Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στα σκαριά το πρώτο καταφύγιο για αδέσποτα ζώα

Ο χώρος έχει βρεθεί, πλέον αναζητείται χρηματοδότηση

Με τη βούληση για επίλυση ενός προβλήματος που έχει λάβει, κυρίως τα τελευταία χρόνια, ανησυχητικές διαστάσεις, ο Δήμος Θερμαϊκού, υπό το συντονισμό του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), ενώνει τις δυνάμεις του με άλλους τέσσερις φορείς, με στόχο την εξεύρεση πόρων για άμεση δρομολόγηση της δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Ένα έργο επιτακτικής ανάγκης – με την ανεύρεση αποτελεσματικού τρόπου διαχείρισης του ραγδαία αυξανόμενου πληθυσμού των αδέσποτων ζώων να απασχολεί έντονα τους δήμους ολόκληρης της χώρας –, το οποίο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες των Δήμων-μελών του ΣΥΠΠΑΖΑΘ (Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς) και των Δήμων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη.

Με το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το καταφύγιο να έχει ήδη αγορασθεί από το ΣΥΠΠΑΖΑΘ, αποτελώντας αγροτεμάχιο τριάντα τριών (33) στρεμμάτων στην περιοχή του Λακκώματος, εγγύς των ορίων των Δ.Δ. Αγίου Αντωνίου και Κάτω Σχολαρίου, τις απαραίτητες μελέτες να έχουν εκπονηθεί και όλες τις απαιτούμενες άδειες να έχουν ληφθεί, το μόνο που εκκρεμεί είναι η χρηματοδότηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συστηματικές ενέργειες γίνονται με επαφές με τα Υπουργεία, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Προγράμματα ΕΣΠΑ, Ιδρύματα και ιδιωτικούς φορείς, αλλά ακόμα και με το γραφείο του Πρωθυπουργού, προς αναζήτηση πόρων για την υλοποίηση του έργου. Τελευταία κίνηση, επιστολή που στάλθηκε στις αρχές Οκτώβρη 2018, προς την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα. Τελιγιορίδου Ολυμπία, που συνυπέγραψαν, εκτός του Δημάρχου Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη και οι Δήμαρχοι των προαναφερθέντων Δήμων.

Η λειτουργία του διαδημοτικού καταφυγίου, που κρίνεται εξαιρετικής σημασίας, προβλέπεται να βελτιώσει τον ετήσιο προγραμματισμό των συμμετεχόντων Δήμων σχετικά με τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων, ενώ συνεπάγεται μια συνεχόμενη ροή στα προγράμματά τους, καθώς και συγκεντρωτική και καλύτερη καταγραφή των περιστατικών. Εξασφαλίζεται, δε, η ύπαρξη ενός κέντρου αρμόδιου για το συντονισμό των προσπαθειών των Δήμων σχετικά με την ευζωία των ζώων, τα προγράμματα στειρώσεων, εμβολιασμών και των κτηνιατρικών πράξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ