Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: «Κόκκινα» σημεία χωρίς δίοδο στην παραλία – Σε ακόμη δύο χωριά

Ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Κ. Μακεδονίας μιλά στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ...

Της Μαρίας Κουζούφη

Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς εξηγεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρει ότι υπάρχουν αντίστοιχα θέματα με δυσκολία πρόσβασης στις ακτές, όπως στην περιοχή «Γκατζουρέικα» της παλιάς επαρχιακής οδού Πολύχρονου – Χανιώτης, και σε Καλλικράτεια αλλά και στη Βουρβουρού.

"Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τέτοια σημεία και στην περιοχή της Καλλικράτειας, όπου υπάρχει δύσβατο οδικό δίκτυο, όπως ήταν και στο Μάτι, με δασικές εκτάσεις. Δηλαδή περιοχές οι οποίες είχαν δομηθεί άναρχα τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει και η περιοχή της Βουρβουρούς που έχει κάποια αντίστοιχη περίπτωση. Απλά εκεί είναι ευκολότερη η πρόσβαση γιατί δεν πρόκειται για φράχτες από μπετόν πολλών μέτρων. "Είναι μικρά ξενοδοχεία τα οποία δίνουν ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα", όπως αναφέρει. "Κάποιοι οικισμοί έχουν πιθανώς δημιουργήσει κάποιες τέτοιες καταστάσεις, όπως στο σημείο ανάμεσα σε Πολύχρονο και Χανιώτη, πιστεύω όμως μετά τα τελευταία γεγονότα να γίνουν κάποιες ενέργειες από τις διευθύνσεις τεχνικών υπηρεσιών, τις πολεοδομίες και όσων εμπλέκονται, ώστε να διορθωθούν αυτές οι καταστάσεις και να υπάρχει απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία", προσθέτει ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Προποντίδας κ. Εμμανουήλ Καρράς, μιλώντας στον Τ.Θ. για το ίδιο θέμα αναφέρει ωστόσο ότι στο δήμο υπάρχουν παραλιακοί δρόμοι. "Δεν έχουμε τα φαινόμενα που ήταν στο Μάτι", όπως λέει.

Όσο για τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στο δήμο, αναφέρει ότι υπάρχουν υδροστόμια σε όλες τις δημοτικές τοπικές κοινότητες και είναι εγκεκριμένα όχι μόνο από τον δήμο αλλά και από την πυροσβεστική Πολυγύρου, ενώ γίνονται εργασίες που αφορούν μάζεμα κλαδιών και μπάζων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. "Έχουμε σε ετοιμότητα 40-50 μηχανήματα. Είμαστε συμβεβλημένοι με ιδιώτες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να έρθουν και να εργαστούν σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε κάποιον κίνδυνο", αναφέρει ακόμη.

Τα περισσότερα πευκοδάση στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας βρίσκονται στην περιοχή της Χαλκιδικής, στην Πιερία και σε κάποια άλλα σημεία. Τα πιο επικίνδυνα θεωρούνται η Χαλκιδική (Κασσάνδρα, Σιθωνία και Άγιο Όρος)". Αλλά και το Σέιχ Σου είναι ένα δάσος μεγάλης επικινδυνότητας, καθώς βρίσκεται κοντά σε αστική περιοχή, στη Θεσσαλονίκη, όπως λέει ο κ. Στεργιάδης.

Τα σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών

Ο κ. Στεργιάδης εξηγεί ότι σε κάθε δήμο και σε κάθε τμήμα πολιτικής προστασίας στις περιφερειακές ενότητες της ΠΚΜ υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, το οποίο το φτιάχνει ο δήμος και το καταθέτει στα αντίστοιχα τμήματα κάθε περιφερειακής ενότητας.

Τα σχέδια αυτά αναφέρουν ποια μέσα έχει στη διάθεσή του ο κάθε δήμαρχος (μηχανήματα έργου, χειριστές που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε μια πυρκαγιά, μηχανήματα που θα μεταφέρουν νερό, εθελοντικές ομάδες, τα σημεία που στήνονται σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά ή σε επιφυλακές, κινητά τηλέφωνα και εμπλεκόμενοι φορείς). Σχέδιο εκκένωσης στη δασική πυρκαγιά δεν υφίσταται, όπως προσθέτει ο ίδιος επεξηγώντας: Ένας σεισμός έχει διάρκεια κάποιων δευτερολέπτων. Ένας δήμαρχος μπορεί να σχεδιάσει πριν το σεισμό και να κατευθύνει σε κάποιους χώρους καταφυγής για τους πολίτες ή κάποιους χώρους καταυλισμού σε δεύτερο χρόνο.

Η πυρκαγιά και η πλημμύρα όμως είναι δυναμικά φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται ανά πέντε ή δέκα λεπτά ανάλογα με την ένταση των ανέμων, τη φορά τους κ.λπ. Γι' αυτό τα συντονιστικά όργανα γίνονται πάντα πάνω στο συμβάν, έτσι ώστε να συνεκτιμάται η στιγμή. Δεν μπορώ εγώ να σχεδιάσω σήμερα και να σας πω ότι αν θα ξεσπάσει πυρκαγιά στο Σέιχ Σου θα πρέπει εσείς οι κάτοικοι π.χ. του Ωραιοκάστρου να μετακινηθείτε στο τάδε πάρκο. Γιατί εκείνη τη στιγμή μπορεί να πνέουν άνεμοι σε εκείνο το σημείο και έτσι να στείλω απευθείας πάνω στην πυρκαγιά. Σχέδια εκκένωσης απεναντίας έχουν οι κατασκηνώσεις, τα νοσοκομεία, ενώ και κάποιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν πολύ κόσμο καταρτούν τα δικά τους σχέδια εκκένωσης.

Όλα αυτά τα σχέδια εγκρίνονται σε κάθε συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας που γίνεται και σε κάθε δήμο, αλλά και κεντρικά. Οπότε η επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών υπάρχει, όπως λέει ο κ. Στεργιάδης. "Το θετικό και το θεμιτό στην ΠΚΜ είναι ότι έχουμε πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας. Είναι βασικό να υπάρχει καλός συντονισμός των ενεργειών", προσθέτει. Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά σημειώνει ότι μέχρι τώρα δεν είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή της ΠΚΜ, παρόλο που είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία και συνεχίζονται, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η άμεση επέμβαση και ο καλός συντονισμός την ώρα του συμβάντος. "Αυτό πιστεύω ότι έπαιξε και έναν ρόλο και στην περιοχή της Αττικής, πέρα από το γεγονός ότι το φαινόμενο ήταν ακραίο", όπως λέει.

Υποβαθμισμένος ο τομέας πρόληψης

Σε ότι αφορά τον τομέα της πρόληψης, ο κ. Στεργιάδης λέει ότι είναι πιο υποβαθμισμένος στην Ελλάδα από ότι ο τομέας της καταστολής και της αποκατάστασης. "Πιστεύω ότι μπορούμε να δώσουμε πολλά παραπάνω στον τομέα της πρόληψης έτσι ώστε να αποφεύγουμε τέτοια φαινόμενα μελλοντικά", τονίζει. Ακόμα, υποστηρίζει ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα στο θέμα της παιδείας του Έλληνα πολίτη. Το μάθημα της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να ενταχθεί, έστω μία ώρα την εβδομάδα στα σχολεία όπως λέει. Τέτοια μαθήματα γίνονται αλλά δεν γίνονται οργανωμένα από το υπουργείο Παιδείας και αυτό, όπως σημειώνει είναι κάτι που μπορεί να γίνει από δω και πέρα για να βοηθήσουμε τις επόμενες γενιές γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα όσο προχωράμε θα γίνονται όλο και μεγαλύτερης έντασης και έκτασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ