Η Σουρωτή στο Δήμο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη υποδέχεται για πρώτη φορά το Χειμερινό Πανηγύρι της, στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2026, με αφορμή την εορτή των Αγίων Αναργύρων εκ Συρίας.
Ένα διήμερο λαογραφικής μνήμης, ζωντανής μουσικής και χορού, που προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες σε ένα αντάμωμα της ρίζας με τα βλαστάρια της, συνδέοντας την ιστορία του τόπου με τις γενιές που τη συνεχίζουν. Η Λαογραφική Έκθεση «Από το Μπλάτσι στο Σουρουκλή» ανοίγει στις 31 Οκτωβρίου, με διάρκεια μία εβδομάδα. Εικόνες, μαρτυρίες και αντικείμενα αφηγούνται τη σύνδεση της Σουρωτής με τη Βλάστη Κοζάνης, την εποχιακή μετακίνηση των κοπαδιών και τη ζωή στα χειμαδιά που έγιναν, για ορισμένες οικογένειες, μόνιμη πατρίδα.
Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, η ζωντανή μουσική στην ταβέρνα ο Φαρσαλινός ξεκινά στις 20:00 με την Ορχήστρα Σουρωτής και συνεχίζεται στις 22:00 με τον Καίσαρα Κίκη και τον Γιώργο Καλλιφατίδη. Ο Καίσαρας Κίκης, με καταγωγή από την Κάσο, παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη τραγουδοποιία, παρουσιάζοντας δικές του συνθέσεις και σκοπούς, σε μια μουσική αφήγηση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα.
Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στις 11:00, μετά την πρωινή Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, η πλατεία Σουρωτής γίνεται τόπος ανταμώματος. Την έναρξη δίνει ο Τρανός Χορός, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Βλατσιωτών Πτολεμαΐδας «Προφήτης Ηλίας»: ένα τελετουργικό δρώμενο φωνητικού τραγουδιού και κίνησης, χωρίς μουσικά όργανα, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μέσα από τη συμμετοχή. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με τη Μπάντα της Φλώρινας «Αφοί Βαλκάνη», μέχρι το βράδυ.
Η Μπάντα Της Φλώρινας Των Αδελφών Βαλκάνη/Valkanis Brothers Brass Band, με ιστορία που ξεκινά το 1960, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της μουσικής παράδοσης της Δυτικής Μακεδονίας. Με τον αυθεντικό ήχο των χάλκινων πνευστών, ζωντανεύει σκοπούς και χορούς που περνούν από γενιά σε γενιά, μετατρέποντας κάθε εμφάνιση σε ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι.
«Ελάτε να χαθούμε λίγο στον χρόνο. Και να βρεθούμε ξανά μαζί», μας καλεί η Κοινότητα Σουρωτής.
- Θεσσαλονίκη: «Σεισμός» στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου - Από τα νέα οπλικά συστήματα (ΦΩΤΟ + VIDEO)
- Συγκινεί ο πιλότος F – 16 από Θεσσαλονίκη: Μία λέξη αλλάζει την Ιστορία – Για τους Έλληνες αυτή η λέξη είναι το «ΌΧΙ»
- Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Δύναμη ειρήνης η Ελλάδα - Δεν εκβιάζει, δεν απειλεί, αλλά ούτε και δέχεται απειλές