“H τέχνη βγαίνει στο δημόσιο χώρο - Η τέχνη είναι βήμα”. Το λευκό πανό με τα μαύρα γράμματα κρατούσαν οι άνθρωποι με τα λευκά, αυτοί που περιέβαλαν τους ανθρώπους με τα μαύρα κι όλοι μαζί σχημάτισαν την πρώτη εικαστική πορεία που πορεύθηκε στη χώρα...
Οι μετέχοντες στην πρώτη εικαστική πορεία δεν ξεπερνούσαν τα 500 άτομα. Ήταν όμως αρκετοί για να διαδηλώσουν πως “Η τέχνη ΜΠΟΡΕΙ να είναι ένα βήμα...”. “Το μαύρο συμβολίζει την ενέργεια του κόσμου, είναι όπως το κάρβουνο, το πετρέλαιο, το λευκό είναι η λευκή σελίδα – το σημείο μηδέν όπου βρισκόμαστε - όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, παντού στον κόσμο” λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γερμανός εικαστικός Mischa Kuball ο οποίος ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος.
“Για μένα ήταν μεγάλη τιμή, είναι πρόκληση αυτή η εκδήλωση, εδώ, στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, δίνουμε ζωή σε μια ιδέα του Καζιμίρ Μάλεβιτς. Ήταν αυτός που εντόπισε το σημείο “μηδέν” (Ο) της τέχνης κι επιχείρησε με το “Μαύρο Τετράγωνο” να την επαναπροσδιορίσει... Είναι καιρός κι εμείς να βγούμε απ' τους καναπέδες και τους υπολογιστές μας. Ο κόσμος αλλάζει. Η τέχνη μπορεί να αλλάξει την κοινωνία. Μόνο στην “αγορά” με την αρχαιοελληνική έννοια, οι πολίτες μαζί μπορούν να αλλάξουν την πολιτική τους μοίρα. Και της κάθε χώρας ξεχωριστά και της Ευρώπης γενικότερα. Να επαναπροσδιορίσουμε τους ρόλους μας. Να ξαναχτίσουμε το οικοδόμημα”.
Η εικαστική πορεία με τους... ασπρόμαυρους ανθρώπους που σχημάτιζαν παραταγμένοι το “Μαύρο Τετράγωνο”, ξεκίνησε από το περίπτερο “6” της ΔΕΘ (όπου αναπτύσσεται η κεντρική έκθεση της 5ης Bienale Σύγχρονης Τέχνης) διέσχισε την οδό Τσιμισκή, ξανά... ”ζωγράφισε” το “Μαύρο Τετράγωνο” στην πλατεία Αριστοτέλους και επέστρεψε από την παραλιακή λεωφόρο Νίκης στο Λευκό Πύργο όπου διαλύθηκε...
Το εμβληματικό "Μαύρο Τετράγωνο" - ένα απ' τα πλέον μυστηριώδη έργα στην ιστορία της τέχνης - του Ρώσου σουπρεματιστή καλλιτέχνη Καζιμίρ Μάλεβιτς, δημιουργήθηκε ακριβώς 100 χρόνια πριν και παρουσιάστηκε στην γκαλερί της Ναντιέζντα Ντομπίτσινα, στην Αγία Πετρούπολη, με τίτλο η "Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση 0,10".
Γεννημένος στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1959, ο εικαστικός Mischa Kuball δημιούργησε και προ επταετίας ένα αντίστοιχο "μαύρο τετράγωνο", στο πλαίσιο του εικαστικού του εγχειρήματος για τη "δημόσια πλατεία" στο Αμβούργο.
Η δράση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε απόψε με αφορμή την έκθεση "Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο", που διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (από τον περασμένο Μάιο ως και τις 10 Οκτωβρίου) στο πλαίσιο της Μπιενάλε, στη Μονή Λαζαριστών, όπου φιλοξενούνται και έργα-φωτογραφίες του ίδιου του Kuball.