Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ζημιές 200.000€ σε εργαστήριο διαμάντι του ΑΠΘ – Κίνδυνος έξωσης

Ενώ επίκειται συμφωνία επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Σε άμεσο κίνδυνο έξωσης βρίσκεται το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, εφόσον οι ιδιοκτήτες των εργαστηριακών εγκαταστάσεων στη Θέρμη φαίνονται αποφασισμένοι να διώξουν τους επιστήμονες, όπως ανέφερε ο Στέργιος Λογοθετίδης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής σε συνέντευξη τύπου σήμερα σε ξενοδοχείο της πόλης.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες, όπως καταγγέλλει ο κ. Λογοθετίδης, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προβεί σε παράνομες εφόδους στο εργαστήριο και βανδαλισμούς. Από τις 19 Ιανουαρίου, οι ιδιοκτήτες πηγαίνουν τακτικά στις εγκαταστάσεις, βάζουν λουκέτα, κάνουν μηνύσεις και παρεμποδίζουν το έργο των επιστημόνων. Όλα αυτά, ενώ το Εργαστήριο είναι ένα βήμα πριν την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ). 

Η διαμάχη και οι βανδαλισμοί

Η χρόνια δικαστική διαμάχη, αφορά μισθωτική διαφορά του Εργαστηρίου με τους εκμισθωτές του χώρου, όπου στεγάζεται το "Εξυπνο Εργοστάσιο" και το πρόγραμμα Smart Line, για την γραμμή παραγωγής των εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών και προϊόντων νανοτεχνολογίας, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, αποτέλεσμα της αντιδικίας είναι η εμπλοκή στην ομαλή λειτουργία του προγράμματος, στην παρεμπόδιση εισόδου του προσωπικού στον χώρο, και σε βανδαλισμούς των μηχανημάτων, με ζημίες που υπολογίζονται σε 100-200 χιλιάδες ευρώ. "Οι υλικές ζημίες και η παρεμπόδιση της εργασίας των συνεργατών δεν μας επιτρέπουν να τρέξουμε τα έργα που έχουμε αναλάβει", επεσήμανε ο κ.Λογοθετίδης, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μία επένδυση που κόστισε 30 εκατομμύρια ευρώ και χρειάστηκαν τρία χρόνια προετοιμασίας για την εγκατάσταση της πιλοτικής εργοστασιακής γραμμής.

Στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Λογοθετίδης έδωσε στη δημοσιότητα το ιστορικό της ενοικίασης και φωτογραφίες από τους βανδαλισμούς στο εργαστήριο και αποφάσεις δικαστηρίων, οι οποίες διατάσουν την παύση κάθε περαιτέρω εκτέλεσης στους ιδιοκτήτες κ. Φαραζά και Μακραντωνάκη, αλλά και την ασφαλή φύλαξη του εργαστηρίου. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, από τη λήξη της μίσθωσης μέχρι σήμερα, το ΕΛΚΕ έχει καταβάλει αποζημίωση χρήσης, ενώ έχει στα χέρια του και δικαστικές αποφάσεις για τη μη καταβολή ενοικίων εάν ο ιδιοκτήτης δεν εκπληρώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις του συμβολαίου μίσθωσης (κτηματολόγιο, πυρασφάλεια, ρευματοδότηση).

Η κόντρα μεταξύ του Ερευνητικού Κέντρου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε μισθωμένους χώρους στην περιοχή της Θέρμης, με υπεύθυνο τον κ. Στέργιο Λογοθετίδη και του ιδιοκτήτη του χώρου,  Δημήτριου Φαραζά, κορυφώθηκε την Καθαρά Δευτέρα ο ιδιοκτήτης του χώρου Δημήτρης Φαραζάς καθώς και ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, αφού δεν μπόρεσαν να λύσουν τις διαφορές τους μόνοι, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης και από εκεί στο Αυτόφωρο, έπειτα από μηνύσεις που κατέθεσε ο ένας σε βάρος του άλλου.

Η παρεμπόδιση και οι καταστροφές από τους εκμισθωτές, όπως ανέφερε ο κ. Λογοθετίδης, ξεκίνησε από τα μέσα Ιανουαρίου του 2018, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, επισκέφτηκε τον χώρο, εκφράζοντας την συμπαράσταση της πολιτείας στο έργο που υλοποιεί το Εργαστήριο.

Σύμφωνα με την συνήγορο υπεράσπισης του Εργαστηρίου, Ιωάννα Βοζίκη, η μίσθωση του κτιρίου καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2014, μετά από διαγωνισμό, ωστόσο, εκκρεμούσαν διευθετήσεις από τους εκμισθωτές - τόσο προς το Κτηματολόγιο όσο και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις – που όφειλαν να τακτοποιήσουν, έως τον Ιούλιο του 2014. "Το θέμα έχει φτάσει σε αδιέξοδο, οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να εισπράττουν ενοίκια, και δεν προχωρούν στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων καθώς κάτι τέτοιο έχει κόστος, αλλά συνεχίζουν να προβαίνουν σε παρεμποδίσεις και καταστροφές" είπε η κ.Βοζίκη και πρόσθεσε ότι αυτό που επιδιώκουν είναι η πώληση του ακινήτου.

Σύμφωνα με τον κ.Λογοθετίδη μέσα σε διάστημα τριών ετών έχουν γίνει περί τα 30-40 δικαστήρια, μηνύσεις, ακόμη και αυτόφωρα, ενώ η σκέψη μεταφοράς όλου του εργοστασίου σε άλλο χώρο θα είχε κόστος πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, και τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια προετοιμασίας.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη το τελευταίο δίμηνο το Πανεπιστήμιο δεν έχει καταβάλει την αποζημίωση χρήσης. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ο ΕΛΚΕ του οφείλει και άλλα ποσά από προηγούμενα ενοίκια, που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ. Όπως φαίνεται τις διαφορές τους θα τις λύσουν στο δικαστήριο το οποίο ορίστηκε την προσεχή Τρίτη 27 Φεβρουαρίου. 

Το σχέδιο ΕΚΠΝΟΗ

Στο τελικό στάδιο πριν την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN), για την δημιουργία στη Θεσσαλονίκη ενός φιλόδοξου σχεδίου που αναμένεται να φέρει στη χώρα και στην περιοχή σημαντική τεχνολογική ανάπτυξη και έσοδα. Πρόκειται για την λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ), που είχε προαναγγείλει, από τον Σεπτέμβριο του 2017, ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Στέργιος Λογοθετίδης, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, στην περιοχή του αεροδρομίου της Θέρμης, με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ, και όπου θα στεγαστούν όλες οι, διάσπαρτες σήμερα, δραστηριότητες του Εργαστηρίου.

Στο Κέντρο ΕΚΝΟΗ θα "στεγαστούν" όλα τα προγράμματα, που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ ("Εξυπνο" Εργοστάσιο – SmartLine, Cornet, HOPE – A, Νανοϊατρική, εργαστήρια ΑΠΘ κ.α.). αλλά και νέες συνεργασίες, χωρίς, ωστόσο, να ανεξαρτητοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. "Είναι ένα σχέδιο που αφορά την επέκταση του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, που θέλουμε να συνεχίσει να λειτουργεί εντός του ΑΠΘ και όχι να γίνει ένας ανεξάρτητος φορέας, εποπτευόμενος από την γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας. Έτσι θα βοηθήσει τα έσοδα του πανεπιστημίου, τους καθηγητές και τους φοιτητές του", είπε, στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Λογοθετίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΕΚΝΟΗ εκτιμάται ότι θα επιφέρει στην περιοχή και στην χώρα, μέχρι το 2023, έσοδα από επενδύσεις, ύψους 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα εργάζονται στα προγράμματά του 500 νέοι ερευνητές και καθηγητές. Για την στέγασή του θα κατασκευαστεί νέο κτίριο, εντός της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, σε έκταση που έχει παραχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που μέχρι στιγμής φτάνει τα 60 στρέμματα.

Το κόστος του υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 75% θα επενδυθεί από την ΕΤΕΠ και το 25% από το ελληνικό δημόσιο. Αναφερόμενος στις δυσκολίες υλοποίησης του έργου, ο κ.Λογοθετίδης, έκανε λόγο για καθυστερήσεις που αφορούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, κυρίως από την πλευρά του ΑΠΘ, που όμως δεν θέτουν σε κίνδυνο το έργο. "Η προθεσμία που είχε βάλει η ΕΤΕΠ έληγε στις 31/12/2017, και τώρα μας περιμένουν. Υπάρχουν καθυστερήσεις από την πλευρά του πανεπιστημίου, που πρέπει να αφομοιώσει την διαδικασία μέσα από μία σειρά διεργασιών (εγκρίσεις υπευθύνων, Σύγκλητος κλπ), αλλά δεν κινδυνεύουμε ακόμη", διευκρίνισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου. Υπογράμμισε, όμως, ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να έχουν κόστος στο διεθνή ανταγωνισμό, καθώς και άλλοι "παίκτες" εισέρχονται δυναμικά στον τομέα της Νανοτεχνολογίας.

"Υπάρχουν 20 αντίστοιχες προτάσεις από φορείς της Ευρώπης, αλλά η ΕΤΕΠ διάλεξε το συγκεκριμένο σχέδιο για να επενδύσει", είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το έργο μπορεί να ξεκινήσει σε έξι μήνες, καθώς το Εργαστήριο βρίσκεται σε φάση κατάρτισης του συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου (business plan).

Γιώργος Καλλίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ