Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεατρικός πλουραλισμός μέσα από ένα «Τουρνουά 5x5»

Πέντε ομάδες της πόλης δείχνουν από μια παράστασή τους και το ΚΘΒΕ τους δίνει στέγη στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Κωμωδία, σωματικό θέατρο, devised theater είναι μερικά μόνο από τα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του «Τουρνουά 5Χ5» που θα διεξαχθεί από 25 Μαρτίου έως 24 Απριλίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Εκεί πέντε θεατρικές ομάδες της πόλης θα παρουσιάσουν πέντε θεατρικές παραγωγές.

«Το σκεπτικό μας ήταν να ανοίξει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε νέες ομάδες της πόλης. Από τις 30 προτάσεις που είχαμε, επιλέξαμε πέντε με άξονα να υπάρχει πλουραλισμός και διαφορετικά είδη στο τουρνουά αυτό», εξήγησε η Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΚΘΒΕ κα Μαρία Τσιμά προσθέτοντας και τα λόγια του Ανατόλι Βασίλιεφ, ο επιλέγηκε φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ) να γράψει το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου (27/3) και προτρέπει το κοινό να αφήσει τους καναπέδες και να πάει στο θέατρο. «Όσο πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες του τόπου τόσο πιο μεγάλη είναι η ευθύνη των καλλιτεχνών για κρατούν το ηθικό των ανθρώπων υψηλό», σχολίασε η κα Τσιμά.

 

Το πρόγραμμα

Η αυλαία για το «Τουρνουά 5x5» ανοίγει με τους ΝόVAN Theater Group και το «Απόψε στο Στράτφορντ» της Μάρας Γαβριηλίδου που θα παιχθεί 25-26-27 Μαρτίου. «Είναι μια έργο που υποτίθεται πως είναι το πρώτο που έγραψε ο Σαίξπηρ. Μέσα σε αυτό θα δούμε μια παράσταση για μια παράσταση μέσα σε μια παράσταση. Έπρεπε λοιπόν να δουλέψουμε αρκετά μια απρόοπτα σκηνοθετημένη κωμωδία», εξήγησε η Λένα Πετροπούλου.

Στις 1,2,3 Απριλίου σειρά θα έχει το Θέατρο του Βορρά που ανεβάζει το «Chat» του Gustavo Ott. «Είναι ένα σύγχρονο, επίκαιρο έργο που δείχνει τι συμβαίνει όταν κάνουμε chat, με πόσα κλικ μπορούμε να βγάλουμε χρήματα και με πόσα να υιοθετήσουμε ένα παιδί. Είναι ένα κείμενο που δείχνει τις τραγικές συνέπειες αυτής της επικοινωνίας», σχολίασε ο Αντώνης Καραγιάννης που υπογράφει τη σκηνοθεσία.

«Το αριστούργημα ή Τhe Re- Mohammed Τy Show» του Christian Lollike θα παρουσιάσει η ομάδα ARS MORIENDI στις 8,9,10 Απριλίου. Εκπροσωπώντας την ομάδα ο Θάνος Νίκας είπε πως «είναι ένα επίκαιρο έργο που μιλά για τέχνη, πτήσεις και τρομοκρατία. Για το ποιο είναι το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό δημιούργημα, όπως προσπαθούν να πείσουν το κοινό οι παρουσιαστές ενός ριάλιτι σόου: η πτώση των Δίδυμων Πύργων, η σφαγή στη Ρουάντα ή η σφαγή στο Μπεσλάν της Ρωσίας».

Το «Καντάν 2», βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Γιούκιο Μισίμα, θα ανεβάσει στις 15,16,17 Απριλίου η ομάδα Παραστατικών Τεχνών Α4Μ. Πρόκειται για ένα νέο σχεδίασμα της παράστασης που είχαν κάνει το 2014. «Είναι ένα κείμενο για την πνευματική αναζήτηση και το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, ενώ υπάρχουν στοιχεία του ιαπωνικού θεάτρου Noh», σημείωσε η Αθηνά Δράγκου που υπογράφει τη σκηνοθεσία.  

Και η αυλαία θα πέσει με τους ΟΥΚ ΝΟΥΚ που θα ανεβάσουν το «Friday Bloody Friday» στις 22-23-24 Απριλίου. Ο Πάνος Δεληνικόπουλος που είναι υπεύθυνος για τη σύλληψη-σκηνοθεσία της παράστασης είπε πως είναι ένα έργο που εστιάζει για το πώς μια κοινότητα αντιμετωπίζει το γεγονός του θανάτου και την απώλεια.

«Eπί σκηνής επτά ηθοποιοί σε αλληλεπίδραση με τον παρόντα χρόνο, και τον διάλογό τους με το ζωντανό μουσικό μέλος, προσεγγίζουν το τρίπτυχο ζωντανό σώμα-θάνατος-μνήμη».

Παραστάσεις θα δίνονται Παρασκευές και Κυριακές στις 21.00. Σάββατα στις 18.00 και στις 21.00. Είσοδος 10 ευρώ και 5 το μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, άνεργοι, πολύτεκνοι). Προπώληση: Ταμεία ΚΘΒΕ, Τ 2315 200 200, www.ntng.gr, tickethour.com, Γερμανός, ote shops,

Τράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα aps).

14 ποιητές και 24 ηθοποιοί γιορτάζουν την Ημέρα Θεάτρου

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου την Κυριακή 27/3, 16.00-18.00, 14 ποιητές, 24 και 3 μουσικοί ηθοποιοί ενώνουν τη φωνή τους σε μια εκδήλωση που θα γίνει στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου. Το κοινό θα μπορεί να φέρει από μια σακούλα με τρόφιμα με στόχο την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες στην Ειδομένη και στη Θεσσαλονίκη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Χαίρομαι γιατί μπορέσαμε και ψηφίσαμε τον νόμο κατά των διακρίσεων
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ανοικτή συζήτηση με ανθρώπους που ζουν με τον HIV, αφού πρώτα ξεναγήθηκε στους χώρους από τον πρόεδρο της «Θετικής...
Μητσοτάκης: Χαίρομαι γιατί μπορέσαμε και ψηφίσαμε τον νόμο κατά των διακρίσεων