Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παυλόπουλος από Θεσσαλονίκη: Στο DNA μας η εξωστρέφεια

Ομιλία και αναγόρευση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος ...

"Εθνικό χρέος" αποτελεί η διατήρηση και ενίσχυση της εξωστρέφειας, καθώς μόνον υπό όρους εξωστρέφειας η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει και ν' αναδειχθεί αντάξια της μεγάλης εθνικής μας κληρονομιάς, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη συζήτησης στρογγυλής τράπεζας με θέμα "η Ελλάδας της εξωστρέφειας", στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

"Ελλάδα και Εξωστρέφεια είναι έννοιες αρρήκτως συνδεδεμένες. Και τούτο διότι η εξωστρέφεια αποτελεί, ανά τους αιώνες, συστατικό στοιχείο του DNA των Ελλήνων", είπε ο κ. Παυλόπουλος.

  Επισήμανε ότι η πορεία της Ελλάδας είναι μια ατέρμονη «Οδύσσεια» και την Ελλάδα της εξωστρέφειας τιμούν σήμερα από την μια πλευρά οι Έλληνες της Διασποράς, που διαπρέπουν ανά τον κόσμο, και, από την άλλη πλευρά, Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα και αποτελούν παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση και πρόσθεσε: "Υπό τ' ανωτέρω δεδομένα, η διατήρηση αλλά και ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι υπαρξιακό διακύβευμα για την Ελλάδα.

Με την έννοια ότι η Ελλάδα μόνον υπό όρους εξωστρέφειας μπορεί να υπάρξει και ν' αναδειχθεί αντάξια της μεγάλης Εθνικής μας Κληρονομιάς. Για να καταστεί τούτο εφικτό -πράγμα το οποίο συνθέτει ένα Εθνικό μας, κυριολεκτικώς, Χρέος- δεν αρκεί η εμβληματική διάκριση των Ελλήνων που ξενιτεύονται.

Οφείλουμε, επιπλέον, ν' αξιοποιούμε στην Ελλάδα όλο το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, αναγνωρίζοντας σε καθέναν αυτό που του αναλογεί και ανοίγοντάς του τον δρόμο για ν' αναπτύξει ελευθέρως την προσωπικότητά του. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, εμείς οι Έλληνες, ότι ο πρώτος «ύμνος» προς την «Αριστεία» ανήκει στον Όμηρο, μεσ' από την Ιλιάδα: «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων»". 

Τελετή αναγόρευσης

Είναι «μεγάλο λάθος», να θέτουν ορισμένοι «εν αμφιβόλω» την υπεροχή του Συντάγματος έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαίου, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προχωρήσει στο σημείο εκείνο πολιτειακής οργάνωσης που θα της επέτρεπε να διαθέτει πραγματικά ενιαίο συνταγματικό θεμέλιο, τόνισε εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στην τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

«Το Σύνταγμα, ως θεμελιώδης νόμος αποτελούμενος, όχι μόνον από τους κανόνες δικαίου που περιλαμβάνει, αλλά και από τις γενικές αρχές οι οποίες συνάγονται απ' αυτούς, υπερισχύει αναποδράστως κάθε άλλου κανόνα δικαίου. Είτε αυτός εντάσσεται στο εσωτερικό δίκαιο, είτε στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως ενσωματώνονται κάθε φορά στην ελληνική έννομη τάξη», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Ως προς τον «σκεπτικισμό» που ορισμένοι εκφράζουν σε ό,τι αφορά την σχέση μεταξύ Συντάγματος και ευρωπαϊκού δικαίου, επισημαίνεται τούτο: Είναι λάθος, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προχωρήσει στο σημείο εκείνο πολιτειακής οργάνωσης που θα της επέτρεπε να διαθέτει πραγματικά ενιαίο συνταγματικό θεμέλιο, να επιχειρούν μια τέτοια σύγκριση και να θέτουν εν αμφιβόλω την υπεροχή του Συντάγματος».

«Έχοντας προς το παρόν, δύο παράλληλες έννομες τάξεις - εκείνη των κρατών-μελών και εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - με βάση την κοινή νομική λογική, οφείλουμε να δεχθούμε πως η άποψη των ευρωπαϊκών οργάνων, και ιδίως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), κατά την οποία θεμέλιο της ευρωπαϊκής έννομης τάξης είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο, ουδόλως επιδρά στην υποχρέωση που έχουν τα όργανα των κρατών-μελών να θέτουν ως αντίστοιχο θεμέλιο των επιμέρους έννομων τάξεων το Σύνταγμά τους», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ