Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: «Οι Λευκές Νύχτες θα αλλάξουν τα ωράρια στα καταστήματα»

Τι αναφέρει η ΛΑΕ σε ανακοίνωσή της κατά του θεσμού

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις «Λευκές Νύχτες» στα καταστήματα εξέδωσε η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, με αφορμή σχετική εκδήλωση που θα γίνει στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα αναφέρει ότι «οι ‘Λευκές Νύχτες’ δεν αποτελούν τυχαίες ή μεμονωμένες δράσεις. Λειτουργούν ως κερκόπορτα, με σαφή στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, επισπεύδοντας την εξόντωση του μικρού και μεσαίου λιανικού εμπορίου και την περαιτέρω συγκέντρωση  της αγοράς στα χέρια λίγων, κατεδαφίζοντας παράλληλα ότι απέμεινε από εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους στα χρόνια των μνημονίων».

Αναλυτικά, η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης σημειώνει:

Με πρόσχημα την «καλλιέργεια εορταστικού κλίματος και την ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής», η Διοίκηση του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, διοργανώνει, στις 12 και στις 14 Δεκέμβρη, εορταστικές εκδηλώσεις, τις οποίες όμως, συνδέει με την παραμονή των καταστημάτων της περιοχής του Δήμου ανοικτών έως τις 12.00΄τα μεσάνυχτα, με στόχο, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, την ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Με την κατακρήμνιση των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, που επιβλήθηκαν στα μνημονιακά χρόνια, με τη νομοθέτηση των «λευκών νυχτών» από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, και επέκταση της εφαρμογής τους από την  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλο και περισσότεροι Δήμοι ανά την Ελλάδα, με ή χωρίς την έγκριση της αρμόδιας Περιφέρειας, και συνήθως με όχημα εορταστικές εκδηλώσεις, προχωρούν στην εφαρμογή των «λευκών νυχτών», όπως έγινε πρόσφατα και στους Δήμους Θέρμης και Βέροιας.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει για μια ακόμη φορά, ότι οι «Λευκές Νύχτες» δεν αποτελούν τυχαίες ή μεμονωμένες δράσεις. Λειτουργούν ως κερκόπορτα, με σαφή στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, επισπεύδοντας την εξόντωση του μικρού και μεσαίου λιανικού εμπορίου και την περαιτέρω συγκέντρωση  της αγοράς στα χέρια λίγων, κατεδαφίζοντας παράλληλα ότι απέμεινε από εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους στα χρόνια των μνημονίων, επιτείνοντας τα φαινόμενα της ανασφάλιστης εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών, της έντασης της εκμετάλλευσης, του περιορισμού σε οριακά επίπεδα του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων. Οδηγούν σε μαύρη εργασία τους εμποροϋπάλληλους και τους μικροκαταστηματάρχες, δίνουν ένα ακόμα χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη από τα μνημόνια κοινωνία και γι’ αυτό είναι καταδικαστέες. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στο όνομα της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης, ξεκίνησε μεμονωμένα και σποραδικά η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, η οποία και τελικά θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Λευκές Νύχτες, Μαύρες Παρασκευές, Κυριακάτικη εργασία, όσα “εορταστικά” ονόματα και να σκεφτούν, όσα ευέλικτα ωράρια και να επιβάλλουν, τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι με τις πολιτικές τους συρρίκνωσαν τόσο πολύ το διαθέσιμο λαϊκό εισόδημα, που δεν επαρκεί πια, ούτε για τα αναγκαία.

Η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται για:

• Αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ το μήνα και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους. Επαναφορά της ΕΓΣΣΕ, ώστε ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται με συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας,

• Πλήρη αποκατάσταση του απεργιακού δικαιώματος.

• Επαναφορά της Κυριακής - αργίας και τήρηση του οχταώρου. Απαγόρευση των «λευκών νυχτών».

• Επαναφορά όλου του προμνημονιακού θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επέκταση του δικαιώματος υπογραφής Σ.Σ.Ε. σε επίπεδο επιχειρηματικών ομίλων.

• Ενίσχυση των δημόσιων μηχανισμών ελέγχου της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και ταχείας απονομής δικαιοσύνης στις εργατικές διαφορές (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας κλπ).

• Προστασία από απολύσεις, οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων, δημιουργία νέων θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας.

• Κατάργηση των ελαστικών και επισφαλών μορφών εργασίας και πρώτα απ’ όλα της ενοικίασης εργαζομένων και της εκ περιτροπής εργασίας. Μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε αορίστου χρόνου. Εναντίωση στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, που παραβιάζουν τα εργατικά δικαιώματα και τις σσε και ανακυκλώνουν την ανεργία. Ενίσχυση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ