Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μια τιμητική έκθεση για τον Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade

Εγκαινιάζεται αύριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ με πλούσιο υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Το μυτιληνιό κοσμοπολίτη εκδότη και τεχνοκριτικό Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade (1897-1983) τιμά με τη νέα του έκθεση το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Τίτλος της; «Τιμή στον Τεριάντ - Hommage à Tériade». Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο στις 19.00. Μάλιστα όπως ανέφερε χθες η Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά που έχει τη γενική ευθύνη της έκθεσης είναι η πρώτη φορά που γίνεται στη χώρα μας μια τόσο εμπεριστατωμένη παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του Tériade, δίνοντας έμφαση στην πρωτοποριακή εκδοτική του δραστηριότητα στο Παρίσι και στην προβολή της μοντέρνας τέχνης, αλλά και στην «ανακάλυψη» του Θεόφιλου, στην οποία ο κοσμοπολίτης εκδότης συνέβαλε αποφασιστικά.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει και αδημοσίευτα τεκμήρια του Αρχείου Σπητέρη. Επίσης τα τεύχη του περιοδικού Verve – στα ελληνικά Οίστρος – αλλά και τα περίφημα «Μεγάλα Βιβλία» που οι Picasso, Matisse, Chagall, Mirò κ.ά. δημιούργησαν, εκτίθενται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. Μαζί με τα άλλα έργα του Θεόφιλου από την συλλογή Tériade, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό έξι θρησκευτικές φορητές εικόνες του, σπανιότατα δείγματα από την πρώτη περίοδο της δημιουργίας του ζωγράφου, στη Σμύρνη.

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται κυρίως από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ στη Μυτιλήνη και από ιδιώτες.

«Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων είναι άγνωστο στο κοινό», σχολίασε η κα Γουλάκη – Βουτυρά. Και πρόσθεσε πως στόχος της έκθεσης είναι «να παρουσιαστεί η προσωπικότητα αυτού του σπουδαίου Έλληνα του οποίου η δράση αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της τέχνης». «Ήταν αυτός που έπεισε μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο, ο Ματίς και ο Μπρακ να συνεργαστούν μαζί του στο απόγειο της δόξας τους και να κάνουν εικονογραφήσεις σε έργα σπουδαίων συγγραφέων», τόνισε.

Σημείωσε πως η έκθεση έχει ένα δίπολο: από τη μία τη δυτική, ευρωπαϊκή τέχνη και από την άλλη τη σχέση με την παράδοση. Και υπογράμμισε πως τα τεύχη του περιοδικού Verve, αλλά και τα περίφημα «Μεγάλα Βιβλία» δεν είναι απλές εκδόσεις, αλλά έργα τέχνης.

Στην προσπάθεια που γίνεται να διασωθεί και να περάσει στις επόμενες γενεές το πολύτιμο υλικό που διαθέτει το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ στη Μυτιλήνη αναφέρθηκε ο Κώστας Μανιτόπουλος. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό που έκανε τότε ο Τεριάντ συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα των καλλιτεχνών για τα «Μεγάλα Βιβλία» είναι δύσκολο να επαναληφθεί σήμερα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18/3/2015 και θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις.

Ώρες λειτουργίας: Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Ο Πέτρος Μολυβιάτης σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία
«Η Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία και όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Πέτρο Μολυβιάτη» αναφέρει σε ανάρτησή του
Μητσοτάκης: Ο Πέτρος Μολυβιάτης σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία