Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη
Δυο έφηβοι, ο Κέβιν και η Σάντρα, συναντιούνται σε μια σκηνή ερασιτεχνικού θεάτρου ενός εγκαταλελειμμένου πολιτιστικού χώρου. Εκεί προσπαθώντας να ξεφύγουν από την δύσκολη πραγματικότητα που ζουν θα φτιάξουν το δικό τους παραμύθι.
Περισσότερα θα δούμε από σήμερα, Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), όπου θα ανέβει για πρώτη φορά από τη Νεανική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το έργο «Παραμύθι για δύο» του Φίλιπ Ρίντλεϊ, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ράπτη.
Ο τελευταίος αναφερόμενος στην υπόθεση του έργου είπε πως «κυρίως ο Κέβιν είναι ονειροπόλος. Του αρέσει να ξεφεύγει από την καθημερινότητά του γιατί ζει μια δύσκολη ζωή. Για πολλά χρόνια δεν είχαν μόνιμη στέγη με την μητέρα του, και θέλει να αποδράσει από την πραγματικότητα πλάθοντας ιστορίες. Η Σάντρα από την άλλη, έχει χάσει πριν τρία χρόνια την μητέρα της και, μια μέρα, μαθαίνει πως ο πατέρας της θα παντρευτεί μια άλλη γυναίκα. Μέσα στην στεναχώρια της πηγαίνει στο υπόγειο που κάποτε η μητέρα της διαχειριζόταν ως πνευματικό κέντρο της γειτονιάς, μήπως και νιώσει “κάτι” από την παρουσία της. Εκεί συναντάει τον Κέβιν. Οι δυο τους θα ερωτευτούν και θα φτιάξουν το δικό τους παραμύθι που έχει στοιχεία από τη δική τους ζωή», δήλωσε ο κ. Ράπτης σε τηλεφωνική μας συνομιλία. Συμπλήρωσε πως στο έργο «υπάρχει ρεαλισμός, αλλά και μια δόση φαντασίας μέσα από τις ιστορίες που πλάθουν οι δύο νέοι».
Ο ίδιος στη σκηνοθεσία του σχηματοποιεί την φαντασία των δύο ηρώων με εικόνες και βίντεο σ' όλη τη διάρκεια της παράστασης. «Υπάρχει σωματικό θέατρο, ακροβατικά, musical, σύγχρονος χορός, contact κ.ά.. Χρησιμοποίησα και τη μουσική και τα new media (animation, mapping) στην παράσταση. Για παράδειγμα το παραμύθι που φτιάχνουν οι δύο νέοι μοιάζει σαν να ζωγραφίζεται στον τοίχο μέσα από τον χορό τους, τις κινήσεις τους. Αυτό προβάλλεται σε βίντεο. Βλέποντάς το ταξιδεύεις κι εσύ μαζί τους», τόνισε.
Για τη μουσική της παράστασης έχει εξασφαλίσει και δύο τραγούδια του Θεσσαλονικιού μουσικού και ράπερ ΛΕΞ, ο οποίος τα παραχώρησε στον σκηνοθέτη ειδικά για το συγκεκριμένο ανέβασμα.
«Είναι ένας δημιουργός που οι νέοι αγαπούν και πιστεύω πως θα τους αρέσει το γεγονός ότι ακούγονται τραγούδια του στην παράστασή μας. Γενικά κάνω χρήση των new media στην δουλειά αυτή. Ξέρω πως οι νέοι τα χρησιμοποιούν και ασχολούνται με αυτά. Προετοιμάζοντας την παράσταση έψαξα αρκετά, τι αρέσει στους νέους, τι αγαπούν, τι μουσική ακούν. Έκανα και κάποιες αλλαγές σε κάποιες φράσεις του κειμένου για να είναι περισσότερο κοντά στην σημερινή νέα γενιά», σχολίασε.
Συμπλήρωσε πως γνωρίζει ότι οι έφηβοι είναι απαιτητικό κοινό. «Γνωρίζω ότι μερικοί μπορεί και να σνομπάρουν το θέατρο, όμως πιστεύω πώς αν τους μεταφέρεις κάτι προσεγμένο, αν δουν μια δουλειά που έχει αλήθεια, θα τους ενδιαφέρει», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι έφηβοι θα τιμήσουν και αυτή την παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Όσο για το δικό του αγαπημένο παραμύθι; Αν και του αρέσουν πολλά, το αγαπημένο κλασσικό παραμύθι που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του είναι «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων».
Συντελεστές
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης, Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Καλακίδης, Σκηνικά: Διδώ Γκόγκου, Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου, Μουσική: Γιώργος Δούσος, Κίνηση: Χάρης Πεχλιβανίδης, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Video Mapping/Animation: Μπάμπης Βενετόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Kατερίνα Συναπίδου, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη.
Παίζουν: Παναγιώτα Μπιμπλή (Σάντρα), Περικλής Σιούντας (Κέβιν)
Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ: Ελισσάβετ Νικολαΐδου, Αγγελίνα Τερσενίδου, Μαρία-Ραφαηλία Τσομπανούδη, Αλέξανδρος-Γεώργιος Τωμαδάκης.
Παίζεται
Παραστάσεις για σχολεία: Καθημερινά, στις 10:30, Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Σάββατο, στις 17:00. Είσοδος: 10€, Σχολικό: 6€ (Ισχύει για ομαδική παρακολούθηση). Προπώληση: Ταμεία ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200), VIVA.gr,| Τ. 11876.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"