Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Το ΑΠΘ μπορούσε να κάνει το νέο σύστημα πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη»

Σύμφωνα με τον Πρύτανη ο δήμος δεν προσέγγισε το Πανεπιστήμιο πριν πάει σε ιδιώτη

"Ανακοινώθηκε  η αύξηση των τακτικών προϋπολογισμών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ κατά 25 εκατομμύρια ευρώ συνολικά" στη διάρκεια της τριήμερης συνόδου πρυτάνεων η οποία διεξήχθη, παρόντος του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, στη Θεσσαλονίκη, όπως τονίζει μέσω του Alpha 96,5 ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

Ο πρύτανης  χαρακτηρίζει "σημαντική" την αύξηση αυτή, παρότι "είχε ανακοινωθεί λίγο μεγαλύτερη το Δεκέμβριο", διότι "θα είναι μία ανακούφιση, μικρή μεν, αλλά βλέπουμε κάπως να ξεκολλάμε από τον πάτο. Με αυτή την αύξηση συν τα 10 εκατομμύρια επιπλέον που είπε (σ.σ. ο Κ. Γαβρόγλου) ότι μπορεί να επανέλθουν μέχρι το τέλος του χρόνου, θα επανέλθουμε στα επίπεδα χρηματοδότησης του 2014".

Η εν λόγω αύξηση θα κατανεμηθεί ανάλογα με το μέγεθος του κάθε ιδρύματος, οπότε "αυτά τα 2-3 εκατομμύρια που μπορεί να 'ρθουν στο Αριστοτέλειο, στην καλύτερη περίπτωση, θα καλύψουν κάποια από τα ελλείμματα της προηγούμενης χρονιάς" σπεύδει να εξηγήσει ο κ. Μήτκας υπενθυμίζοντας ότι "έχουμε μπει στο 2018 με ένα χρέος ανεξόφλητο ύψους πέντε εκατομμυρίων από το 2017. Δεν σωζόμαστε, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Θα πάνε να καλύψουν δαπάνες βασικής λειτουργίας. Όπως το ρεύμα, η θέρμανση, η καθαριότητα και η φύλαξη. Δεν φτάνουν να πάνε σε εκπαίδευση ή έρευνα και ανάπτυξη."

Στη διάρκεια της συνόδου πρυτάνεων και προέδρων των ΤΕΙ, συζητήθηκε και το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών, καθώς ούτε η προσφορά μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, ούτε οι υφιστάμενες δομές συντηρούνται επαρκώς. "Είπαμε θα κάνουμε μία τριμερή επιτροπή μεταξύ πανεπιστημίων, υπουργείου και ΙΝΕΔΙΒΙΜ" για την αναδιάρθρωση του μοντέλου διαχείρισης των εστιών, σημειώνει ο κ. Μήτκας, ο οποίος προήδρευσε στη σύνοδο των πρυτάνεων.

"Σίγουρα είναι δύσκολη η συντήρηση σε κτήρια όπως αυτές οι πολυόροφες εστίες που έχουμε εδώ και έχουν κτιστεί στη δεκαετία του 60 ή του 70. Θέλουμε ίσως μία ριζική ανακαίνιση. Ένα-ένα τα κτήρια θα πρέπει να τα ανακαινίσουμε, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, να συντηρούνται στοιχειωδώς. Δεν είναι όλα τα δωμάτια σε όλες τις εστίες έτσι", ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, "το πρόβλημα της σίτισης και της στέγασης είναι διαφορετικό σε κάθε πανεπιστήμιο. Στα παλιότερα, όπως είναι το Αριστοτέλειο, η διαχείριση των εστιών γίνεται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Επειδή το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει μειωμένο προσωπικό, δεν μπορεί να εκτελέσει όλη αυτή τη λειτουργία που πρέπει. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το Αριστοτέλειο διαχειρίζεται τις εστίες" περιγράφει ο κ. Μήτκας και γνωστοποιεί πως το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει απομείνει με έναν υπάλληλο για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με το αίτημα των ιδρυμάτων για ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού, ο κ. Μήτκας "εμάς μας ενδιαφέρει κυρίως το μόνιμο προσωπικό. Τέτοιους καθηγητές έχουμε χάσει περίπου 700 σαν ΑΠΘ από τότε που πάγωσαν οι προσλήψεις το 2010. Μία υπόσχεση έχουμε ότι από το Σεπτέμβριο του 2019, όποιος συνταξιοδοτείται, θα αναπληρώνεται. Θα το δούμε”.

Σε αυτό το πλαίσιο, το έκτακτο προσωπικό καλείται να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στα ιδρύματα εν καιρώ μνημονίων. Έτσι, το πρόγραμμα "Απόκτησης Διδακτικής και Ακαδημαϊκής Εμπειρίας" θα λειτουργήσει και του χρόνου, με αυξημένη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Γαβρόγλου στους πρυτάνεις και μεταφέρει ο κ. Μήτκας. "Αυτοί οι οποίοι απασχολούνται να μην αποζημιώνονται 200-300 ευρώ το μήνα, επειδή διδάσκουν ένα μάθημα, αλλά να μπορούν να διδάξουν μέχρι τρία μαθήματα και να παίρνουν έναν πιο αξιοπρεπή μισθό", δηλώνει σχετικώς.

Σε ό,τι αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα και την επιβολή διδάκτρων σε ορισμένα εξ' αυτών, σε κάποιες περιπτώσεις οι διδάσκοντες δεν είναι μόνιμο προσωπικό του ΑΠΘ "αλλά έρχονται με σύμβαση. Από κάπου θα πρέπει να καλύπτεται αυτό το έξοδο", διαμηνύει ο πρύτανης, ωστόσο το ΑΠΘ "είχε από πάντα μία αυτορύθμιση. Υπάρχουν μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα, υπάρχουν μεταπτυχιακά με δίδακτρα μερικών εκατοντάδων ευρώ και μερικά που φτάνουν μερικές χιλιάδες ευρώ. Θα επανιδρύσουμε γύρω στα 140 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Από αυτά τα 60, περίπου, είναι χωρίς δίδακτρα. Δεν είναι κάτι τόσο υψηλό. Υπάρχει μια γκάμα επιλογών."

Εξάλλου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, τοποθετείται και για το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς ο ίδιος έχει διατελέσει πρόεδρος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και επικεφαλής του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ερωτηθείς εάν ο δήμος Θεσσαλονίκης προσέγγισε το ΑΠΘ, προκειμένου αυτό να σχεδιάσει το σύστημα στάθμευσης, προτού προσφύγει μέσω διαγωνισμού σε ιδιωτική εταιρεία, ο κ. Μήτκας είναι σαφής: "Επίσημα στο πανεπιστήμιο όχι. Εκτός αν έχουν ερωτηθεί επιμέρους καθηγητές είτε του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, είτε του τμήματος Πληροφορικής ως πιο σχετικοί" Πάντως, συνεχίζει ο ίδιος, "Εγώ με την ιδιότητα του πρύτανη, ή προηγουμένως του επικεφαλής του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεν έχω τέτοια πληροφόρηση" παρότι δήμος Θεσσαλονίκης και ΑΠΘ έχουν διεξάγει ατύπως συζητήσεις στο παρελθόν για συνεργασίες γενικότερα στο επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, το ΑΠΘ "είναι αρκετά προχωρημένο σε αυτά τα θέματα. Έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό και το 'χουμε σαν στόχο εδώ και χρόνια, είμαστε μπροστά σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας. Επομένως μπορούμε να δώσουμε καλές πρακτικές και τεχνογνωσία στο δήμο και σε άλλους οργανισμούς."

Επίσης, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου Θεσσαλονίκης "σίγουρα θα μπορούσε να γίνει" από το ΑΠΘ, "αλλά αυτά τα πράγματα γίνονται με κάποιες προγραμματικές συμφωνίες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι ο δήμος να αναθέσει χωρίς διαγωνιστική διαδικασία ακόμη και στο πανεπιστήμιο ένα τέτοιο έργο", εκτιμά ο πρύτανης του ΑΠΘ.

"Αλλά τεχνικά το πανεπιστήμιο μπορεί να το κάνει" και μάλιστα να το λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο το οποίο θα είχε συμφωνηθεί ανάμεσα σε δήμο και ΑΠΘ διότι "Εμείς θα μπορούσαμε σίγουρα και να επιβλέψουμε το έργο, και να το προδιαγράψουμε και ενδεχομένως να το υλοποιήσουμε" καταλήγει ο Π. Μήτκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ