Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εικαστικό ταξίδι στην Αφρική μέσω Τελλογλείου

Από τα έργα της έκθεσης που ακολουθεί τα βήματα του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα στη δυτική Αφρική

Η έκθεση «Όραμα και Δημιουργία – Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική» που εγκαινιάζεται αύριο στις 19.00 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ταξιδεύει τον θεατή στον χρόνο ακολουθώντας τα βήματα του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, σε μια πρωτότυπη αναδρομή στη συναρπαστική του ζωή τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα στη δυτική Αφρική – στα χρόνια δηλαδή εκείνα που διαμόρφωσαν καταλυτικά τη μετέπειτα πετυχημένη πορεία του.

Ξεδιπλώνει έτσι παράλληλα και έναν κόσμο που βρισκόταν στο μεταίχμιο ιστορικών αλλαγών, στις δεκαετίες 1950 και 1960, καθώς στρεφόταν από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία και από την παράδοση στον μοντερνισμό. Το φωτογραφικό υλικό ανιχνεύει τη μεταμόρφωση του αστικού τοπίου των πόλεων της Νιγηρίας σε μια κρίσιμη καμπή προς τη νεωτερικότητα.

Η τέχνη της πρώτης γενιάς των Μοντερνιστών ζωγράφων της Νιγηρίας απηχεί τη δυναμική εικαστική σκηνή που γεννιέται στο νεαρό ανεξάρτητο κράτος με το έργο καλλιτεχνικών ομάδων όπως οι εικαστικοί της Zaria και της Osogbo. Γλυπτά από διάφορες φυλές, νιγηριανά υφάσματα και παραδοσιακά υφαντά με χάντρες περιλαμβάνονται στην έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος για να υπογραμμίσουν την αέναη, σταθερή ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και στην καινοτομία, στο δυτικότροπο και στο τοπικό στοιχείο, στην επιβίωση του χθες και τη στροφή προς το αύριο. Η επίδρασή τους έχει ζυμωθεί με την καλλιτεχνική δημιουργία της δεκαετίας του 1960 –έπειτα δηλαδή από την ανεξαρτησία της χώρας– τότε που γεννήθηκαν οι βάσεις μιας ανερχόμενης, δραστήριας νέας γενιάς Νιγηριανών καλλιτεχνών. Των δημιουργών που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να κινούνται μεταξύ της πατροπαράδοτης κληρονομιάς της χώρας τους και της συμβολής της στα πολιτιστικά δρώμενα του 21ου αιώνα.

Όλες αυτές οι πτυχές ξετυλίγονται παράλληλα με την ιστορία μιας προσωπικότητας –αυτής του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη- που συνέβαλε, με τον δικό της τρόπο, στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Γκάνα και της Νιγηρίας –ενός ξένου που οι άνθρωποι της δυτικής Αφρικής αποδέχθηκαν ως δικό τους–, αλλά και αυτών που σήμερα συνεχίζουν στον δρόμο που χάραξε.

Διάρκεια έως 31/5/2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ