Λ.Β.
Πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων έχει μέχρι και την Κυριακή η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Όμως παράλληλα συνεχίζονται και άλλες παρουσιάσεις βιβλίων σε βιβλιοπωλεία.
Το TyposThes επέλεξε μερικές από αυτές.
Το νέο θεατρικό έργο του Κρίτωνα Ζαχαριάδη: «Πελότα» παρουσιάζεται από τις Εκδόσεις Νίκας στον χώρο του βιβλιοπωλείου Βινιέτα την Παρασκευή 9 Μαΐου, στις 19:00 και εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα παρουσιάσεων των εκδόσεων στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Για το θεατρικό έργο θα μιλήσουν:
Αντώνης Λουδάρος σκηνοθέτης – ηθοποιός
Αστέριος Πελτέκης Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος,
σκηνοθέτης, ηθοποιός
Παυλίνα Χαρέλα Σκηνοθέτης, ηθοποιός.
Σχετικά με το έργο: Η «Πελότα» είναι μια πρωτότυπη σουρεαλιστική κωμωδία ρεαλιστικών καταστάσεων, όπου ένας ηθοποιός υποδύεται συνολικά 9 χαρακτήρες. Ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης, με γραφή σύγχρονη, δίνει με χιούμορ και γοργή αφηγηματική ροή ένα έργο που θίγει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.
Η «Πελότα» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, στη Θεσσαλονίκη το 2018 στο Θέατρο Σοφούλη αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές από όσα θεατρικά site την παρακολούθησαν και παρουσιάστηκε για δυο συνεχόμενες θεατρικές σεζόν. Το 2019 στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης στην κατηγορία Πρωτότυπου/Διασκευασμένου κειμένου απέσπασε το Ά Βραβείο Πρωτότυπου Θεατρικού Κειμένου. Παρουσιάστηκε ξανά στο Θέατρο Σοφούλη το 2024, όπου αποκόμισε διθυραμβικές κριτικές.

-Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Μπαρμπουνάκης», με τίτλο «Γεντί Κουλέ – Έτσι έκλεισε το κάτεργο...», του γνωστού πρώην Εισαγγελέα και νυν Δικηγόρου Κωνσταντίνου Λογοθέτη, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Δικαιοσύνης στον τόπο μας. Το έργο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 10 Μαΐου 2025, στις 8 το βράδυ, στο Περίπτερο 12, στην αίθουσα «Φιλολογικό Καφενείο».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Δικηγόρος Θεοδώρα Γιαταγάνα και ο Δημοσιογράφος – Συγγραφέας Νίκος Δημαράς. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δικηγόρος Γιώργος Μπαρμπουνάκης, ενώ παρών θα είναι και ο συγγραφέας.
Ως «υπόθεση Γεντί Κουλέ» είναι γνωστή η περιπετειώδης πορεία γεγονότων που, κατά το διάστημα 1984–1989, προσέλκυσε –με ασυνήθιστη ένταση– το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, «ταρακούνησε» τη Δικαιοσύνη, εξέθεσε την τότε κυβέρνηση, οδήγησε σε υπηρεσιακή εξόντωση εισαγγελείς και –παρά ταύτα– κατέληξε στο κλείσιμο του κατέργου. Όλα αυτά μέσα από μια διαδρομή απίστευτων προσπαθειών συγκάλυψης, ακόμη και εγκλημάτων, που μετέτρεψαν δύο συνηθισμένες επιθεωρήσεις των φυλακών σε μείζον πολιτικό πρόβλημα.
Στο νέο αυτό βιβλίο, ο συγγραφέας –πρωταγωνιστής ο ίδιος στα γεγονότα εκείνα– περιγράφει αυθεντικά και με κάθε λεπτομέρεια τον ανυποχώρητο αγώνα του, την παντοδυναμία των άθλιων κυκλωμάτων των φυλακών, τη σκοτεινή λειτουργία του τότε Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και τις πειθαρχικές και ποινικές διώξεις που του ασκήθηκαν, προκειμένου να καταπτοηθεί στο πρόσωπο του και ολόκληρη η Δικαιοσύνη.
Το κείμενο συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό δημοσίων εγγράφων, φωτογραφιών και δημοσιευμάτων, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται ανάγλυφα η συνολική εικόνα της υπόθεσης, σε όλες τις τραγικές της διαστάσεις.
-Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (IMMA), στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν παρουσίαση της έκδοσης Η Μακεδονία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, 1897-1989, το Σάββατο 10 Μαΐου 2025 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Λόγος (Περίπτερο 12) στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO.
Η πορεία του Μακεδονικού, ως προνομιακού και «ευαίσθητου» θέματος της ελληνικής πολιτικής συζήτησης, έχει αρκετά κεφάλαια και υποκεφάλαια, που δεν ενδιαφέρουν μόνον τη δημόσια ιστορία του διπλωματικού ζητήματος. Αφορούν, επίσης, τη γενικότερη πρόσληψη της Μακεδονίας ως μιας περιοχής με διακριτά χαρακτηριστικά, προβλήματα και πληθυσμό, τα οποία επιτάσσουν μια διαφορετική –αν όχι ειδική– αντιμετώπιση από το εθνικό κέντρο. Η συζήτηση αυτή διεξάγεται μέσω κάθε είδους εκδόσεων και διά του Τύπου, αλλά το επίκεντρό της είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκεί, μέσα από τις τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών, ειδικά όσων, μετά το 1912, εκπροσωπούσαν τις μακεδονικές εκλογικές περιφέρειες, αναδεικνύονται η μεταβαλλόμενη σημασία της Μακεδονίας ως συμβόλου και οι τρόποι διαχείρισης της εικόνας αλλά και των προβλημάτων της ως ελληνικής επαρχίας, ανάλογα με τις ιδιαίτερες πολιτικές ανάγκες και τον πολιτικό λόγο κάθε εποχής.
Στην παρουσίαση θα μιλήσουν:
– Βασίλης Κ. Γούναρης, καθηγητής, ΑΠΘ,
– Κώστας Κωστής, ομ. καθηγητής, ΕΚΠΑ / διευθυντής, ΜΙΕΤ,
– Ιωάννης Δ. Στεφανίδης, καθηγητής, ΑΠΘ.

-Την Τρίτη 13 Μαΐου , στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πεδίο διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Ελευθερίας Θανούλη, με τίτλο «Ιστορία και κινηματογράφος».
Ομιλητές:
Μπέτυ Κακλαμανίδου, καθηγήτρια, Τμήμα Κινηματογράφου, Α.Π.Θ.
Δημήτρης Γουλής, επίκουρος καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης, Α.Π.Θ.
Θωμάς Λιναράς, κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας
Ελευθερία Θανούλη, καθηγήτρια, Τμήμα Κινηματογράφου, Α.Π.Θ.
Συντονίζει ο Γιώργος Παπαδημητρίου, μεταφραστής και κριτικός κινηματογράφου
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.
Η Ελευθερία Θανούλη είναι καθηγήτρια στη Θεωρία Κινηματογράφου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αναπαράσταση της ιστορίας στον κινηματογράφο, την αφηγηματολογία, τον ψηφιακό κινηματογράφο, τον κινηματογράφο και την πολιτική, και τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Είναι συγγραφέας τεσσάρων μονογραφιών, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το βιβλίο πραγματεύεται την αναπαράσταση της ιστορίας στον κινηματογράφο, ένα θέμα που έχει αποτελέσει αντικείμενο μακράς αντιπαράθεσης και το οποίο αναδεικνύει την ανάγκη να κατανοήσουμε την κινηματογραφική ιστορία με τους δικούς της όρους, αξιολογώντας τη σχέση της με τη δημόσια ιστορία και την επίδρασή της στη διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης. Η Ελευθερία Θανούλη το πράττει αλλάζοντας εντελώς την ατζέντα και εστιάζοντας στους στενούς δεσμούς ανάμεσα στη γραπτή και στην κινηματογραφική ιστορία, τους οποίους μελετά τόσο σε μακρο- όσο και σε μικρο-επίπεδο. Η κεντρική της θέση υποστηρίζει ότι η κινηματογραφική ιστορία είναι η κυρίαρχη μορφή ιστοριογραφίας στον 20ό και στον 21ο αιώνα, καθώς κατάφερε να αναδιαμορφώσει και να επαναπροσδιορίσει τις βασικές μορφικές, φιλοσοφικές και ιδεολογικές πρακτικές της ακαδημαϊκής ιστοριογραφίας του 19ου αιώνα. Με περιπτωσιολογικές μελέτες που κυμαίνονται από ταινίες μυθοπλασίας όπως Η λεπτή κόκκινη γραμμή και Η ζωή είναι ωραία μέχρι τα ντοκιμαντέρ Η ομίχλη του πολέμου και The Last Bolshevik, η συγγραφέας γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ ιστορίας και κινηματογραφικών σπουδών και θέτει τα θεμέλια για μια νέα οπτική ιστοριογραφία.

-Το τελευταίο βιβλίο του Μιχάλη Καραγιάννη «Ηχώ και Σκιές ενός Περασμένου Παρελθόντος», εκδόσεις «Το Κεντρί», θα παρουσιαστεί την Τρίτη 13 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. στο καφέ Ζώγια , Αλεξάνδρου Σβώλου 54, στην Θεσσαλονίκη.
Το βιβλίο, είναι ένα αιχμηρό θεατρικό κείμενο, ένας σπαρακτικός διάλογος που καυτηριάζει την ενδοοικογενειακή βία, την πατριαρχία, την πανανθρώπινη και διαχρονική καταπίεση και περιορισμό των γυναικών, ενώ ταυτόχρονα μας προβληματίζει για τις κοινωνικές μας προκαταλήψεις και την στάση μας.
Μιλά για ζωές γυναικών στις οποίες κυριαρχεί το άδικο, ο φόβος και ο αποκλεισμός, εκεί όπου σκοτεινές αναμνήσεις του χθες μπορούν να δώσουν αφορμή για τα πιο δυνατά διλλήματα. Στιγμές στις οποίες μετρούνται δυνάμεις και αντοχές και παίρνονται αποφάσεις.
Θα μιλήσουν:
Άκης Σακισλόγλου, Δημοσιογράφος
Ναντίνα Κυριαζή, Θεατρολόγος - Συγγραφέας
Μαρία Τοπαλίδου, Πρόεδρος Σωματείου Εθελοντών Αλληλεγγύης ALBATROS
Θα διαβάσουν αποσπάσματα: Βάνα Βουρτσάκη Θεατρολόγος - Συγγραφέας, Δώρα Λαθήρα μέλος θεατρικών ομάδων
Θα συνοδεύσουν μουσικά: Μαρία Φραγκούλη φωνή, Τάσος Παπαδόπουλος φωνή - κιθάρα
Για τον συγγραφέα: Ο Μιχάλης Καραγιάννης με σπουδές στο Α.Π.Θ. στα παιδαγωγικά και στη διοίκηση, δραστηριοποιείται και εργάζεται χρόνια για την υποστήριξη, συμπερίληψη, εκπαίδευση και ένταξη για ευάλωτους πολίτες. Ταυτόχρονα αγωνίζεται χρόνια, στα πεδία που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι ενεργό μέλος σωματείων αλληλεγγύης. Παράλληλα ασχολείται δυναμικά με την τέχνη, ενώ γράφει δοκίμια, ποίηση, θέατρο και πολιτικοκοινωνικά θέματα.