Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο «Ορέστης» γεννά συζήτηση για την τραγωδία

Στο ανέβασμα που θα κάνει η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος από αύριο στο Θέατρο Αυλαία

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τι είναι η τραγωδία; Και γιατί τη βλέπουμε σήμερα; Για να δούμε απλά μια ιστορία ή μήπως για κάτι παραπάνω; Και μόνο η συζήτηση που θα προκαλέσει πάνω σε αυτό το θέμα ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Σίμος Κακάλας και η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 13/2 ώρα 21.00 στο Θέατρο Αυλαία (ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή).

«Η τραγωδία ήταν ένα εργαλείο για τη δημοκρατία. Σήμερα αρκετοί παρακολουθούν τραγωδίες μόνο και μόνο επειδή παίζει κάποιος τηλεοπτικός αστέρας. Δεν γνωρίζουν ποια θέση έχει και τη σημασία της. Τη σχέση της με τη δημοκρατία και με τη γνώση του μύθου. Ο Ευριπίδης γράφει τον “Ορέστη” 20 χρόνια μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου για να μιλήσει για τη σήψη της αθηναϊκής κοινωνίας, για το δημόσιο λόγο που έχει τελειώσει, με τους δημαγωγούς να έχουν πάρει τα ηνία. Μέσα από το κείμενο κάνει μια προσπάθεια να πει κάτι στους συμπολίτες του», σχολίασε ο Κακάλας που υπογράφει τη σκηνοθεσία.

Τόνισε μάλιστα πως γίνεται και μια αναγωγή στο σήμερα. «Ζούμε επίσης σε μια εποχή που το να έχει κανείς επιχειρήματα δεν σημαίνει τίποτα και επικρατεί όποιος φωνάζει πιο δυνατά. Οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται την υποκριτική για να περάσουν ψέματα, ενώ εμείς μέσω της υποκριτικής θέλουμε να περάσουμε αλήθειες», σημείωσε.

Μιλώντας για τη μετάφραση του Γιάννη Τσαρούχη τη χαρακτήρισε «σύγχρονη», είπε πως αποφεύγει τα μετρικά και αποδίδει το κείμενο με μια πιο άμεση γλώσσα.

Ανέφερε πως ο «Ορέστης» είναι ένα έργο στο οποίο παρεισφρύουν και κωμικά στοιχεία. Όσο για το χορό, τόνισε πως είναι τεμαχισμένος και μειωμένος, όπως τον παρουσιάζει ο Ευριπίδης σε αυτό του το κείμενο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση θα εξελιχθεί σε δύο σχεδιάσματα: το πρώτο όπως θα ανεβεί από αύριο στην πόλη μας με στοιχεία διαδραστικότητας με το κοινό, και από αυτό θα εξελιχθεί η παράσταση στο δεύτερο σχεδίασμά της, αλλά για ένα ανέβασμα σε ανοιχτό χώρο.

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας, Σκηνικό/Κοστούμια/Μάσκες: Μάρθα Φωκά, Μουσική: Mohammad, Φώτα/Βίντεο: Περικλής Μαθιέλλης, Βοηθός Σκηνοθέτη/Δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης, Εκτέλεση Παραγωγής: Εταιρεία Θεάτρου Χώρος.

Εμφανίζονται με σειρά οι: Δήμητρα Κούζα (Χορός, Ελένη, Αγγελιοφόρος), Έλενα Μαυρίδου (Ηλέκτρα, Τυνδάρεως, Φρύγας), Μιχάλης Βαλάσογλου (Μενέλαος, Χορός), Δημήτρης Λάλος (Ορέστης), Σίμος Κακάλας (Πυλάδης).

Παραστάσεις 13/2 έως 1/3: κάθε Τετάρτη-Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00.

Είσοδος: 15 ευρώ και 10 μειωμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρτηριακή υπέρταση: Σημαντικός αριθμός ασθενών δε γνωρίζει ότι πάσχει
​​​​​​​Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας, αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με...
Αρτηριακή υπέρταση: Σημαντικός αριθμός ασθενών δε γνωρίζει ότι πάσχει