«Το κυκλοφοριακό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης δεν λύνεται εύκολα και κυρίως χωρίς την άμεση συμμετοχή των πολιτών. Δεν πρόκειται να δούμε καλύτερες μέρες εάν δεν έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια».
Τα παραπάνω τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο με αφορμή τη μελέτη και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Όπως ανακοινώθηκε, θα ξεκινήσουν άμεσα έρευνες με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων για την αρτιότερη καταγραφή των συνθηκών μετακίνησης στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης, καθώς και των κυκλοφοριακών προβλημάτων, προκειμένου να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα των πολιτών.
Το πρώτο μέλημα για την επίλυση του κυκλοφοριακού είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με τον δήμαρχο. «Το μόνο που μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα είναι το λεωφορείο», είπε ο Δήμαρχος τονίζοντας πως τα λεωφορεία σήμερα «είναι σε κακό χάλι». Σημείωσε ωστόσο ότι η παράνομη στάθμευση στους λεωφορειόδρομους, δημιουργεί πρόβλημα στις ταχύτητες των λεωφορείων και αυτά τα προβλήματα αποθαρρύνουν τους πολίτες από το να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.
Όπως είπε ο δήμαρχος, μπαίνει μπροστά ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και πρόσκλησης των συμπολιτών μας να συμμετάσχουν στη μελέτη για το Σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν είναι μια προσπάθεια που θα έχει άμεσα αποτελέσματα, «αλλά χρειάζεται τουλάχιστον μια πενταετία για να πούμε ότι θα δούμε βελτίωση στην κατάσταση».
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου με το ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ, στο ρόλο του ΣΒΑΚ και της κυκλοφοριακής μελέτης και σε ζητήματα υποδομών μεταφορών, όπως το σύστημα τροφοδοσίας της αγοράς και τα συστήματα βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας στάθμευσης.
«Το ζητούμενο για μας ως Διοίκηση είναι ένα συντακτικό κυκλοφορίας και στάθμευσης με μια στρατηγική χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με μέτρα και πολιτικές προς υλοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι, όπως είναι σήμερα τα πράγματα και με την ισχύουσα νομοθεσία, τα επάλληλα βήματα που σχετίζονται με εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, η αυστηροποίηση διαδικασιών από διάφορους φορείς, από τη Διεύθυνση Τροχαίας μέχρι την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είτε για τα κυκλοφοριακά μέτρα είτε για κανονιστικές πράξεις, αποτελούν εμπόδια στην καθημερινότητα».
»Επομένως, θέματα που έχουν να κάνουν με μια πολιτική που αποβλέπει στο να αποκτήσει το εμπορικό ιστορικό κέντρο έναν άλλο χαρακτήρα, προβλήματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, όπως η αναβάθμιση των ποδηλατοδρόμων και των λεωφορειολωρίδων, οι αναπλάσεις, η δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, οι πεζοδρομήσεις, όλα αυτά βρίσκουν πρόσχωμα στις κυκλοφοριακές εγκρίσεις. Πρέπει με περίσκεψη να δούμε τα θέματα και να πορευτούμε με μια στρατηγική, την οποία αναπτύσσουμε τώρα» κατέληξε ο Θανάσης Παππάς.
Όπως είπε η προϊσταμένη της διεύθυνσης βιώσιμης κινητικότητας του Δήμου κ. Μ. Ζουρνά, το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε κοινό και φορείς προκειμένου να συγκεντρωθούν όλες οι απόψεις πριν την ολοκλήρωσή του. Η κ. Ζουρνά μίλησε για συμμετοχικό σχεδιασμό ώστε να προκύψουν λύσεις που να αντανακλούν τα προβλήματα του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται να διεξαχθεί έρευνα σε δείγμα 10.000 νοικοκυριών, προκειμένου να διαπιστωθεί τι θέλουν οι πολίτες από το ΜΜΜ, τι πιστεύουν για τους βιώσιμους τρόπους μετακίνησης κλπ. Αναμένεται επίσης να δημιουργηθεί και ηλεκτρονική σελίδα στην οποία θα ζητηθεί από τους πολίτες να καταθέσουν τις ιδέες τους και αν απαντήσουν σε ερωτήσεις, ώστε να καταγραφεί το όραμα και οι ανάγκες. Οι τελικές προτάσεις που θα προκύψουν θα τεθούν και πάλι υπό συζήτηση με πολίτες και φορείς, όπως τονίστηκε.
Σύμφωνα με την κ. Ζουρνά δεν πρόκειται για μία ακόμη μελέτη, αλά για μια μελέτη-ομπρέλα, που θα δρα υποστηρικτικά σε όλα τα δημοτικά έργα. Για παράδειγμα ανέφερε ότι η ανάπλαση του τριγώνου Αγγελάκη-Εθνικής Αμύνης-Τσιμισκή, που σχεδιάζεται, είναι υποπεριοχή του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας και δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτό.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα που αποφάσισε να εφαρμόσει σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, τόνισε από την πλευρά της η Αν. Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών και Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, είπε ότι η σχετική απόφαση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
«Οι συμπολίτες μας πρέπει να αντιληφθούν ότι τα σήματα πάρκινγκ δεν είναι διακοσμητικά και να μην γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το νόμο», είπε ο κ. Μπουτάρης. «Βαδίζουμε προς μια κατάσταση όπου τα ΙΧ θα είναι λιγότερα στο κέντρο», είπε ο δήμαρχος. Μια ιδέα όπως είπε ο δήμαρχος είναι να υπάρχουν μεγάλα περιφερειακά πάρκιγνκ για παράδειγμα στο λιμάνι ή στην Κηφησιά, όπου να αφήνεις εκεί το αυτοκίνητό σου και να μετακινείσαι στον τόπο κατοικίας σου με μικρά λεωφορεία. Είναι «εχθρική» η συμπεριφορά μας προς τα ΙΧ , όπως είπε.
Με αφορμή δε το νέο σχέδιο που συζητείται για τις αστικές συγκοινωνίες στην πόλη, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι θα λεωφορεία θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ηλεκτρικά.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ