Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή λήξης του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Νικήτριες το «Argo Navis» και Η ορχήστρα της ανακύκλωσης» - Ρεκόρ συμμετοχής του κοινού στις ψηφοφορίες

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μπορεί πριν λίγο να ανακοινώθηκε και επίσημα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο διορισμός της κας Ελίζ Ζαλαντό (Elise Jalladeau), παραγωγού ταινιών, στη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετά την παραίτηση του κ. Δημήτρη Εϊπίδη όμως τις προηγούμενες δέκα μέρες ο τελευταίος ήταν πρωταγωνιστής του Φεστιβάλ.

Η τελετή λήξης και η απονομή βραβείων του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε κλίμα συγκίνησης. Ήταν η τελευταία φορά που τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο κ. Εϊπίδης ιδρυτής και διευθυντής του θεσμού αυτού. Ο ίδιος τόνισε πως «οι συζητήσεις για ταινίες που έχουν απλωθεί στη πόλη, είναι για μας η πιο σημαντική επιβράβευση. Η εποχή μας θέλει τόλμη και κινητοποίηση. Φέτος πολύ περισσότερο, με την κρίση του προσφυγικού».

Είπε πως το Φεστιβάλ είναι μια ομαδική δουλειά και υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να στηρίζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που το θεωρεί παιδί του, με όλες του τις δυνάμεις.

Όσο για τα βραβεία;

Βραβείο Κοινού FISCHER για ελληνική παραγωγή άνω των 45 λεπτών κέρδισε η ταινία «Argo Navis», σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου, «ένα φιλμ για μια γλυκεία περιπέτεια, για ανθρώπους που έπειτα γύρισαν σπίτι τους και έχουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους δικούς τους», όπως σημείωσε η πρώτη. «Είναι αφορμή να σκεφτούμε πως αυτή η θάλασσα μπορεί και πρέπει, αλλάζοντας τα πράγματα να γίνει ένας χώρος συνεργασίας και συμβίωσης αντί τάφος για κυνηγημένους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

Αντίστοιχο Βραβείο Κοινού FISCHER 2016 για ξένη παραγωγή κέρδισε η ταινία που είχε προβληθεί στην τελετή έναρξης «Η ορχήστρα της ανακύκλωσης- Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος» σε σκηνοθεσία Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι.

Βραβείο Κοινού FISCHER για ξένη παραγωγή κάτω των 45’ απονεμήθηκε στην ταινία «Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah» του Άνταμ Μπενζίν και το αντίστοιχο Βραβείο Κοινού για ταινία κάτω των 45’ για ελληνική παραγωγή απονεμήθηκε στην ταινία «Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης» σε σκηνοθεσία των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος το κοινό συμμετείχε ακόμα πιο ενεργά στις ψηφοφορίες, σπάζοντας το περσινό ρεκόρ των 16.000 ψήφων και φτάνοντας τις 20.785 ψήφους.

Τα υπόλοιπα βραβεία έχουν ως εξής:

Βραβείο FIPRESCI για ελληνική παραγωγή: «Τα σημάδια του ουρανού» σε σκηνοθεσία της Μάρως Αναστοπούλου .

Βραβείο FIPRESCI για ξένη παραγωγή: «Αυτό που έκανε» σε σκηνοθεσία του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν.

Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας: «Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες» σε σκηνοθεσία Μάνι Γ. Μπεντσελάχ.

Βραβείο της WWF: «Ραγδαίος αφανισμός» σε σκηνοθεσία Λούι Ψυχογιός.

Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες»: «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού.

Βραβείο Docs in Progress 2016 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Amal, Σκηνοθεσία /Παραγωγή: Μοχάμεντ Σιάμ, Εταιρεία παραγωγής: ArtKhan, Συμπαραγωγή: Σάρα Μποκεμέγιερ (Detail Film), Αίγυπτος/ Γερμανία.

Βραβείο DOC ON AIR : στο project: «Debut» της Αναστάσιας Μιροσνιτσένκο σε παραγωγή Βόλια Τσαϊκούσκαγια από τη Λευκορωσία.

Βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN): στην Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, υπεύθυνη των παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των ταινιών τεκμηρίωσης, στο πεδίο του διαδικτυακού και διαδραστικού ντοκιμαντέρ.

Την τελετή παρουσίασε η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah» του Άνταμ Μπενζίν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις
Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ αν...
«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις