Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Εφαρμογή μαθητών για να μην ξεχνάτε τα φάρμακά σας!

Μικροί προγραμματιστές εν δράσει στο ΝΟΗΣΙΣ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ένα mobile βοηθό – υπενθύμιση για τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνει κάποιος σχεδίασαν μαθητές του Πειραματικού Γυμνάσιου ΠΑ.ΜΑΚ. (στεγάζεται στη Νεάπολη, περιοχή Στρεμπενιώτη) και τον παρουσίασαν χθες στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής το οποίο διεξάγεται μέχρι και 19 Απρίλη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ .

topika_pliroffamr.jpg

Όπως εξήγησε η εκπαιδευτικός Στυλιανή Κουκουρίκου στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Το MedicineReminder είναι μία εφαρμογή που προορίζεται για έξυπνα κινητά (smartphones) και tablets που διαθέτουν λειτουργικό σύστημα Android και η οποία έχει υλοποιηθεί στο οπτικό περιβάλλον προγραμματισμού AppInventor. Είναι σαν υπενθύμιση για λήψη φαρμάκων. Πρωτίστως απευθύνεται κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας – τα οποία συνήθως λαμβάνουν αρκετά φάρμακα ημερησίως και τα ξεχνάνε – ή σε αυτούς/αυτές που φροντίζουν άτομα τρίτης ηλικίας (π.χ. συγγενείς, νοσηλευτικό ή βοηθητικό προσωπικό). Αναλυτικότερα, ο χρήστης αποθηκεύει πληροφορίες για κάθε φάρμακο και συγκεκριμένα τη δοσολογία, την ημερομηνία και την ώρα έναρξης της φαρμακευτικής αγωγής, τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής και τον ημερήσιο αριθμό χορηγήσεων του φαρμάκου. Η εφαρμογή εμφανίζει ειδοποιήσεις σε μορφή μηνύματος και με ήχο όταν φτάνει η ώρα της λήψης ενός φαρμάκου, λειτουργεί δηλαδή ως ένα “ξυπνητήρι” ώστε κάθε ασθενής να λαμβάνει τα φάρμακά του με σωστό τρόπο και χωρίς παραλείψεις».

topika_pliroforiki_farmaka.jpg

«Δουλεύουμε στον Όμιλο Προγραμματισμού για φορητές συσκευές που λειτουργεί στο σχολείο μας και τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτή την εργασία παρακολουθούν τον Όμιλο για 2η χρονιά. Στην 1η χρονιά μαθαίνουν κάποια βασικά για τον προγραμματισμό και την 2η χρονιά δουλεύουν σε μια εφαρμογή που είναι πιο απαιτητική και χρειάζεται περισσότερο χρόνο», εξήγησε η κυρία Κουκουρίκου, ενώ τόνισε πως φυσικά στην προετοιμασία της εργασίας στάθηκε στο πλευρό τους και τα βοήθησε όπου χρειάστηκε. «Κάνουμε τροποποιήσεις για τα γραφικά και την εμφάνιση κάποιων στοιχείων για να γίνει καλύτερο το λογισμικό», πρόσθεσε. Είπε πως «η εφαρμογή δεν είναι προς εμπορική χρήση. Σίγουρα αν βελτιωθούν κάποια πράγματα, θα μπορούσε. Βέβαια ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι τα παιδιά να φτιάξουν μια πραγματική εφαρμογή και να το δουν και ως μια επαγγελματική επιλογή για το μέλλον. Σίγουρα τώρα δεν έχουν την προγραμματιστική εμπειρία για να κάνουν μόνα τους μια εφαρμογή από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά έχουν κάποιες βάσεις και γνώσεις. Μπορούν να το εξελίξουν».

 

Λευκός Πύργος σε 3D

 

Την τρισδιάστατη απεικόνιση του μνημείου του Λευκού Πύργου έκαναν μαθητές της Στ' τάξης του club της Πληροφορικής από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο μέσω ενός δωρεάν και εύχρηστου σχεδιαστικού προγράμματος, του SketchUp. Στόχος; Η περιήγηση σε ένα όσο το δυνατόν, πιο ακριβές περιβάλλον. Όπως αναφέρουν οι μαθητές σε σημείωμά τους: «Για το σχεδιασμό κάναμε έρευνα για τις πραγματικές διαστάσεις του κτιρίου και συλλέξαμε φωτογραφικό υλικό από το Διαδίκτυο και από επισκέψεις που πραγματοποίησε το σχολείο μας. Πιο συγκεκριμένα, μετά από μελέτη των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας δημιουργήσαμε σε τρισδιάστατη μορφή ολόκληρο το κτίριο με λεπτομέρειες, όπως: παράθυρα, πολεμίστρες, πόρτες. Για να προσδώσουμε έναν πιο διαδραστικό χαρακτήρα στο σχέδιό μας, εντάξαμε και δυναμικά αντικείμενα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να δίνουν στα επιλεγμένα αντικείμενα κίνηση».

 

E-voting

topika_evoting.jpg

Τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό την δημοκρατική διαδικασία, και πιο συγκεκριμένα τις εκλογές, μέσω του e-voting μελετά το E-Voting & Cybersecurity που έφτιαξαν μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη. Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο εκπαιδευτικός Λάζαρος Τζήμκας: «Τα παιδιά ανέλυσαν τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή η υπηρεσία, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, ενώ εξέτασαν και τα πιθανά προβλήματα που ανακύπτουν, όπως οι πιθανές επιθέσεις από κακόβουλους hackers με στόχο την αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Τέλος, πρότειναν μέτρα που μπορούν να ληφθούν με την βοήθεια ειδικών στο ζήτημα του cybersecurity, προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές προεκτάσεις του συγκεκριμένου μέσου».

topika_evoting2.jpg

Πρόσθεσε πως το σχολείο τους συμμετείχε με άλλες τρεις προτάσεις: η κατασκευή του Alleviate AV, καινοτόμου προγράμματος προστασίας κακόβουλου λογισμικού, καθώς και δύο παιχνίδια».

Σχολιάζοντας τα οφέλη από την συμμετοχή των παιδιών στη συγκεκριμένη εκδήλωση είπε πως «μπαίνουν στη διαδικασία να δουν πως είναι να συμμετέχεις σε ένα συνέδριο, να κάνεις μια πρόταση, να την επεξεργαστείς, και να την παρουσιάζεις. Επίσης, μαθαίνουν πώς να εργάζονται σε ομάδες, ενώ παράλληλα ανοίγει το μυαλό τους γιατί βλέπουν και εργασίες από άλλους συνομηλίκούς τους».

 

Για το συνέδριο

Στο πλαίσιο του συνεδρίου περισσότεροι από 2400 μαθητές- εισηγητές, προερχόμενοι από 127 σχολικές μονάδες θα παρουσιάσουν 210 καινοτόμες εργασίες με αντικείμενο τον προγραμματισμό εφαρμογών, την ρομποτική, αυτοματισμούς και ερευνητικά Project. Πάντα με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

Μπορείτε να δείτε ζωντανά το συνέδριο στην ιστοσελίδα: www.math-syn-pli.gr.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας, το σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ. και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου Πληροφορικής.

Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας Θράκης.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oμάδα εργασίας για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια επιχειρήσεων από το ΥΠΟΙΚ
Θα έχει ως έργο την επεξεργασία και κατάθεση προτάσεων για τη διαμόρφωση ενός νέου καθεστώτος κινητροδότησης της επιχειρηματικής και παραγωγικής...
Oμάδα εργασίας για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια επιχειρήσεων από το ΥΠΟΙΚ