Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

In-Edit: Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη!

Για δεύτερη σερί χρονιά το In-Edit είναι και πάλι εδώ…

Το In-Edit Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο, επισκέπτεται για δεύτερη σερί χρονιά την πόλη μας και για μια εβδομάδα (23-29 Απριλίου), η αίθουσα του «Ολύμπιον» θα πλημμυρίσει από «μουσική για τα μάτια μας». Ο «Τ.Θ.» συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Κωνσταντίνο Κουλουζάκη, μέλος της ομάδας «Parenthesis», η οποία ευθύνεται για αυτό το συναρπαστικό φεστιβάλ.

Κωνσταντίνε, δεύτερη χρονιά για το In-Edit στη Θεσσαλονίκη, ενώ φέτος υπήρξε και το In-Edit Athens, τον Φεβρουάριο. Τι έχεις δει να αλλάζει φέτος από οργανωτική, αλλά και κάθε άλλη, άποψη;

Είδαμε πολλά πράγματα να αλλάζουν προς το καλύτερο από πέρσι, με την ψύχη όμως του In-Edit, που είναι το συνταίριασμα του κινηματογράφου και της μουσικής, να παραμένει ίδια και αμετάλλακτη. Φέτος, το ερώτημα που θέτουμε είναι «Why Choose?», γιατί να διαλέξει κανείς δηλαδή μεταξύ σινεμά και μουσικής, αφού το In-Edit προσφέρει ένα πάντρεμα των δύο, πρωτίστως μέσα στις αίθουσες, αλλά και εκτός αυτών, με διάφορα παράλληλα events που μετατρέπουν το φεστιβάλ σε μία σφαιρική εμπειρία. Η Αθήνα υπήρξε σχολείο για μας, καθώς κληθήκαμε να απευθυνθούμε σε κοινό, το οποίο δεν γνωρίζαμε και ως εκ τούτου, ανεβάσαμε τον πήχη του επαγγελματισμού μας. Τα κέρδη από αυτή την εμπειρία μας από την Αθήνα, θα τα μεταφέρουμε αυτούσια και στη Θεσσαλονίκη, βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα του φεστιβάλ όσο και την επαφή και συνεργασία μας με όσους εμπλέκονται σε αυτό.

Θα θέλαμε δυο λόγια για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Να μας δώσεις μια γενική εικόνα, αλλά και αναφερθείς, εφόσον το επιθυμείς, στις δικές σου αγαπημένες ταινίες.

Το φετινό πρόγραμμα θεωρώ πως είναι εξαιρετικά πλήρες και ποικιλόμορφο, καθώς απλώνεται σε πάρα πολλά είδη μουσικής και περιλαμβάνει εξαιρετικές ταινίες, οι οποίες μπορούν να συγκινήσουν ένα θεατή, ακόμη και αν τα μουσικά του γούστα διαφέρουν από τη θεματική του εκάστοτε ντοκιμαντέρ. Όσον αφορά τις δικές μου, ας πούμε, προτιμήσεις, θα ξεχώριζα ίσως, χωρίς φυσικά να υποτιμήσω καμία ταινία, τα εξής ντοκιμαντέρ: την ταινία της Sol Screening, στην αυριανή τελετή έναρξης, «Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets», το «Beware of Mr. Baker» για τον εκκεντρικό Τζίντζερ Μπέικερ των Cream, το «Feast of Friends» που λειτουργεί ως ένα προσωπικό ημερολόγιο πάθους του Τζιμ Μόρισον, αλλά και το «Spandau Ballet: Souls Boys of the Western World». Είχα μάλιστα παρακολουθήσει το τελευταίο σε μία προβολή στο In-Edit της Βαρκελώνης, όπου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, 1.200 άτομα χόρευαν στις θέσεις τους.

 

Από το ντοκιμαντέρ «Feast of Friends». 

Η «Parenthesis» έχει πάντοτε σε πολύ υψηλή θέση στη λίστα των προτεραιοτήτων της την ανάπτυξη συνεργασιών, τη διεξαγωγή παράλληλων δράσεων, αλλά και τις καινοτόμες ιδέες ως προς το promotion. Θα θέλαμε δυο λόγια επ’ αυτού.

Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ στο sidebar event που θα λάβει χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 25 Απριλίου, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του φετινού In-Edit. Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι η διοργάνωση και εκτέλεση πολιτιστικών projects, καθώς και το κατά πόσο είναι δυνατό αυτά τα projects να ξεφύγουν από τα στενά όρια της βιωσιμότητας και να ξανοιχτούν στον κόσμο του επιχειρείν. Εμείς, ως «Parenthesis», αναζητούμε και επιδιώκουμε να αποκτήσουμε εκείνες τις συνεργασίες και τις σταθερές που θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη εμπειρία στον θεατή, η οποία θα ξεκινά από το ποιοτικό περιεχόμενο, αλλά θα αγκαλιάζει όλο το φάσμα των μικρών απολαύσεων που περιλαμβάνει ένα event πολιτισμού. Προσπαθούμε ταυτόχρονα να ανοίξουμε τα φτερά μας, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά projects, ενώ βασικό μας στόχος είναι να μεγαλώσει το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Βρισκόμαστε νομίζω σε καλό δρόμο, έχοντας εξασφαλίσει αξιόλογες συνεργασίες, όπως με τον ΑΝΤ1 και τον ΟΤΕ TV. Στον πυρήνα του σκεπτικού μας βρίσκεται η θέλησή μας να προσφέρουμε στους θεατές μας ένα δώρο μνήμης, μέσα από κάποιες ιστορίες που θα αντανακλώνται στα κοινά βιώματα του καθενός και τις οποίες θα μοιραζόμαστε με το κοινό ακομπλεξάριστα και αβίαστα.

 

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του φεστιβάλ In-Edit.

Ποια είναι τα πλάνα σας για τις επόμενες χρονιές; Έχετε θέσει κάποιους μεγαλεπήβολους στόχους;

Μία βασική επιδίωξη για το In-Edit της επόμενης χρονιάς είναι η δημιουργία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε Έλληνες δημιουργούς να διεκδικήσουν βραβεία, αλλά και να εξασφαλίσουν την παγκόσμια προβολή του έργου τους. Σε αυτό το σημείο και μιας που αναφέραμε το ζήτημα της προβολής, θα ήθελα να αναφερθώ στην πλατφόρμα του inedittv, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να προβάλουν σε τεράστια κλίμακα τις ταινίες τους. Σε πιο γενικό πλαίσιο, αυτό που επιθυμούμε είναι να προσφέρουμε μία ολική 360 εμπειρία στο κοινό, μέσα από μία πλατφόρμα συνεχούς διάδρασης και επικοινωνίας, η οποία θα μετατρέπει το In-Edit σε γεγονός διαρκείας. Ένα πλάνο που είναι σχεδόν ανακοινώσιμο είναι η διεξαγωγή ενός open air event το καλοκαίρι, με την επωνυμία In-Edit Summer Edition. Παράλληλα, στις προθέσεις μας συγκαταλέγονται τόσο η «εξαγωγή» του φεστιβάλ σε πόλεις της ελληνικής επαρχίας όσο και το άνοιγμα ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του In-Edit και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. Μέσα λοιπόν από μία πολύπλευρη και στοχευμένη δράση σε όλους τους τομείς (events, τηλεοπτική πλατφόρμα, online υπηρεσίες, συνεργασία με πανεπιστημιακούς και λοιπούς φορείς), φιλοδοξούμε να διευρύνουμε την γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετάσχει ενεργά στα projects μας καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Γιώργος Παπαδημητρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ