Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιβάν Σαββίδης: Σχέδιο για υπαίθριο πάρκο – μουσείο Ποντιακού ελληνισμού

Έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών στο ΑΠΘ και υποδοχή του Αρχείου Μαύρης Θάλασσας

Η επίσημη υποδοχή του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έγιναν σήμερα σε τελετή στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)». Τη σημασία των πρωτοβουλιών υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας και ο Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος του ομώνυμου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος.

«Λίγες ημέρες πριν να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει με τον τρόπο που αρμόζει σε ένα μεγάλο ερευνητικό πανεπιστήμιο. Οργανώσαμε ένα διεθνούς κύρους και διεθνούς εμβελείας επιστημονικό συνέδριο για τις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών στην οθωμανική αυτοκρατορία που έλαβαν χώρα στην αρχή του 20ου αιώνα. Ολοκληρώσαμε τη μετεγκατάσταση του Αρχείου της Μαύρης Θάλασσας που δωρήθηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εγκαινιάζουμε σήμερα τη λειτουργία του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών που είναι η μετεξέλιξη της έδρας των ποντιακών σπουδών που ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από δυο χρόνια. Το πανεπιστήμιο μελετά την ιστορία, ερευνά τις πηγές, ανακαλύπτει την αλήθεια και την παρουσιάζει με τεκμήρια και με στοιχεία σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην ελληνική κοινωνία. Αυτό ξέρουμε να κάνουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και χαιρόμαστε που βρίσκουμε συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη, το οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την οικονομική στήριξη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που δώρισε το υλικό», δήλωσε ο πρύτανης.

«Ο στόχος της μελέτης των γενοκτονιών», εξήγησε, «είναι να μην επαναληφθούν αυτές οι βιαιότητες, αυτές οι ακρότητες πουθενά πια στον κόσμο», καθώς, «όσο περισσότερα ξέρουμε για τα αίτια, τους λόγους και κυρίως για τις επιπτώσεις τόσο καλύτερα θα μπορούμε να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων».

«Ευχόμαστε το νέο κέντρο του πανεπιστημίου, γιατί έχουμε ήδη πολλά κέντρα ερευνητικά, να διαγράψει μία λαμπρή πορεία, γιατί η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού δεν είναι επαρκώς μελετημένη και τεκμηριωμένη. Ελπίζουμε ότι και άλλοι θα φέρουν τις συλλογές τους, αρχειακό υλικό στο Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι ο καλύτερος θεματοφύλακας της ιστορίας αυτής της χώρας», επισήμανε ο κ. Μήτκας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί σήμερα κάναμε το επόμενο βήμα και η έδρα μετατρέπεται σε κέντρο. Ο ποντιακός ελληνισμός είναι το μοναδικό και τεράστιο τμήμα του ελληνισμού, το οποίο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και είμαι πολύ χαρούμενος που βρήκαμε και συμφωνήσαμε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αποφασίσαμε αυτό το μεγάλο θέμα να το τεκμηριώσουμε επιστημονικά: Τι σημαίνει ποντιακός ελληνισμός, ποιος είναι ο ρόλος του ποντιακού ελληνισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό και η καταστροφή του ποντιακού ελληνισμού. Δεν πρέπει να σωπαίνουμε. Διαφορετικά τέτοια γεγονότα όπως η καταστροφή στη Συρία θα επαναλαμβάνονται συνεχώς. Γι' αυτόν τον λόγο θα ήθελα εμείς να τεκμηριώσουμε επιστημονικά τους λόγους, τις αιτίες και τα αποτελέσματα της τραγωδίας, την οποία εμείς ονομάζουμε στον κόσμο Γενοκτονία των Ποντίων - και όχι μόνο στον ποντιακό, αλλά γενικότερα σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης.

Σε ό,τι αφορά το παράδειγμα της τραγωδίας που έχει βιώσει ο ποντιακός ελληνισμός, ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι «η επιστήμη πρέπει να αναδείξει την τρομακτικότητα των αποτελεσμάτων», ενώ όσον αφορά την προσφορά του ποντιακού ελληνισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό είπε: «Θα μπορούσα να πω ότι κάθε μορφωμένος άνθρωπος, ανεξαρτήτως της εθνικότητας του, θα θεωρηθεί μεγάλη τιμά να καταλαβαίνει τι προσφορά παρέχει ο ποντιακός ελληνισμός στον παγκόσμιο πολιτισμό. Για ποιον λόγο οι αυτοκράτορες της Ρώμης πετάγονταν από τον φόβο όταν λέγαν ότι ο Μιθριδάτης του Πόντου σκοπεύει να επιτεθεί; Δεν είναι δυνατόν ολόκληρες αυτοκρατορίες να φοβούνται τους αυτοκράτορες του Πόντου, ενώ ολόκληρος λαός του Πόντου να μην έχει τη δική του ιστορία».

Και συνέχισε λέγοντας, «Γι' αυτό έχει έρθει η στιγμή να ανακοινωθεί η ίδρυση Ταμείου Επιχορηγήσεως το οποίο θα επικεντρωθεί στην παροχή υποτροφιών σε διακεκριμένους φοιτητές της Έδρας και επιχορηγήσεων για επιστημονικά-εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τον ποντιακό ελληνισμό. Η οικογένειά μου σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε αυτό το ίδρυμα, και καλώ όλους, όσοι ενδιαφέρονται, να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας», γνωστοποίησε καλώντας σε συνεργασία «όλους τους ενδιαφερόμενους για τη δημιουργία της ιδέας του πάρκου-μουσείου, στο οποίο σημαντικό μέρος του θα πρέπει να καταλαμβάνουν διαδραστικά στοιχεία. Το πάρκο πρέπει να γίνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στα Βαλκάνια».

Παράλληλα, ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ίδρυση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι «θα αποτελέσει σημείο έλξης για την προχωρημένη επιστημονική σκέψη, που μελετά την ιστορία του Πόντου και της Μικράς Ασίας» και διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος θα είναι «πάντα δίπλα». «Αυτό είναι το χρέος μου. Αυτό είναι το έργο της ζωής μου», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι, που είναι το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε δραστηριότητα
Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας