Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καλλιτέχνης δημιουργεί υδάτινη ρουφήχτρα σε εσωτερικό χώρο

Το εντυπωσιακό έργο-φαινόμενο που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της ινδικής biennale

Μπαίνεις μέσα σε ένα άδειο δωμάτιο δίπλα στη θάλασσα και βρίσκεις μια τέλεια κυκλική τρύπα στο τσιμεντένιο πάτωμα όπου μια δίνη νερού στριφογυρίζει σε τέλειο ρυθμό. Ακούγεται σαν κάποιου είδους οφθαλμαπάτη, αλλά είναι πραγματικό.

Είναι η πιο πρόσφατη δημιουργία του καλλιτέχνη Ανίς Καπούρ.

Η τέχνη του Καπούρ πάντα θύμιζε όνειρο, είτε πρόκειται για ένα Παριζιάνικο κτίριο του 19ου αιώνα γεμάτο με τεράστια μπαλόνια ή για ένα τεράστιο ασημένιο φασόλι που αντανακλά το Σικάγο από την ανάποδη. Όμως αυτό το μήνα στην Ινδία, ο Άγγλος καλλιτέχνης αποκάλυψε ένα έργο που είναι ακόμα πιο παράξενο. Ονομάζεται Κατάβαση, και είναι εγκατεστημένο μέσα σε μία τρύπα βάθους και πλάτους 3 μέτρων σε ένα κτίριο στο Κόχι της Ινδίας, στα πλαίσια της Bienale Kochi - Muziris.

Πως ακριβώς συμβαίνει αυτό; Ο Καπούρ δείχνει απρόθυμος να περιγράψει την μηχανική του, αλλά φαίνεται πως υπάρχει κάτι στο βάθος που δημιουργεί αυτή την γυροσκοπική κίνηση της δίνης, με νερό που αντλείται από τον κοντινό ωκεανό. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο παραγωγής της biennale, Σιάμ Πατέλ, η εγκατάσταση του έργου στο Κόχι ήταν πολύ απαιτητική:

"Πήρε σε 50 εργάτες, 7 μέρες να σκάψουν τον λάκκο που θα φτιαχνόταν η δίνη. Βλέπετε το έργο του καλλιτέχνη είναι τοποθετημένο πολύ κοντά στη θάλασσα αφού έτσι το ήθελε ο ίδιος. Οπότε όσο σκάβαμε, έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην πάμε πολύ βαθιά και πλημμυρίσουμε το χώρο με θαλασσινό νερό. Βασικά καλέσαμε ένα μηχανικό κατασκευών για να βοηθήσει".

Η διαδικασία κατασκευής, που παρουσιάζεται σε making-of βίντεο των οργανωτών της Biennale, φαίνεται χρονοβόρα και δύσκολη:

Ποια είναι λοιπόν η σημασία του έργου; Ο ίδιος ο Καπούρ είπε πως δεν προσπαθούσε να κάνει κάποιο γλυπτό. "Απλά προσπαθούσα να διαπιστώσω αν μπορούμε να ανακατασκευάσουμε ένα φυσικό φαινόμενο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ