Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακές κατασκευές μαθητών έρχονται στο Νόησις

Στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διεξάγεται στο Νόησις από 17 έως 20 Απριλίου

Εντυπωσιακές και πρωτοποριακές τεχνολογικές κατασκευές μαθητών από σχολεία της βόρειας Ελλάδας παρουσιάζονται και φέτος στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διεξάγεται στο Νόησις από 17 έως 20 Απριλίου.

Το μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, ένας θεσμός που φέτος συμπληρώνει δέκα (10) χρόνια ζωής, εξελίσσεται σε μια γιορτή τεχνολογίας και καινοτομίας που αναδεικνύει τις φρέσκες ιδέες του… διπλανού θρανίου.

Τρεις χιλιάδες μαθητές (3000) από 145 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και όμορων περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης, παρουσιάζουν 240 εργασίες πρωτοποριακές εργασίες , αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ευρηματικότητα των Ελλήνων μαθητών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που φτιάχτηκε μαθητές του 14ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης με σκοπό την Εποπτεία Δασικών Περιοχών για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών. Επίσης, μαθητές του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς παρουσιάζουν δύο Hydrorobots με τηλεχειριστήριο και αισθητήρες για τον καθαρισμό της θάλασσας από μια πετρελαιοκηλίδα.

Η ομάδα Ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας Ημαθίας θέτει σε λειτουργία ένα ρομπότ το οποίο στην μπροστινή του πλευρά έχει προσαρμοσμένο έναν μαρκαδόρο. Το σύστημα ελέγχεται εξ αποστάσεως και είναι ιδανικό για όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Επίσης, παρουσιάζονται έξυπνα συστήματα ελέγχου, πρωτότυποι κάδοι σκουπιδιών, όπως αυτοί που δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Αθανασίου, όπου ο κάδος ανοίγει το καπάκι του μόλις… αισθανθεί πως πλησιάζει ένα χέρι, άλλα συστήματα ασφάλειας όπως για παράδειγμα ο «έξυπνος σχολικός τροχονόμος» που έφτιαξαν οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, για να ειδοποιεί τους μαθητές ακόμη και για απρόβλεπτους κινδύνους.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση έρχεται από τους μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Σερρών για ένα πολύ διαφορετικό πιάνο. To πιάνο Arduino Bananiano, είναι… εναλλακτικό γιατί αντικαθιστά τα ασπρόμαυρα πλήκτρα ενός κλασικού πιάνου με αυτά μιας… μπανάνας!

Οι εφαρμογές που παρουσιάζουν οι μαθητές δίνουν λύσεις σε πρακτικά ζητήματα, όπως ο κηδεμόνας (νάρθηκας κορμού), μια ιδέα που ξεκίνησε από το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης ο οποίος παρουσιάζεται φέτος σε μια εξελιγμένη έκδοση « Κηδεmanager v2,5, από μαθητή της Β’ Λυκείου (ΙΒ1) του Αnatolia College IBDP.

Μαθητές από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί δημιούργησαν έναν ρομποτικό αυτοματισμό με αυτόματο έλεγχο και τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα επίπεδα γεωργικής παραγωγής. Το ρομποτικό σύστημα που αναπτύχθηκε αναγνωρίζει μέσω αισθητήρων τα ώριμα φυτά και τα συλλέγει , ενώ φροντίζει για τη σωστή ανάπτυξη των υπολοίπων φυτών.

Επίσης μαθητές από ειδικό σχολείο όπως το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη, ΕΕΕΕΚ Κιλκίς, 1ο ΤΕΕ ΕΙΔ Αγωγής δευτεροβάθμιας, 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης, δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στο Συνέδριο παρουσιάζοντας έξυπνα φανάρια, ηλεκτρονικές εφημερίδες, οικολογικά ρομπότ, παιχνίδια περιπέτειας που δημιούργησαν στο σχολείο καθώς και ηλεκτρονικό οδηγό πόλης, κερδίζοντας για μία ακόμη χρονιά τις εντυπώσεις.

Οι παράλληλες δράσεις στη διάρκεια του τετραήμερου 10ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής, περιλαμβάνουν σεμινάρια, workshops, διαλέξεις προς εκπαιδευτικούς και μαθητές. Επίσης θα λειτουργήσει ένα ESCAPE ROOM και Θέατρο Σκιών στο χώρο του Νόησις.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Ίδρυμα Νόησις –Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας καθώς και το Σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής.

Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου στην ιστοσελίδα www.math-syn-pli.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ