Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη
Με δράσεις, ξεναγήσεις και πρωτότυπες εκδηλώσεις γιορτάζει η Θεσσαλονίκη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το πρόγραμμα επεκτείνεται χρονικά από τις 16 έως και τις 18 Μαΐου για κάποια μουσεία. Μην ξεχνάτε πως την Κυριακή η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Φετινό κεντρικό θέμα; «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή». Η φετινή ημέρα Μουσείων επικεντρώνεται σε τρεις θεματικούς άξονες: την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τη δύναμη των νέων και τις νέες τεχνολογίες. Με την επιλογή του θέματος αυτού, το ICOM μας καλεί να οραματιστούμε νέους τρόπους, ώστε να διατηρήσουμε και να εμβαθύνουμε στην πολιτιστική μας ταυτότητα, ενισχύοντας τον ρόλο των Μουσείων ως ζωτικών κοινωνικών πυλώνων ανάπτυξης.
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και φέτος στα Μουσεία του MOMus, στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Το πρόγραμμα ξεκινάει με τα Open Studios ΙΙ και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης να ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό από την Παρασκευή 16 Μαΐου και για τρεις ολόκληρες μέρες. Τo Σάββατο 17 Μαΐου στις 19:00, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) θα γίνει τιμητική εκδήλωση προς ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο του χώρου της τέχνης και της οικογένειας του MOMus, τη Μάρω Λάγια, με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους! Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία, εναλλακτικές ξεναγήσεις στις τρέχουσες εκθέσεις και πρωτότυπες εκπαιδευτικές προτάσεις-καλέσματα για μικρά παιδιά και ενήλικες.
Όλο το πρόγραμμα του MOMus σε όλους τους χώρους του, εδώ https://www.momus.gr/news.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα, ανά μουσείο:
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 18 Μαΐου, 12:00
Εκδήλωση «A Place of Their Own 3 – Staging Changes»
Στο νεανικό αυτό κάλεσμα, φοιτητές και φοιτήτριες του 1ου και του 5ου Εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάζουν τα έργα που προέκυψαν από τη δημιουργική τους «συνομιλία» με τα έργα του Απόστολου Βέττα, ομότιμου καθηγητή σκηνογραφίας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στην τρέχουσα έκθεση στο μουσείο με τίτλο «Σκηνές από χαρτί». Η φθορά, η μνήμη και η σκηνογραφία του χρόνου χαρακτηρίζουν τα έργα των φοιτητών/φοιτητριών, ενώ οι ίδιοι μελετούν τη διαδικασία στησίματος ενός συνολικού concept σε μουσειακό πλαίσιο.
Τα έργα τους εκτίθενται στο μουσείο, σε δημιουργικό διάλογο με αυτά του Απόστολου Βέττα, 16, 17 και 18 Μαΐου.
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)
Παρασκευή 16 - Σάββατο 17 - Κυριακή 18 Μαΐου
Τριήμερο πρόγραμμα επισκέψεων «Open Studios 2025» σε καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης.
Καλλιτεχνικά εργαστήρια στην πόλη «ανοίγουν» τις πόρτες τους, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να έρθουν σε άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες και να γνωρίσουν δημιουργικούς κόσμους στον χώρο και τη στιγμή της διαμόρφωσής τους. Για τρεις μέρες, τα εργαστήρια μένουν ανοιχτά για το κοινό, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, ενώ επιμελητές & επιμελήτριες του MOMus συνοδεύουν τις προτεινόμενες διαδρομές. Σκοπός της δράσης είναι να προβληθεί και να υποστηριχθεί το ανεξάρτητο καλλιτεχνικό έργο, η καλλιτεχνική έρευνα και ο πειραματισμός, να ενισχυθεί η ανταλλαγή ιδεών, η ελευθερία της έκφρασης και ο διάλογος με τους εικαστικούς δημιουργούς.
Το αναλυτικό πρόγραμμα στο https://shorturl.at/Tvh2v .
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)
Σάββατο 17 Μαΐου, 19:00
Τιμητική εκδήλωση για την Μάρω Λάγια
Εκδήλωση προς τιμήν της Μάρως Λάγια, συνιδιοκτήτριας της ιστορικής γκαλερί της Θεσσαλονίκης 'Ζήτα-Μι' και πολύτιμου μέλους της πρώτης ομάδας του Μακεδονικού Κέντρου (και μετέπειτα Μουσείου) Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σήμερα. Ο ρόλος της Μάρως Λάγια στη θεμελίωση της προοπτικής για την ίδρυση του πρώτου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα, καθώς και στη συγκρότηση της μόνιμης συλλογής του υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός. Σε στενή επαφή με τον καλλιτεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, η Μάρω Λάγια προσφέρει μέχρι σήμερα εποικοδομητικά το ενδιαφέρον της για το Μουσείο και τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus). Κατά την εκδήλωση, θα ανακοινωθεί η μετονομασία της αίθουσας «Αλέξανδρος Ιόλας» σε «Αίθουσα Αλέξανδρου Ιόλα και Μάρως Λάγια».
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00
Δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά με συνοδό «Flower Power: η δύναμη των νέων/ η δύναμη των λουλουδιών»
Πώς θα είναι ένα ανοιξιάτικο στεφάνι μέσα στη πόλη αφού δεν υπάρχουν αγροί για να κόψουμε αγριολούλουδα; Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται μέσα στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, άμεσα συνδεδεμένο με το περιβάλλον, την αστική αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή. Σε μια προσπάθεια να συνδέσουμε την τέχνη με την πόλη που διαρκώς αλλάζει, κάνουμε έναν δημιουργικό περίπατο στη ΔΕΘ, δημιουργούμε το προσωπικό μας ημερολόγιο’ εικόνων και σκέψεων, καθόμαστε στην αυλή του Μουσείου, δίπλα -και πάνω!- στα γλυπτά του Φιλόλαου και του Κουλεντιανού, συζητάμε για τα έργα και δημιουργούμε δικά μας ανοιξιάτικα στεφάνια, ακούγοντας μουσική και τρώγοντας το κολατσιό μας!
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 240002, εσωτ.1).
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00
Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες «Εν κινήσει: Τέχνη και μετατόπιση»
Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο που ζούμε, τα μουσεία ως δυναμικοί χώροι που ερμηνεύουν και επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών εμπειριών, καλούνται να λειτουργήσουν ως γέφυρες κατανόησης και χώροι όπου οι αφηγήσεις της μετακίνησης καταγράφονται, εκτίθενται και γίνονται εργαλεία διαλόγου. Το εργαστήριο προσεγγίζει βιωματικά την έννοια της κίνησης, προσκαλώντας το κοινό να εμπνευστεί από έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και να αξιοποιήσει προφορικές μαρτυρίες και επιλεγμένα αντικείμενα, ώστε να αφηγηθεί εικαστικά προσωπικές εμπειρίες μετακίνησης, μετάβασης, μετατόπισης και επιστροφής, αναδεικνύοντας μέσα από μία ομαδική εγκατάσταση τη δυναμική σχέση μεταξύ τέχνης, ταυτότητας, μνήμης και μεταβολής.
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 240002, εσωτ.1).
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00
Μια παραδοσιακή ξενάγηση με σύγχρονα ψηφιακά μέσα στην έκθεση «Περί ανθρώπων».
Στην έκθεση «Περί ανθρώπων» παρουσιάζονται 107 έργα από τον 20ό αιώνα έως σήμερα, τα οποία μπορούν να εξερευνηθούν τόσο φυσικά όσο και μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας. Με τη χρήση τρισδιάστατων ψηφιακών τεχνολογιών, οι επισκέπτες θα βιώσουν τα έργα με αλληλεπιδραστικό τρόπο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία. Η σύζευξη παραδοσιακής τέχνης και νέας τεχνολογίας ενισχύει την κατανόηση του πολιτιστικού μας παρελθόντος και ανοίγει νέους ορίζοντες για την αλληλεπίδραση με την τέχνη. Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η αντίληψη ενός έργου τέχνης όταν συνυπάρχει και στον φυσικό χώρο του μουσείου, αλλά και στον ψηφιακό κόσμο μέσω εικονικής πραγματικότητας;
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 566716, εσωτ. 1)
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 18 Μαΐου, 12:00
Ξενάγηση στην έκθεση «Τεχνοφετιχισμός: Whip it into Shape»
Στις μέρες μας συζητούμε τις συνέπειες της αλληλεπίδρασης και της συμβίωσής μας με την τεχνολογία. Μέσα από τα έργα τους, οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην έκθεση θέτουν το ερώτημα: Ζούμε, άραγε, την απόλυτη ικανοποίηση μιας τεχνoφετιχιστικής κοινωνίας; Στην ξενάγηση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/ιδες Ζήσης Μπλιάτκας, Μαρία Βοζαλή και Super G.
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 593270).
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος… / Man is by nature…» του Αμερικανού εικαστικού Darryl Keith Babatunde Smith. Τα συνολικά οκτώ (8) ζωγραφικά έργα του είναι εμπνευσμένα από αρχαιότητες που εκτίθενται στο ΑΜΘ και εστιάζουν στον άνθρωπο και τη σχέση του με τη γη και τη φύση. Σε αυτά αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο ο καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό, όπως τον γνώρισε μέσα από τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου και τον απέδωσε με τη μεταλλική γραφίδα του και τα επιλεγμένα χρώματά του πάνω σε ξύλο αγιογραφίας.
Τα ζωγραφικά έργα του DKBS θα παρουσιαστούν στις μόνιμες εκθέσεις του ΑΜΘ, σε άμεση χωρική και οπτική γειτνίαση με τις αρχαιότητες που ενέπνευσαν τον καλλιτέχνη. Με τη φιλοξενία αυτής της έκθεσης, το Μουσείο επιδιώκει την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής και αμφίδρομης συνομιλίας μεταξύ αρχαίας και σύγχρονης τέχνης με τρόπο που θα υπερβαίνει τα στενά όρια επιφανειακών συγκρίσεων και θα ωφελήσει το ίδιο, τα έργα (αρχαία και σύγχρονα), τον επισκέπτη αλλά και τη σχέση του καλλιτέχνη με το μουσείο.
Το πρόγραμμα των δράσεων

- Διάδραση με τον DKBS | Παρασκευή 16 Μαΐου
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, φοιτητές/τριες της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ θα έχουν την ευκαιρία άμεσης διάδρασης με τον Αμερικανό εικαστικό Darryl Keith Babatunde Smith παρακολουθώντας και συνομιλώντας μαζί του, καθώς εκείνος θα ολοκληρώνει επί τόπου, μέσα στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Ο Χρυσός των Μακεδόνων», δύο από τα έργα του.
- Διάδραση με τον DKBS | Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-12:00
Επισκέπτες του Μουσείου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης των έργων του Darryl Keith Babatunde Smith και να συνομιλήσουν μαζί του.
Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201, Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00 (έναρξη δήλωσης συμμετοχής 12 Μαΐου 2025)
- Εγκαίνια έκθεσης | Κυριακή 18 Μαΐου, 20:00
Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος… / Man is by nature…» του Αμερικανού εικαστικού Darryl Keith Babatunde Smith. Είσοδος ελεύθερη.
Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με την εκπαιδευτική δράση «Κεραμική: Διαδρομές ανθρώπων και πραγμάτων», που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς. Σκοπός της δράσης είναι η γνωριμία των μαθητών, μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες, με την τέχνη της κεραμικής, το εμπόριο και τα δίκτυα επικοινωνίας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, ενώ έμφαση θα δοθεί στην άυλη κληρονομιά ως δυναμική πηγή έμπνευσης και ενδυνάμωσης των κοινοτήτων.
Υπεύθυνοι εκδήλωσης:
Χαρά Σαρρηγιαννίδου, 2313310439 – Γιάννης Καρλιάμπας, 2313310424.
Ελεύθερη είσοδος την Κυριακή σε Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Λευκό Πύργο

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025 υλοποιόντας την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, ώρα 12:00, δράση με τίτλο «Το Ψηφιακό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού». Πρόκειται για δράση θεματικής περιήγησης από αρχαιολόγο του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση και ανάδειξης των εφαρμογών αυξημένης πραγματικότητας και προβολής σε 360° επιλεγμένων εκθεμάτων, που διαθέτει το Μουσείο για τους επισκέπτες του. Οι εφαρμογές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Το ψηφιακό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: από την εικόνα στην εμπειρία. Δράσεις αναβάθμισης της διάδρασης και της εμπειρίας επίσκεψης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», https://www.mbp.gr/syntelestes/. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω των κινητών τους να αντιληφθούν την χρήση και την αρχική μορφή των εκθεμάτων καθώς και να προσεγγίσουν αόρατες λεπτομέρειές τους.
Στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων η είσοδος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.
Με ξεναγήσεις και ελεύθερη είσοδο γιορτάζει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Αποθήκη Α - Προβλήτα 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310-378570) μας περιμένει την Κυριακή 18 Μαΐου. Εκείνη τη μέρα θα είναι ανοιχτό από τις 11:00 μέχρι τις 19:00, με ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα, θα γίνουν δύο δωρεάν ξεναγήσεις στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις 12:30 και στις 18:00 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Είσοδος ελεύθερη.
Το ΙΜΜΑ γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025
Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (IMMA) συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025 με πρωτότυπες διαδραστικές εκδηλώσεις και ελεύθερες ξεναγήσεις για το κοινό, την Κυριακή 18 Μαΐου 2025 από τις 10:00 έως τις 14:00. Το ΙΜΜΑ (Προξένου Κορομηλά 23,) προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στον εκπαιδευτικό περίπατο στα νεοκλασικά κτήρια που σχεδίασε ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνεστ Τσίλερ στη Θεσσαλονίκη και να ανακαλύψουν την ιστορία τους αλλά και τη δράση των ανθρώπων που έζησαν μέσα σε αυτά. Η δύναμη της αρχιτεκτονικής συνδυάζεται με τη βιωματική περιήγηση στα νεοκλασικά κτήρια, δημιουργώντας ένα νέο μονοπάτι συνάντησης του παρελθόντος με το παρόν για τη νέα γενιά. Παράλληλα, το κοινό μπορεί να επισκεφτεί τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και να ξεναγηθεί από τους ιστορικούς του Ιδρύματος με βιωματικό τρόπο σε συνδυασμό και με τις νέες ψηφιακές εφαρμογές του.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα περιλαμβάνει:
Κυριακή, 18 Μαΐου, ώρα 11:00-13:00
Σύμπραξη του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη και του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Αθήνα!
Εκπαιδευτικός περίπατος στη Θεσσαλονίκη για οικογένειες και νέους στα νεοκλασικά κτήρια που σχεδίασε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνεστ Τσίλερ στο κέντρο της πόλης. Ξεκινώντας τη διαδρομή μας και την ξενάγηση από την Παλιά Οικοκυρική Σχολή Θεσσαλονίκης, θα κατηφορίσουμε προς τον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου του Παλαμά, για να καταλήξουμε στο εμβληματικό κτήριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Η δράση θα συνεχιστεί στις αίθουσες του Μουσείου με διαδραστικό εργαστήριο δραματοποιημένης αφήγησης και σχεδίου και θα ολοκληρωθεί με τη ζωντανή σύνδεση του ΙΜΜΑ με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Αθήνα!
Σημείο συνάντησης: Παλιά Οικοκυρική Σχολή Θεσσαλονίκης, Εγνατία 132. Ώρα έναρξης: 11:00 π.μ. Ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό με απαραίτητη την κράτηση θέσεων συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής.
Κυριακή, 18 Μαΐου, ώρα 10:30-11:30 & 13:00-14:00
Ελεύθερες ξεναγήσεις για το κοινό στη μόνιμη έκθεση του ΙΜΜΑ με σειρά προτεραιότητας.Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 2310 229778. Περισσότερες Πληροφορίες για το πρόγραμμα δράσεων θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΙΜΜΑ.
Τελλόγλειο Ίδρυμα
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα συμμετέχει στον εορτασμό με μια σειρά δράσεων ανοιχτών στο κοινό, αναδεικνύοντας τον ρόλο των μουσείων ως ζωντανούς οργανισμούς πολιτισμού και παιδείας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα από 4 έως 104 ετών και περιλαμβάνει ελεύθερη περιήγηση στις εκθέσεις, εικαστικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες δίνοντας την ευκαιρία να παρατηρήσουν, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν μέσα από την τέχνη. Μια ξεχωριστή performance θα συγκινήσει και θα μας θυμίσει εποχές, όχι και τόσο μακρινές.
Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να περιηγηθεί στο πωλητήριο του Τελλογλείου, όπου θα διατίθενται αναμνηστικά αντικείμενα και εκδόσεις, σε έκπτωση, ιδανικά για δώρα αλλά και για όσους θέλουν να πάρουν ένα ενθύμιο της επίσκεψής τους.
Δράσεις για ενήλικες
Ομιλία και συζήτηση: «Ο ρόλος του Μουσείου σήμερα. Προκλήσεις, προτάσεις και ερωτήματα»
Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά: «Με αφορμή τα 25 χρόνια του Τελλογλείου Ιδρύματος και ένα ταξίδι»
Στη συνέχεια, περιήγηση και συζήτηση με το κοινό στις εκθέσεις:
Ραφαέλα Νίκα και Νίκος Βιάνας, επιμελητές της έκθεσης «Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα»
Miguel F. Belmonte, επιμελητής της έκθεσης «Γιάννης Μενεσίδης: Ο ζωγράφος της “κεκρυμμένης” χαράς»
11:00-12:30 Αμφιθέατρο
Συλλέκτες Υφών: Εικαστική εξερεύνηση και παρατήρηση του χώρου με την τεχνική του φροτάζ
Η εικαστική δράση «Συλλέκτες Υφών» προσκαλεί το κοινό σε μια βιωματική εξερεύνηση του χώρου, μέσω της τεχνικής του φροτάζ (frottage) – μέθοδος αποτύπωσης των επιφανειακών υφών με τη χρήση χαρτιού και ξηρών υλικών σχεδίασης, που χρησιμοποιήθηκε από τον Mαξ Ερνστ και άλλους σουρεαλιστές. Η δράση εστιάζει στην παρατήρηση, την αισθητηριακή εμπειρία και την καλλιτεχνική αποτύπωση του περιβάλλοντος, αποκαλύπτοντας τις αφανείς ποιότητες των υλικών που μας περιβάλλουν.
Οι συμμετέχοντες λειτουργούν ως «συλλέκτες» της υλικότητας του χώρου, δημιουργώντας προσωπικές καταγραφές που λειτουργούν ως αρχεία μνήμης και συναισθημάτων.
Η δράση πραγματοποιείται από τις εικαστικούς Δανάη Θεοδωρόγλου και Βάσω Χατζημανώλη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, και είναι δωρεάν για το κοινό, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε πρότερη επαφή με την τέχνη ή εικαστικές ικανότητες. Η δράση περιλαμβάνει μικρής χρονικής διάρκειας περιπατητική διαδρομή (30’) εντός της αυλής του Τελλογλείου και του γύρω χώρου.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310991614 – Ελένη Μπουντουρέλη Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Ώρες συμμετοχής (επιλογή μίας από τις δύο ομάδες):
- 13:30 – 15:00
- 16:00 – 17:30
Εργαστήριο αυλής Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.
Συμμετοχή: Δωρεάν, με απαραίτητη δήλωση ενδιαφέροντος μέσω Google Form :https://forms.gle/LjpULe4G4Mpv4DmR8
Θα τηρηθεί αυστηρά η σειράς προτεραιότητας. Για τη συμμετοχή απαιτείται η συμπλήρωση της σχετικής φόρμας εγγραφής. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Δράσεις για παιδιά
Μικροί Καλλιτέχνες στην Αυλή. Δημιουργικές εικαστικές δράσεις για παιδιά και συνοδούς
Μέσα από μια σειρά διαδραστικών σταθμών, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να ζωγραφίσουν και να δημιουργήσουν με πολλά χρώματα και σχήματα, και να συνεργαστούν με τους συνοδούς τους σε δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη φαντασία και τη χαρά της δημιουργίας.
Η αυλή μεταμορφώνεται σε έναν ανοιχτό, συμμετοχικό χώρο τέχνης, όπου μικροί και μεγάλοι εξερευνούν και μοιράζονται την εμπειρία της εικαστικής έκφρασης μέσα από δράσεις προσαρμοσμένες σε διαφορετικές ηλικίες, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων μουσειοπαιδαγωγών/εικαστικών Έλβης Δούραλη, Ζωής Δημητριάδου, Δανάης Θεοδωρόγλου, Αναστασίας Καστρίτση και Βάσως Χατζημανώλη. Οι δραστηριότητες είναι εμπνευσμένες από έργα της συλλογής γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως η Ιωάννα Σπητέρη, ο Γιάννης Γαΐτης, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον μουσειακό χώρο εξερευνώντας την πλούσια συλλογή του Τελλογλείου.
Κάθε παιδί ανακαλύπτει τον σταθμό όπου θα δημιουργήσει, γυρνώντας τον “Τροχό της Δημιουργίας” – ένα παιχνίδι τύχης και έκπληξης που μετατρέπει την επιλογή της δραστηριότητας σε μια διασκεδαστική τελετουργία συμμετοχής!
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310991614 – Ελένη Μπουντουρέλη Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Ώρα: 18:30 – 21:00
Αυλή Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και χωρίς προεγγραφή.
Performance
Μια προσπάθεια να την πλησιάσω, να την ψηλαφίσω για να πω πως ακόμη τη θυμάμαι// ένα έργο του Δημήτρη Ρογγίτη (ακτιβιστής, εικαστικός, συγγραφέας) και της Αλεξάνδρας Στεργίου (ηθοποιός).
Ο Δημήτρης Ρογγίτης, παρουσιάζει μια performance βασισμένη στην ποιητική συλλογή του ‘Παπαρούνες του Γενάρη‘, ποιήματα που γράφτηκαν για την εκλιπούσα γιαγιά του.
Μια ωδή, ένα τρεχούμενο ζωντανό αφιέρωμα για όλα τα θύματα του covid υπό την μουσική του Ludovico Einaudi και το άλμπουμ ‘seven days walking day 6’.
Η περίοδος του covid έφερε συμπυκνωμένη σιωπή και μοναξιά, και χάραξε ρωγμές σε πολλούς συνανθρώπους μας. Στρεφόμαστε στην τέχνη, όχι για να επουλώσουμε, αλλά για να μπολιάσουμε τις ρωγμές με μια απαστράπτουσα φλόγα που θα σπινθιρίζει στον κόσμο συγκίνηση και χαρμονή.
Ώρα: 18:00 – 18:30
Εκθεσιακός χώρος Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.
Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη και χωρίς προεγγραφή.
Επισκέψιμες εκθέσεις:
- Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα
- Μιχάλης Αρφαράς: Αφιέρωμα στον Καβάφη
- Γιάννης Μενεσίδης, ο ζωγράφος της «κεκρυμμένης χαράς»
Στο πωλητήριο εντός του Ιδρύματος θα βρείτε εκδόσεις, και πολλά αναμνηστικά εμπνευσμένα από έργα της Συλλογής Έργων Τέχνης του Τελλογλείου, σε έκπτωση 20% (η έκπτωση ισχύει μόνο για το φυσικό κατάστημα εντός του μουσείου)
Είσοδος ελεύθερη.
Δράσεις μουσείων στο Λιμάνι

Στο πνεύμα του φετινού παγκόσμιου θεματικού μηνύματος «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», τέσσερα ενεργά μουσεία της Θεσσαλονίκης – το Ολυμπιακό Μουσείο, το Maritime Museum, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS – επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους και δημιουργούν νέες συνθήκες επικοινωνίας με το κοινό, συνδιοργανώνοντας μια πρωτότυπη πολυθεματική γιορτή στο κέντρο της πόλης!
Μία κοινή πολιτιστική δράση, εμπνευσμένη από τους τρεις θεματικούς άξονες του φετινού εορτασμού — Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, Δύναμη των νέων, Νέες τεχνολογίες — προσκαλεί οικογένειες και νέους κάθε ηλικίας την Κυριακή 18 Μαΐου 2025 και ώρα 18:30 με ελεύθερη είσοδο, στον υπαίθριο χώρο του Maritime Museum (Προβλήτα Α’ Λιμάνι Θεσσαλονίκης) για μία μοναδική εμπειρία γνωριμίας με τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Το Ταξίδι της Φλόγας»
Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και προσκαλεί οικογένειες και νέους κάθε ηλικίας να εξερευνήσουν την πολιτιστική κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων και να ανακαλύψουν τα μυστικά της. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο με αφορμή τις Ολυμπιακές λαμπαδηδρομίες και το μήνυμα ειρήνης της Ολυμπιακής φλόγας περιμένει μικρούς και μεγάλους, μέσα από εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις, εικαστικά εργαστήρια και παιχνίδια!!
MARITIME MUSEUM
«Ο Κρυμμένος Θησαυρός των Θαλασσών»
Το Maritime Museum ανοίγει τα πανιά του για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων προσφέροντας ένα ταξίδι γνώσης, δημιουργίας και πολιτισμού. Σε μια εποχή που η σύνδεση με το παρελθόν είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, το μουσείο μετατρέπεται σε ζωντανό σημείο συνάντησης, μάθησης και έμπνευσης και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μία διαδραστική περιπέτεια! Ένα συναρπαστικό παιχνίδι εξερεύνησης με αποκρυπτογραφήσεις μηνυμάτων, αναζήτηση αντικειμένων και επίλυση γρίφων θα σε οδηγήσουν στην ανακάλυψη του μεγάλου θησαυρού!
«Ας χαράξουμε πορεία!» - Εικαστικό Εργαστήριο
Ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των νέων, το Maritime Museum καλεί τα παιδιά να δημιουργήσουν ζωγραφιές με θέμα «Η Θάλασσα και η Ναυσιπλοΐα». Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου θα διατίθενται χρώματα και υλικά όπου οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να δημιουργήσουν τον δικό τους ναυτικό χάρτη, καθώς και εικαστικά με κολλάζ ή ζωγραφική εμπνευσμένα από την πλοήγηση, τις θάλασσες και τα ταξίδια.
ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Φτιάξε το δικό σου μουσείο!» - Δημιουργικό Εργαστήριο
Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025, το ΙΜΜΑ πραγματοποιεί ένα εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας και αποκρυπτογράφησης για μικρά και μεγάλα παιδιά! Τα Μουσεία αποτελούν έναν ζωντανό χώρο συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών. Οι νέοι και τα παιδιά μεταφέρουν τις δικές τους σκέψεις και ιδέες για τον ρόλο των Μουσείων σε μια κοινωνία ισότητας και συμπερίληψης. Μέσα από φωτογραφίες και εποπτικό υλικό για το ιστορικό νεοκλασικό κτήριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και την ιστορία της Θεσσαλονίκης τα παιδιά θα εμπνευστούν τα δικά τους μηνύματα για την γιορτή των Μουσείων, θα τα μεταγράψουν με τον “μυστικό κώδικα” των αγωνιστών και θα κατασκευάσουν με ανακυκλώσιμα υλικά το δικό τους πρωτότυπο μουσείο!
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ NOESIS
«Το ΝΟΗΣΙΣ στο Λιμάνι»
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Νόησις πακετάρει πειράματα, διατάξεις και κατασκευές και κατεβαίνει στο λιμάνι, προσκαλώντας παιδιά Δημοτικού σε μια συναρπαστική περιπέτεια στον κόσμο της επιστήμης! Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τα μυστικά της φύσης μέσα από διασκεδαστικά πειράματα με το νερό και τον αέρα και τη μαγεία της αστρονομίας μέσα από την παρατήρηση και παιχνίδια!