Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ποδηλατοδρομίας στους Αμπελόκηπους

Αλλά και άλλες δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Συγκεκριμένα συνδιοργανώνει με τα καταστήματα «Ποδηλάτης» εκδήλωση που θα περιλαμβάνει ομιλία προς τουςμαθητές για τα πολλαπλά οφέλη της χρήσης εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (π.χ περπάτημα, ποδήλατο, Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, κ.α) την ΤΡΙΤΗ 19/9 στις 10.00πμ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και την ΤΕΤΑΡΤΗ 20/9 στις 10.00πμ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης. Θα ακολουθήσει εκδήλωση επιδεξιότητας με ποδήλατα σε παιγνιώδη μορφή από τους μαθητές στον αύλειο χώρο των Σχολείων.

Επίσης με αφορμή τον εορτασμό, της «Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο» την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17.00 μμ, ο Δήμος διοργανώνει Ποδηλατοπορεία στους δρόμους του Δήμου που θα είναι ανοιχτή για όλους μικρούς και μεγάλους.

Συγκέντρωση στην είσοδο του πρώην στρατοπέδου Μ.Αλεξάνδρου ώρα 17.00μμ. Η διαδρομή της ποδηλατοδρομίας θα είναι η ακόλουθη: Έναρξη: Είσοδος πρώην στρατοπέδου Μ.Αλεξάνδρου-Βενιζέλου-Θ.Χατζίκου- Αγ.Παρασκευή-Βενιζέλου-Ελευθερίας-Φιλιπουπόλεως-Δαβάκη-Βενιζέλου- Τερματισμός: Είσοδος πρώην στρατοπέδου Μ.Αλεξάνδρου. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με επιδεξιότητες στο χώρο του στρατοπέδου.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Από τη θέσπισή της μέχρι σήμερα, ο αντίκτυπός της αυξάνεται σταθερά, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε όλο τον κόσμο. Το 2016 η εκστρατεία έσπασε το ρεκόρ συμμετοχών.

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας επικεντρώνεται σε ένα ειδικό θέμα σχετικό με τη βιώσιμη κινητικότητα. Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2017 είναι: «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα».Η καθαρή αστική κινητικότητα μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση του συνολικού αριθμού των χιλιομέτρων που καλύπτονται από τα μηχανοκίνητα οχήματα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αύξηση της κατανομής ανά μεταφορικό μέσο με τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας (χαμηλότερες εκπομπές ανά άτομο σε σχέση με τη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων), καθώς και την προώθηση των ενεργών τρόπων μετακίνησης, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία (μηδενικές εκπομπές ρύπων).

Παράλληλα, τα λεωφορεία, τα φορτηγά, τα ταξί, τα αυτοκίνητα και τα άλλα οχήματα που παραμένουν στο δρόμο οφείλουν να γίνουν πιο καθαρά με τη βοήθεια της τεχνολογίας ή μέσω της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων.

Επίσης, με τη χρήση κοινών μορφών μεταφοράς μπορούμε να μειώσουμε τις

εκπομπές ρύπων μειώνοντας, έτσι, και τα έξοδά μας! Το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορούμε να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να κάνουμε το ταξίδι μας πιο κοινωνικό! Η έξυπνη τεχνολογία, όπως εφαρμογές και ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έχει συμβάλλει ήδη στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της συνεργατικής κινητικότητας, ενώ νέες υπηρεσίες καθιστούν ευκολότερη από ποτέ τη διαχείρισή της. Οι «κοινές υπηρεσίες κινητικότητας», επιτρέπουν στους εγγεγραμμένους χρήστες να κλείσουν και να πληρώσουν π.χ τη χρήση ενός οχήματος, μια διαδρομή συνεπιβίβασης ή να μοιραστούν ένα ταξί ή μια υπηρεσία μίνι μπας κατά παραγγελία.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η προώθηση της κοινής κινητικότητας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις πόλεις μας. Η συνεργατική κινητικότητα μας επιτρέπει, επίσης, να συνδυάζουμε τους τύπους μεταφοράς πιο εύκολα. Οδήγηση, ποδηλασία, δημόσια συγκοινωνία – όλα είναι δυνατά όταν τα μοιραζόμαστε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ