Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συγκίνησε «O Γλάρος» του Τσέχωφ στο ΚΘΒΕ

Το αδιαχώρητο στην πρεμιέρα της παράστασης στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

Με μια ξύλινη αποβάθρα να προεκτείνει τη σκηνή στην καρδιά της πλατείας και την πλατεία σε «ρόλο» λίμνης δοσμένης μέσα από εφέ φωτισμού, ατμοσφαιρικά σκηνικά – κοστούμια και δυνατές ερμηνείες, «Ο γλάρος» του Τσέχωφ καθήλωσε τους θεατές χθες βράδυ, στο Θέατρο της εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στην πρεμιέρα της νέας μεγάλης παραγωγής του ΚΘΒΕ.

Ο έρωτας, οι διεκδικήσεις του, οι ανθρώπινες σχέσεις, η κατάρρευση των ελπίδων αλλά και η ακλόνητη πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον, όλα αυτά μέσα από τη μαγική ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Τσέχωφ στα έργα του, συγκίνησαν το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση.

Μια παράσταση –ύμνος στη διαφορετικότητα, που κέρδισε το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών, με τον Γιάννη Βούρο να υπογράφει τη σκηνοθεσία- δραματουργική επεξεργασία σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου.

Την παράσταση παρακολούθησαν: ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (Βουλευτής Θεσσαλονίκης), ο Αναστάσιος Τζήκας (Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo), ο Alexey Popov (Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη), ο κ. Μπορίς Μεστσάνοβ (Υποπρόξενος του Γενικού Ρωσικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη), η Τζουλιάνα Γκαϊγκουντίμοβα (Υποπρόξενος του Γενικού Ρωσικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη), ο Παντελής Πετμεζάς (Πρόξενος Καναδά), ο Marko Suomalainen (Πρόξενος Φινλανδίας), ο Χρήστος Γανδάς (Πρόξενος Αυστραλίας), ο Μιλτιάδης Παπανικολάου (Πρόεδρος ΚΜΣΤ), η Μαριάννα Βιλδιρίδη (Πρόεδρος Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και ο Φίλιππος Γράψας (Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΚΘΒΕ), ο Γιώργος Κιουρτσίδης (σκηνοθέτης, μέλος Δ.Σ. ΚΘΒΕ).

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Γενικού Ρωσικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για το έργο

118 χρόνια μετά την απόλυτα αποτυχημένη πρεμιέρα του, ο Γλάρος συναρπάζει παγκοσμίως δημιουργούς, θεατές και αναγνώστες. Ίσως γιατί κάθε δεκαετία βρίσκει τη δική της οπτική και ανάγκη για να ακουμπήσει πάνω στο έργο του Τσέχωφ, ίσως γιατί η οπτική και οι ανάγκες των χαρακτήρων του έργου είναι τόσο αρχέγονες όσο και διαχρονικές. Φέτος, στο νέο του ανέβασμα στο ΚΘΒΕ, η οπτική και η ανάγκη υπαγορεύονται από το «Δικαίωμα στη Διαφορετικότητα». Μέσα από τον «διαφορετικό» Τρέπλιεφ και τις αποτυχημένες του προσπάθειες να καινοτομήσει, να αποτινάξει τις κατεστημένες φόρμες και να δικαιώσει μια νέα ματιά πάνω στην τέχνη, στήνεται μια παράσταση που υμνεί τη διαφορετικότητα, την κάθε προσπάθεια για αλλαγή, ακόμα και αποτυχημένη.

H παράσταση παρουσιάζεται κάθε Σάββατο με ρωσικούς υπέρτιτλους.

Αφιερώνεται στη μνήμη του Διαγόρα Χρονόπουλου που σκηνοθέτησε τον Γλάρο τον Μάρτιο του 1985 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Να σημειώσουμε όμως ότι από την Παρασκευή 27 Μαρτίου έως και την Κυριακή 5 Απριλίου δε θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις στις σκηνές του ΚΘΒΕ, λόγω στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Τηλ. πληροφοριών: 2315 200200.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ