Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς θα αντιμετωπιστούν τα αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης στο ΥΜΑΘ υπό τον Σ. Φάμελλο

Διαδοχικές συσκέψεις, αφενός για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου στις περιαστικές και αγροτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και των καταστροφών που προκαλούν στις καλλιέργειες και αφετέρου για την επίλυση θεσμικών προβλημάτων που απασχολούν τους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού είχε σήμερα στο Διοικητήριο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Στην πρώτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αγριόχοιρων συμμετείχε και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και στη δεύτερη εκπρόσωπός της. Στην πρώτη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.α. Στη δεύτερη, συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης της δυτικής Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι συλλόγων μυδοκαλλιεργητών και οστρακαλιέων Ημαθίας, Κυμίνων, Μαλγάρων, Χαλάστρας και Μακρυγιάλου.

«Μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα οι εμπλεκόμενοι φορείς, όχι μόνο εξέθεσαν το πρόβλημα, αλλά βοήθησαν στη δημιουργία ενός πλαισίου ενεργειών άμεσα υλοποιήσιμο» τόνισε μετά τη πρώτη σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και συνέχισε: «Τις επόμενες ημέρες, μετά και την εισήγηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στη δημιουργία του κατάλληλου κανονιστικού και ρυθμιστικού εργαλείου για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμή αντιμετώπιση του προβλήματος στη Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προτάθηκαν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος, μεταξύ αυτών, συμφωνήθηκαν ενέργειες αποκατάστασης της περίφραξης του Σέιχ Σου στην περιοχή του Πανοράματος, σε δεύτερο χρόνο δημιουργία περίφραξης στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης και βελτίωση της σήμανσης στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, καθώς και ενημέρωση του κοινού για την αποφυγή πράξεων, που επιτείνουν το πρόβλημα, όπως το τάισμά τους, έλεγχος των μονάδων εκτροφής ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν διαφεύγουν ζώα από αυτές, κατάθεση προτάσεων και αξιολόγηση καταφυγίων άγριας ζωής και της καταγραφής του πληθυσμού τους για διερεύνηση της μεταφορά τους σε Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές, αύξηση της κάρπωσης κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο, ενώ ως έσχατο μέτρο τέθηκε η απομάκρυνση του είδους με μεθόδους εκδίωξης ή παγίδευσης κ.α.

Επίσης, θα διερευνηθεί το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η κατάθεση των προτάσεων από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασική Υπηρεσία, Πολιτική Προστασία, Φορείς Διαχείρισης), ώστε να διαμορφωθεί ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα μεταφερθεί ως συνολική πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη δεύτερη σύσκεψη τέθηκαν από φορείς και μυδοκαλλιεργητές προς τον αναπληρωτή υπουργό τα προβλήματα με την αδειοδότηση και νόμιμη λειτουργία των μυδοκαλλιεργειών του Θερμαϊκού κόλπου, την πιστοποίηση του τελικού προϊόντος και τις καθυστερήσεις στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος των

Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) και συμφωνήθηκε ομόφωνα η ανάγκη για συνεργασία και κοινή δράση ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, ενώ αποφασίστηκαν τα ακόλουθα έξι βήματα : Προώθηση σχεδίου Π.Ο.Α.Υ. Πιερίας στο ΣτΕ και έκδοση ΠΔ, δεύτερον, δέσμευση των ενδιαφερομένων ΟΤΑ για την άμεση συγκρότηση του φορέα διαχείρισης της ΠΟ'ΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου και ακόλουθη υποβολή της Στρατηγικής

Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) της Π.Ο.Α.Υ. Θερμαϊκού κόλπου στο ΥΠΕΝ έως την 15η Οκτωβρίου. Τρίτον, διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου με τη θέσπιση κριτηρίων μοριοδότησης της μίσθωσης νέων μονάδων μυδοκαλλιέργειας, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια από το ΥΠΑΑ.τ , τέταρτον, η υλοποίηση της εθελοντικής διαδικασίας μετεγκατάστασης των νομίμων υφιστάμενων μονάδων στις προβλεπόμενες θέσεις των Π.Ο.Α.Υ. Πιερίας και Θερμαϊκού Κόλπου, έως τη θεσμοθέτηση τους, με ταυτόχρονη αποξήλωση των παλιών μονάδων σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις, πέμπτον, επέκταση της διαπίστευσης του εργαστηρίου παθολογίας υδρόβιων οργανισμών/ έλεγχος θαλασσίων βιοτοξινών, τοξινών και λοιπών υδάτων του ΥΠΑΑτ- έως τέλος 2017 και τέλος η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των φορέων διαχείρισης των ΠΟΑΥ και τη συμμετοχή σε αυτούς και των παραγωγών-μυδοκαλλιεργητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ