπως έτσι η Λένα πήρε όλο το ζουμί και έφτιαξε κοκτέιλ βόμβα. Οι χαρακτήρες ελπίζουν ότι θα ακουστούν ότι θα αγαπηθούν ότι θα πετύχουν και η ζωή δεν τους κάνει τη χάρη.
-Πώς ήταν η συνεργασία με την Λένα Κιτσοπούλου;
-Σαν νερό...Η Λένα είναι μεγάλη καλλιτέχνης! Γράφει και σκηνοθετεί και παίζει μια υπαρξιακή κωμωδία που τυχαίνει να είναι πολύ ταιριαστή και στη δική μου καλλιτεχνική ψυχοσύνθεση. Συνεργαστήκαμε όλοι πολύ δημιουργικά κι αγαπημένα και αυτό ξεκινάει από εκείνη!
-Πρόκειται για μια παρωδία. Είναι πιο δύσκολο να θίξεις θέματα μέσω του γέλιου;
-Δεν είναι θέμα δυσκολίας είναι θέμα επιλογής. Ότι ταιριάζει στον καθένα. Άλλοι θέλουν κωμωδία άλλοι δράματα άλλοι θρίλερ. Η παράσταση πάντως τα/έχει όλα κυρίως βέβαια μέσα απτό πρίσμα του γελοίου.
-Τελευταία το θέατρο έχει διαφοροποιηθεί εντάσσοντας νέες φόρμες και στοιχεία. Πώς βλέπετε την σημερινή του πραγματικότητα;
-Δεν ασχολούμαι πολύ με την εξέλιξη του θεάτρου. Αφήνομαι στο ρεύμα και στο ρέμα.. Μ' αρέσει όμως που το θέατρο σαν τέχνη επειδή είναι καθρέφτης της ζωής είναι αναγκασμένο να εξελίσσεται άμεσα.
-Πώς βλέπετε την σημερινή του πραγματικότητα; Τι αγαπάτε περισσότερο στο θέατρο και τι σας προβληματίζει;
-Ότι αγαπάω στο θέατρο το ίδιο είναι και που με προβληματίζει... η ματαιότητά του.
Χρήσιμα
Παραστάσεις: 26, 27,28/9/2024 στις 21:15, 29/09/2024 στις 19:30 Διάρκεια 120’ λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Είσοδος: Κανονικό: 20€ , Εκπτωτικό:18€ ( Άνω των 65 / Πολυτέκνων / Φοιτητικό/ Ανέργων/ΑΜΕΑ /Ατέλειες)
Προπώληση:
• Ηλεκτρονική αγορά: https://www.more.com
• Θέατρο Αυλαία – Δευτέρα με Παρασκευή 10:00 με 15:00 | Τηλ: 2310 230013.