Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημήτρια: Προς αναζήτηση ταυτότητας

Ο θεσμός, που συμπληρώνει τα 49 του χρόνια, θέλει να γίνει εστία νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας...

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Να αποκτήσουν τα Δημήτρια τη δική τους ταυτότητα, να προσελκύσουν το κοινό της πόλης και να είναι σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα μέσα από το προϊόν που θα παρουσιάζουν είναι οι στόχοι του φεστιβάλ, που φέτος μετρά τα 49 του χρόνια.

«Τα Δημήτρια ήταν κλειστά στα σύνορα της πόλης. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε αυτή την αντίληψη και ορίσαμε επιτροπή που απαρτίζεται από ανθρώπους της πόλης μας. Αλλάξαμε (σημ από πέρυσι) τη διάρκεια διεξαγωγής σε ένα μήνα και αλλάξαμε και το περιεχόμενο. Δεν υπάρχουν πλέον οι κλασσικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, πράγμα για το οποίο έχουμε δεχτεί και κριτικές. Αυτό έγινε γιατί πιστεύουμε πως αυτό το πεδίο ήδη καλύπτεται καθόλη τη διάρκεια του έτους, οπότε το φεστιβάλ έπρεπε να έχει άλλη στόχευση. Θέλαμε τα Δημήτρια να παράγουν προτάσεις», ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης κα Έλλη Χρυσίδου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έγινε εν πλω. Τόνισε πως η περσινή προσπάθεια να γίνουν τα Δημήτρια ένα φεστιβάλ της πόλης δεν στέφθηκε με επιτυχία γιατί υπήρξαν κάποια σημεία που δεν λειτούργησαν σωστά (συνεργασίες με φορείς). Όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος με τις επαφές που έχουν προηγηθεί το φεστιβάλ βρίσκεται πιο κοντά στο να αποκτήσει την ταυτότητά του.

Τη στήριξή του στην προσπάθεια που γίνεται για τα Δημήτρια εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και τόνισε ότι τα αποτελέσματα του φετινού φεστιβάλ θα φανούν στην επόμενη διοργάνωση.

«Τα φετινά Δημήτρια είναι ένα εργοτάξιο κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά γιατί θα φιλοξενηθούν και σε χώρους όπως το πρώην Maison Crystal το οποίο έχει απαλλαγεί από τα διακοσμητικά του στοιχεία και θα φιλοξενήσει μια σειρά από εκδηλώσεις, και μεταφορικά για τις ιδέες, τις προτάσεις και την παρακαταθήκη για το μέλλον», ανέφερε η ιστορικός τέχνης Θούλη Μισιρλόγλου, που ανήκει στην καλλιτεχνική επιτροπή των Δημητρίων. Τόνισε πως θα χρησιμοποιηθούν δύο ακόμη νέα δημοτικά κτήρια: η Βίλλα Πετρίδη και τα Σφαγεία. Θα δοθεί έμφαση στο θέατρο και στις σύγχρονες εκδοχές του, αλλά και στη σύγχρονη τέχνη εν γένει. Για να φανεί η επίδραση του φεστιβάλ στο κοινό θα γίνει έρευνα, στο τέλος των Δημητρίων θα δοθούν και βραβεία κοινού, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 26/9 στη ΔΕΘ.

Στο θεατρικό μέρος αναφέρθηκε ο καθηγητής θεατρολογίας και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής Σάββας Πατσαλίδης. Όπως είπε θα παρουσιαστούν κυρίως θεάματα που δεν ανήκουν στο καθιερωμένο θέατρο όπως το «X-Freunde» της Felicia Zeller από το Βερολίνο (Άνετον 17,18/10), το «Attends, attends, attends (A mon pere)» του Jan Fabre από το Βέλγιο (Θέατρο ΕΜΣ 19/10) και το «Notebook» από την Forte Company της Ουγγαρίας για κάθε παράσταση του οποίου θα χρειάζονται 600 κιλά από πατάτες και ζαρζαβατικά (Σφαγεία 8,9/10).

Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει από το ΚΘΒΕ το Lysistrata project (Δημαρχιακό Μέγαρο 15/10), το «Utopia in Progress» βασισμένο στις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη (Θέατρο ΕΜΣ 29,30/10, 1,2/11) και τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» (Άνετον 11,12/10).

Εκπρόσωπος του πιο mainstream θεάτρου θα είναι το «Ζεϊμπέκικο» με το Γιώργο Νινιό (6,7/10 Μέγαρο Μουσικής). Στις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν επίσης η ατομική έκθεση του Bernard Pourriere (Αλατζά Ιμαρέτ 26/9-24/10), ο «Ερωτευμένος Σοπέν» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (Μέγαρο Μουσικής 27-28/9), το «ΨΧ», διήμερο αφιερωμένο στην ψυχεδελική μουσική (πρώην Maison Crystal 27-28/9), το «W Memorabilia» από τους Rootlessoot (Μέγαρο Μουσικής 1/10), η παρουσίαση του έργου του Στέφανου Τσιβόπουλου (4/10 Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης), η σειρά συναυλιών με τίτλο «Η τζαζ σήμερα» (Αίθουσα Δοκιμών ΚΟΘ – Παλλάς 7,13,21/10), η «Κάρμεν» (Μέγαρο Μουσικής 12,15,1710), το πολυμορφικό πρότζεκτ «Τα φαντάσματα» (Γεντί Κουλέ 20/10), αλλά και διάφορα εργαστήρια-σεμινάρια (χορού 8/10, βιολιού 7-8/10). Η αυλαία για τα Δημήτρια θα ανοίξει στις 25/10 με εικαστικά και μουσικά δρώμενα στην περιοχή της Πλατείας Εμπορίου και στην Βαλαωρίτου και θα πέσει στις 24/10 με την τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί στο πρώην Maison Crystal.

Χωρίς την εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου»

Δεν θα έρθει τελικά στην πόλη μας η μοναδική εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου που φυλάσσεται στο Πνευματικό Αρτοφόριο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμούπολης Σύρου και θα εκτίθονταν στην έκθεση «Ο Θεοτοκόπουλος και οι “Χάρτινες Εικόνες” του Αγίου Όρους» ( Casa Bianca 9/10-15/11). Η κα Χρυσίδου άφησε αιχμές κατά της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Αθήνα λέγοντας πως «θεώρησαν ότι είναι δύσκολο να ταξιδέψει η εικόνα στη Θεσσαλονίκη και να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας».

Το πλήρες πρόγραμμα βρίσκεται στη σελίδα www.dimitria.thessaloniki.gr Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης είναι 400.000 ευρώ. Για τους λάτρεις της τεχνολογίας να αναφέρουμε ότι υπάρχει και εφαρμογή για τα Δημήτρια στο Questment που ζητά από τους χρήστες να κάνουν κάποιες αποστολές και στο τέλος μπαίνουν σε κλήρωση για δωρεάν εισιτήρια και αναμνηστικά δώρα.

Διευκρινιστικές δηλώσεις της Έλλης Χρυσίδου

για δημοσίευμα του «Τ.Θ.» για τα Δημήτρια (20/9/2014) 

Λ.Β.

Αναφερόμενη σε δημοσίευμα του «Τ.Θ.» στις 17/9 για τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ (ειδικότερα στο σημείο του κειμένου σχετικά με το περσινό φεστιβάλ) η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κα Έλλη Χρυσίδου διευκρινίζει τα εξής:

«Μετά τα περσινά ΔΗΜΗΤΡΙΑ και έχοντας ως θέση ότι τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ είναι ένα φεστιβάλ της πόλης και όχι της εκάστοτε διοίκησης, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους φορείς της πόλης για μία συνεργασία παραγωγής του 49ου φεστιβάλ, πράγμα όμως που δεν προχώρησε ίσως γιατί δεν έγιναν από όλους κατανοητές οι προθέσεις μας. Δεν μιλάμε για συνεργασία στο πρόγραμμα (πράγμα που ισχύει) αλλά για μία ουσιαστική συνεργασία ισότιμη με σκοπό τον σχεδιασμό του περιεχομένου του φεστιβάλ (δηλ. ένα φεστιβάλ που σχεδιάζεται από τους φορείς της πόλης).

Όσο για το περσινό φεστιβάλ –δεν μου επιτρέπεται να αναφέρω πόσο πετυχημένο ήταν!- αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι τέθηκαν σημαντικά καινοτόμα στοιχεία που σηματοδότησαν την άποψή μας για το περιεχόμενο και την ταυτότητα που επιδιώκουμε να έχουνε τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης για Β. Μακεδονία: Όταν τραβά κανείς το σκοινί να είναι έτοιμος και να σπάσει
«Και αν αποκλίνει από τη συμφωνημένη πορεία, να ξέρει ότι θα βρει κλειστό τον δρόμο προς την Ευρώπη»
Μητσοτάκης για Β. Μακεδονία: Όταν τραβά κανείς το σκοινί να είναι έτοιμος και να σπάσει