Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συνέντευξη: Ο Γιώργος Πιντέρης μάς πείθει πώς να πείθουμε

Στο νέο του βιβλίο δίνει παραδείγματα και εξηγεί πώς να τα εφαρμόσουμε

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Για να έχεις αντίκτυπο, χρειάζεται να μπορείς να πείθεις. Μπορεί να ξέρουμε δύο τρεις τρόπου να πείθουμε και όταν αυτοί δεν πιάνουν, εγκαταλείπουμε. Ο Γιώργος Πιντέρης στο νέο του βιβλίο υποστηρίζει πως υπάρχουν 19+1 τρόποι. Παραθέτει παραδείγματα και εξηγεί πώς λειτουργούν και στη συνέχεια μάς βάζει ασκήσεις για να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες μεθόδους πειθούς. Για να τις αφομοιώσουμε χρειάζεται η επανάληψη, σημειώνει ο ίδιος. Και να μην πτοηθούμε αν τυχόν κάνουμε και λάθη.

Παράλληλα μιλάει για την ψυχολογία και τις αλλαγές της το τελευταίο διάστημα, αλλά και για το πώς ήταν ο πρώτος που δίδαξε καράτε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Όσο για το πώς συνδυάζονται ψυχολογία και καράτε; Και στα δύο πρέπει να πηγαίνεις με τη ροή των πραγμάτων, να μην έχεις προκαταλήψεις, εξηγεί.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-Το 1989 ο S. Covey κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων». Εκεί αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 30 τρόποι να πείθεις, αλλά ούτε τους κατονομάζει ούτε τους περιγράφει. Από τότε άρχισα να ψάχνω το θέμα.

-Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να πείθει κανείς;

-19+1. Αν πίστευα κάτι άλλο, το βιβλίο θα είχε άλλο τίτλο...

-Πόσο μπορεί να βοηθήσει ένα βιβλίο στην τελική μας συμπεριφορά; Μπορούν να περάσουν οι συμβουλές που δίνετε στον τρόπο σκέψης και στις πράξεις των αναγνωστών;

-Στο βιβλίο απλώς περιγράφω τρόπος για να πείθουμε τους άλλους. Άλλο όμως «διαβάζω και πληροφορούμαι» και άλλο «αφομοιώνω». Η αφομοίωση απαιτεί επανάληψη. Όσο πιο πολύ εφαρμόζει κάνεις τις μεθόδους αυτές, τόσο καλύτερος γίνεται. Αρκεί να είναι πρόθυμος να κάνει και λάθη.

-Τι έχει αλλάξει από την εποχή που πρωτοασχοληθήκατε με την ψυχολογία μέχρι και σήμερα; Έχει απενοχοποιηθεί η επίσκεψη στον ψυχολόγο ή εξακολουθεί να είναι ένα θέμα ταμπού για ένα κομμάτι της κοινωνίας;

-Την εποχή που άρχισα να εργάζομαι σαν ψυχολόγος πολύ λίγος κόσμος ήταν σε θέση να ξεχωρίσει τον ψυχολόγο απ’ τον ψυχίατρο. Όταν πήγα να γράφω στο ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ) ήθελαν να με καταχωρήσουν σαν «ψυχοερευνητή», κοινώς μέντιουμ! Σίγουρα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από τότε. Θα έλεγα μάλιστα πόσο σε ορισμένους κοινωνικούς κύκλους ο ψυχολόγος έχει γίνει ...μόδα.

-Στο βιογραφικό σας αναφέρετε πως είστε ο πρώτος που δίδαξε καράτε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πώς έγινε αυτό;

-Το 1968 μια ομάδα από 21 φοιτητές τον Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου ιδρύσαμε έναν ερασιτεχνικό σύλλογο Καράτε που ονομαζόταν AKDA (Athens Karate Do Association). To 1970 μας ζητήθηκε από τον καθηγητή Σωματικής Αγωγής να κάνουμε μια επίδειξη στους σπουδαστές. Οι σπουδαστές του Πολυτεχνείου έπρεπε να συμπληρώνουν 40-50 ώρες γυμναστικής κάθε ακαδημαϊκό έτος. Τις ώρες αυτές τις μάζευαν είτε τρέχοντας στο στάδιο του Πανελληνίου Γ.Σ. είτε συμμετέχοντας στις παρελάσεις. Το Καράτε ήταν μια τρίτη εναλλακτική. Στο πρώτο μάθημα μαζεύτηκαν πάνω από 100 σπουδαστές.

-Πώς συνδυάζεται η ψυχολογία και το καράτε;

-Καράτε θα πει «άδειο χέρι». Όχι άδειο από όπλα. Η ουσιαστική ερμηνεία της λέξης είναι «χέρι άδειο από προκαταλήψεις». Αυτό που μαθαίνεις στο Καράτε είναι να πηγαίνεις με τη ροή των πραγμάτων. Να μην κάνεις «πρόβες». Οι πρόβες είναι αποτέλεσμα προκατάληψης. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις πρόβες που έχεις κάνει δεν θα ξέρεις πώς ν΄ αντιδράσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον ψυχολόγο. Αν λειτουργεί με τις προκαταλήψεις κάποιας θεωρίας, ό,τι δεν ταιριάζει με τη θεωρία του το αποκαλεί «ανωμαλία».

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Πιντέρη

Ο Γιώργος Πιντέρης είναι Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ball State της Ιντιάνα. Έκανε σπουδές στο Λονδίνο στην αεροναυπηγική. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Όλα τα χρόνια των σπουδών του δίδασκε παράλληλα καράτε. Ως ψυχολόγος έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό το 1977 από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Γνώρισε τον εαυτό σου». Το 1978 αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Ball State το 1982. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το βιβλίο «19+1 τρόποι για να πείθεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουτσουπιά: Χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμούμε του Πόντιους προγόνους μας
Συζήτηση για δύο καίριες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των γεγονότων και της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού με τον καθηγητή Ιστορία Κ. Φωτιάδη
Κουτσουπιά: Χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμούμε του Πόντιους προγόνους μας
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη ανδρόγυνου και 83χρονης - Τι βρέθηκε σε Καλαμαριά, Πανόραμα (ΦΩΤΟ)
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της σχετικής...
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη ανδρόγυνου και 83χρονης - Τι βρέθηκε σε Καλαμαριά, Πανόραμα (ΦΩΤΟ)