Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κοινό "μέτωπο" ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Τι ζητούν από την κυβέρνηση 11 από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ελλάδας ...

Κοινό μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού συγκροτούν έντεκα από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσαν, «μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου για τη δημιουργία του υπερταμείου και την ένταξη σε αυτό της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και προσθήκες, καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το νερό ως δημόσιο αγαθό και περιβαλλοντικό - φυσικό πόρο και άμεσα να δεσμευτεί με ξεκάθαρο τρόπο, για τα παρακάτω:

Δημόσια, βιώσιμη, ορθολογική και μη κερδοσκοπική διαχείριση των υδατικών πόρων. Διασφάλιση ότι οι εταιρείες διαχείρισης του πόσιμου νερού θα λειτουργούν στην κατεύθυνση της δημόσιας, ορθολογικής και ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλους τους πολίτες και όχι με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Διασφάλιση ότι η κλιμακωτή τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, θα εξυπηρετεί την ελεύθερη κι απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών σε καθαρό νερό συμβάλλοντας συγχρόνως στην καλή κατάσταση των υδατικών σωμάτων, και όχι τη δημιουργία μεγάλων εσόδων - υπεραξιών από κατανάλωση νερού. Άμεση διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για τα αναγκαία απαραίτητα έργα στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων. 'Άμεση λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων και των Συμβουλίων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, άμεση δημιουργία Ανεξάρτητης Διαχειριστικής Αρχής για τον έλεγχο των μέτρων της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων και της τιμολόγησης των αντίστοιχων υπηρεσιών. Άμεση ολοκλήρωση των μελετών Λεκανών Απορροής Ποταμών και των μελετών πλημμυρικών φαινομένων, ώστε να έχουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα των διαθέσιμων υδατικών πόρων».

Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ολομ. 1906/2014, σκέψη 22η), «η οποία δεσμεύει κάθε ελληνική κυβέρνηση, το νερό καθίσταται σπανιότερο συν τω χρόνω και η ύδρευση αποτελεί υπηρεσία κοινής ωφέλειας που είναι απολύτως αναγκαία για την υγιεινή διαβίωση των πολιτών και δεν μπορεί να αποσπαστεί από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση είναι οι εξής:

ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, και WWF Ελλάς.

Ανακοίνωση και από ΓΣΕΕ

Για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αδιαφορώντας για τις τραγικές επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία κατηγορεί την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της σχολιάζοντας την ένταξη στου Υπερταμείο επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ, οι Αστικές Συγκοινωνίες, ο ΟΣΕ και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

« Η ρύθμιση για το νερό αποτελεί «Μια τρύπα στο νερό» και υποτιμά τη νοημοσύνη εργαζομένων και καταναλωτών, σχολιάζει η ΓΣΕΕ».

«Οι τραγικές επιπτώσεις από τη μετατροπή βασικών αγαθών σε εμπορεύματα είναι δεδομένη, αφού και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές θα πληγούν άμεσα και οι καταναλωτές θα χάσουν την πρόσβαση σε φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες». Ο αγώνας για τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα θα συνεχιστεί, όπως αναφέρεται, για να αποτραπεί στην πράξη η εκχώρηση του εθνικού πλούτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μερτς ζητά από το Ισραήλ να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας» είπε μεταξύ άλλων ο Γερμανός καγκελάριος
Ο Μερτς ζητά από το Ισραήλ να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα