Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Κουρήτος 2018» στο Ροδολίβος - Σερρών

Γιορτή Αμπέλου και κρασιού την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Κρασί, οινοπαραγωγοί, παραδοσιακά κεράσματα, εργόχειρα, Λαογραφικό Μουσείο, λαϊκά δρώμενα, κοσμοσυρροή, παραδοσιακό γλέντι. Λέξεις που συνθέτουν την ετήσια Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού «Κουρήτος», στο Ροδολίβος - Σερρών.

Φέτος, ο «Κουρήτος» γιορτάζει τα 15χρονά του ενώ παράλληλα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους που τον διοργανώνει όλα αυτά τα χρόνια, σβήνει 40 κεράκια, τόσα τα χρόνια της ύπαρξης και προσφοράς του στο χωριό και την περιοχή.

Σε συνεργασία λοιπόν με το δήμο Αμφίπολης, μας προσκαλούν την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, στις πλατείες «ΑΜΒΡΑΖΗ» και «ΟΧΙ», να δοκιμάσουμε κρασιά, τσάι Παγγαίου, να γευτούμε παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα, να πάρουμε μέρος στο παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα «Ταξίμι», μέχρι τα ξημερώματα…

Το φετινό πρόγραμμα

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Τσάι Παγγαίου. Ώρα 5 μ.μ. στην πλατεία «ΑΜΒΡΑΖΗ».

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

1. Έκθεση κρασιών από επώνυμους οινοπαραγωγούς όλης της Ελλάδας.

2. Λαϊκά δρώμενα του κρασιού και της παράδοσης (φετινή θεματική: παλιός ελληνικός κινηματογράφος), (στην πλατεία «ΟΧΙ»).

3. Λειτουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους (Να σημειωθεί ότι η αίθουσα παραχωρείται δωρεάν από την κ. Μαίρη Χατζηαγγέλου-Ζωγράφου).

4. Έκθεση παραδοσιακών εργόχειρων στην αίθουσα του Συλλόγου.

5. Παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα.

6. Παραδοσιακό γλέντι από την ορχήστρα «Ταξίμι» (στην πλατεία «ΑΜΒΡΑΖΗ»).

Οι συντελεστές

Θεατρικά κείμενα και σκηνοθεσία: Βασίλης Εξαμηλιώτης.

Χοροδιδασκαλία: Βιβή Διαμαντή.

Οργάνωση Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου: Μ. Βάσιου-Μπαχτσέ, Μ. Μιχαηλίδου-Τσιρογιάννη, Π. Καρασταύρου, Γ. Γεωργαλής, Δ. Πίσσαρης.

Συντονιστές οργάνωσης των εκδηλώσεων: Τα μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου (Β. Εξαμηλιώτης, Ε. Δογλαρίδου, Λ. Ουζούν-Πλουμή, Χ. Βογιατζής, Δ. Μπουτάς, Ν. Οικονόμου).

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΑ Σερρών - ΕΡΤ3

Κουρήτος και Ελληνική Μυθολογία

Οι διοργανωτές με τη γιορτή αυτή θέλουν να προβάλλουν την αμπελοκαλλιέργεια και τα παραδοσιακά της προϊόντα (κρασί και τσίπουρο), καθώς σύμφωνα με σχετικές έρευνες που έγιναν από επιστήμονες γεωπόνους το έδαφος του κάμπου του Ροδολίβους είναι ιδανικό για την καλλιέργεια κρασοστάφυλων.

Όσο για το όνομα; Κουρήτος ήταν το βαρέλι που προστατεύει το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου. Ο Διόνυσος, ήταν στην αρχαιότητα ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, που φέρνει τη διονυσιακή μέθη, τη χαρά, τη θεία έκσταση και απελευθερώνει τη ψυχή του ανθρώπου.

Να σημειωθεί ότι ο Ι. Θ. Κακριδής, στην «Ελληνική Μυθολογία», αναφέρει ότι οι Κουρήτες ήταν ορεινές πολεμικές θεότητες που συνδέονται με τη φύλαξη του θεού Δία, όταν ήταν μωρό, από τον παιδοκτόνο Κρόνο και ακόμη, έχουν να κάνουν και με τη φύλαξη του θεού Διόνυσου, στη βρεφική του ηλικία, από μίσος της Ήρας. Αυτή η μυθολογική εκδοχή λοιπόν, έρχεται να εξηγήσει γιατί στο Ροδολίβος και σ’ όλα τα χωριά του Παγγαίου, ένα μεγάλο βαρέλι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να πατούν τα σταφύλια και να αποθηκεύουν το κρασί λεγόταν Κουρήτος, γιατί ακριβώς προστάτευε το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου.

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ