Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καθηγήτρια του ΑΠΘ σε Παγκόσμιο Φόρουμ με 6 Νομπελίστες (ΦΩΤΟ)

Εξαιρετική τιμή επιφύλαξε για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το World Energy Forum

Εξαιρετική τιμή επιφύλαξε πρόσφατα για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το World Energy Forum (Παγκόσμιο Φόρουμ Ενέργειας), καθώς η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αναστασία Ζαμπανιώτου, προσκλήθηκε ως διακεκριμένη ομιλήτρια (VIP Keynote Speaker) στο 2018 Inner Mongolia World Energy Conference, που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Αυγούστου 2018, στη Μογγολία της Κίνας (Ιnner Mongolia).

Το 2018 Inner Mongolia World Energy Conference διοργανώθηκε από το World Energy Forum, την Κυβέρνηση της Κίνας και την Περιφερειακή Διοίκηση της Inner Mongolia και αφορούσε τη μετάβαση σε οικονομίες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Το World Energy Forum μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή (12 Δεκεμβρίου 2015) συνεργάζεται με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και οργανώνει κάθε χρόνο ένα συνέδριο για την Ενέργεια, όπου καλεί Νομπελίστες επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, ειδικούς σε θέματα καθαρής και βιώσιμης ενέργειας, να καταθέσουν, σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από πολιτικούς, πρεσβευτές, ακαδημαϊκούς, αλλά και στελέχη βιομηχανίας, τα επιχειρήματά τους προς μια μετάβαση σε οικονομίες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο Συνέδριο στη Μογγολία προσκλήθηκαν 6 Νομπελίστες επιστήμονες και 10 ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο.

Σε αυτούς τους μόλις 10 ακαδημαϊκούς συμπεριλήφθηκε η κυρία Ζαμπανιώτου, ύστερα από πρόταση του Παγκόσμιου Δικτύου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (WREN/WREC), στο οποίο προεδρεύει σε θέματα Βιομάζας και Βιοενέργειας.

Η επιλογή της κυρίας Ζαμπανιώτου, που ήταν και η μοναδική γυναίκα, έγινε από τον Πρόεδρο του World Energy Forum, Dr. Harold Hyun Suk Oh, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των επιστημόνων και ακαδημαϊκών προϋποθέτει την έγκριση της Κινεζικής Κυβέρνησης.

Η παρουσίαση της κυρίας Ζαμπανιώτου είχε τίτλο «Bioenergy in the Circular Bioeconomy: Latest advancements, innovations and strategic objectives» (Η Βιοενέργεια στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας και Βιοοικονομίας: Τελευταίες εξελίξεις, καινοτομίες και στρατηγικοί στόχοι). Η κυρία Ζαμπανιώτου συμμετείχε επίσης και στη Διατύπωση της Διακήρυξης για τη Μετάβαση της Κίνας και του πλανήτη σε πιο βιώσιμη ενέργεια, εκπροσωπώντας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η παγκόσμια αυτή αναγνώριση για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη διεθνή ακτινοβολία του, το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει και το έργο που επιτελείται στο Ίδρυμα.

Ποια είναι η Αναστασία Ζαμπανιώτου

Η Αναστασία Zαμπανιώτου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από την École Centrale de Paris, στη Γαλλία. Έχει εργαστεί στη Γενική Διεύθυνση για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεσογειακού Δικτύου RMEI (Network of Mediterranean Engineering Schools), που έχει όραμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μεσογείου μέσω της Εκπαίδευσης του Μηχανικού, και ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπος του ΑΠΘ (Πολυτεχνική Σχολή) στο Δίκτυο T.I.M.E (Network of the Top Engineering Schools for Top Managers in Europe) για την απόκτηση διπλού πτυχίου.

Είναι Πρόεδρος της Ομάδας Βιομάζας και Ενέργειας στο Διεθνές Δίκτυο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (WREN) και βραβεύτηκε ως Pioneer in Bionergy για το επιστημονικό της έργο από το Διεθνές Δίκτυο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (WREN). Η ομάδα της κυρίας Ζαμπανιώτου έχει βραβευτεί 8 φορές από εθνικούς και διεθνείς φορείς για την Αριστεία και Καινοτομία στην έρευνα. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τη Διεπιστημονική Έρευνα, τη Διεθνή Εκπαίδευση του Μηχανικού, την Κινητικότητα και Διεθνή Επιστημονική Συνεργασία. Eρευνητικά δραστηριοποιείται σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Βιοοικονομίας, ενώ έχει διατελέσει επιστημονικά υπεύθυνη σε περισσότερα από 40 εθνικά και ευρωπαϊκά έργα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας. Έχει δημοσιεύσει 110 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή αναγνωρισμένα περιοδικά, έχει κάνει παρουσιάσεις σε περίπου 200 Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια, ενώ έχει προσκληθεί για ομιλίες σε περισσότερα από 30 Πανεπιστήμια και Συνέδρια.

Επίσης ασχολείται με την ισότητα των Φύλων στα Πανεπιστήμια και σε παγκόσμιο επίπεδο με το θέμα Γυναίκες και Ενέργεια.

Η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αναστασία Ζαμπανιώτου, με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Δικτύου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ali Sayigh.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός