Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Το τρίπτυχο της εξόδου από την κρίση

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε σε εκδήλωση του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις, το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη  ...

Τις τρεις κορυφές του τριγώνου που αποτελούν τον οδικό άξονα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρουσίασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις», στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ανάπτυξη ναι, αλλά πώς;».

Παρουσιάζοντας τον οδικό άξονα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, τον περιέγραψε σαν ένα τρίγωνο με τρεις κορυφές.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πάνω κορυφή, είναι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής «που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των δαπανών σε συνδυασμό με λελογισμένο περιορισμό των φόρων». Παράλληλα, όπως είπε, πρέπει να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, κυρίως μέσω της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Η  δεύτερη κορυφή κατά τον κ. Μητσοτάκη έχει να κάνει με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ενώ η τρίτη είναι «οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις». Δεν είναι μεταρρύθμιση το να κόβεις οριζόντια συντάξεις και να επιβάλεις οριζόντια φόρους, τόνισε και αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και στις επενδύσεις.

«Πρέπει να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Βεβαίως, πρέπει να το συνδέσουμε περισσότερο με την παραγωγική διαδικασία. Και ειδικά, εδώ στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ώστε να τελεσφορήσουν, επιτέλους, οι συζητήσεις για τη δημιουργία ζωνών καινοτομίας. Ώστε να επενδύσουν και ξένες εταιρείες. Γιατί να στέλνουμε μηχανικούς στο εξωτερικό και να μην δημιουργήσουμε εδώ κέντρα έρευνας. Σε ένα παγκόσμιο κόσμο, το να μπορείς να δουλεύεις σε έναν όμορφο τόπο είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και μια αποφασισμένη Κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα αυτά για τα οποία μιλάμε, χωρίς χρονοτριβές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. «Θεωρώ ότι είναι προσωπική μου υποχρέωση, στον επόμενο πολιτικό γύρο – που δεν πιστεύω ότι θα αργήσει – να περάσουμε στην πράξη. Αυτά τα οποία συζητάμε, να τα κάνουμε», είπε.  

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018 και η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσει αυτή την έξοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι "έκαψε το χαρτί της συναίνεσης". Έχουμε να κάνουμε με έναν σχηματισμό που είναι έξω από το πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν στην εξουσία, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το κόστος της παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.

“Σήμερα δεν υπάρχει η αίσθηση ότι οι εκλογές είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης. Με αυτήν την κυβέρνηση πάμε ντουγρού στον τοίχο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Άννα Διαμαντοπούλου

Σε έξι σημεία-προτεραιότητες αναφέρθηκε από την πλευρά της η πρώην υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Στην ύπαρξη ενός «μετώπου» για να διατηρηθεί η χώρα στην Ευρώπη, σε πολιτικές για τους νέους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας «αλλιώς θα φύγουν από τη χώρα όλοι», στην παραγωγή, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ο δημόσιος τομέας να αποφασίζει για το ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν και με ποιον τρόπο. Ως τέταρτο σημείο αναφέρθηκε στο να θέσουμε έναν εθνικό στόχο: Η Ελλάδα θα μπορούσε το 2025 να είναι στις 5 πιο προηγμένες χώρες, στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Σε ότι αφορά την αξιολόγηση είπε ότι θα πρέπει να γίνεται στα πάντα αλλά με δυο προϋποθέσεις: να σημαίνει ανταμοιβή ή ποινή. Τέλος, το έκτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ήταν η πολιτική σταθερότητα. «Δεν γίνεται η χώρα να συνεχίσει με αυτήν τη συχνότητα τις εκλογές», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τέταρτου μνημονίου, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι το τέταρτο μνημόνιο σε περίπτωση που δεν κλείσει η αξιολόγηση στις 20 Φλεβάρη θα είναι θετική εξέλιξη. Η αρνητική, όπως είπε, θα είναι να μην έχουμε μνημόνιο και άρα να ξεκινήσει οι διαδικασίες εξόδου της χώρας.

Γιάννης Μπουτάρης

«Η οικονομία χρειάζεται σημαντική μεγέθυνση», τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ο ίδιος ζήτησε να κλείσει το συντομότερο δυνατό η β΄αξιολόγηση, τονίζοντας τη σημασία της πολιτικής συνεννόησης. «Θέση μου είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν σύντομα εκλογές», τόνισε ο κ. Μπουτάρης. 

Συνέστησε ψυχραιμία και στοιχειώδη πολιτική συναίνεση, γιατί, όπως είπε, "φάγαμε τον γάιδαρο, ας φάμε και την ουρά".

«Χάρτης εξόδου από την κρίση»

Στην εκδήλωση έγινε συζήτηση πάνω στο «Χάρτη εξόδου από την κρίση – Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα», μια μελέτη που εκπόνησε ομάδα ερευνητών και αποτελεί το πρώτο στη σειρά βιβλίο εκδόσεων της διαΝΕΟσις.

Στόχος της εκπόνησης της μελέτης ήταν να χαρτογραφήσει τα δομικά αίτια της κρίσης, να καταγράψει και να αξιολογήσει όσα έχουν γίνει στα χρόνια μνημονίων και να επισημάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ακόμη για να φτάσει η χώρα σε ένα λειτουργικό βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Για το βιβλίο μίλησαν δυο εκ των συγγραφέων, οι κ.κ. Π. Τσακλόγλου και Γ. Παγουλάτος.

Για την επιχειρηματικότητα

Η επιχειρηματικότητα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας μας, τόνισε ο ιδρυτής και πρόεδρος της διαΝΕΟσις, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «κύριο μέλημα μας από εδώ και πέρα και ευθύνη των πολιτικών μας θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερότητας». Αυτό είναι και το διακύβευμα για την κοινωνία μας, τόνισε.

Στην απουσία βιομηχανικής πολιτικής στη χώρα και στις πολιτικές σύνδεσης της έρευνας με την αγορά και την οικονομία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης. Αφού η ανάπτυξη αποτελεί για όλους μας κοινό τόπο και ζητούμενο επιβάλλεται να εθνική συνεννόηση και μάλιστα το γρηγορότερο, τόνισε.

Σημειώνεται ότι η διαΝΕΟσις είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός, τον οποίο ίδρυσε ο κ. Δασκαλόπουλος με την ελπίδα, όπως τόνισε, ότι θα συνεισφέρει στην επιστημονική και αντικειμενική ανάλυση των προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας και θα προσφέρει λύσεις πρακτικές και εφαρμόσιμες για το ξεπέρασμά τους.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάνδη: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο με αίτημα διακοπή δεσμών με το Ισραήλ
Οι φοιτητές κινητοποιούνται και για την «αποτελεσματική και δεσμευτική δράση για την εφαρμογή των σχεδίων μετάβασης του πανεπιστημίου το 2030
Γάνδη: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο με αίτημα διακοπή δεσμών με το Ισραήλ