Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Πόλεμος» ΟΑΣΘ με Ηρακλή – «Δώστε πίσω όσα πήρατε»

Τι αναφέρει η νέα ανακοίνωση του ΟΑΣΘ για τον Ηρακλή

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΟΑΣΘ και τον «Ηρακλή», με την διοίκηση του Οργανισμού να αξιώνει αποζημιώσεις άνω των 86 εκατομμυρίων ευρώ και τον Συνεταιρισμό να απαντά πως «όλες οι συναλλαγές του Ηρακλή με τον ΟΑΣΘ είναι εύλογες, ανταποκρινόμενες στις συνθήκες της αγοράς, κανονικές και ανεπίληπτες».

Ο ΟΑΣΘ με νέα του ανακοίνωση καλεί τον Ηρακλή να «δώσει πίσω όσα πήρε χωρίς να τα δικαιούται». Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Από τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης «Ηρακλής» υπήρξε ανακοίνωση για τις προσφυγές που έγιναν  από τη σημερινή Διοίκηση του ΟΑΣΘ αφενός στην ελληνική Δικαιοσύνη και αφετέρου στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προσφυγές αφορούν 76 εκατομμύρια για υπέρογκες κρατικές επιδοτήσεις, τις οποίες έπαιρναν οι πρώην  μέτοχοι του ΟΑΣΘ και περίπου 11 εκατομμύρια για καταφανώς υπέρογκα ενοίκια τα οποία κατέβαλλε από το 2003 μέχρι το 2016 ο ΟΑΣΘ προς τον «Ηρακλή».

Αρχικά θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε και να επισημάνουμε ότι:

1.           Η σημερινή Διοίκηση του ΟΑΣΘ είναι «διοίκηση εκκαθάρισης» και ως εκ τούτου οφείλει να διερευνήσει καθετί που δημιουργεί αμφιβολίες και προκαλεί ερωτηματικά.

2.           Οι μέτοχοι του «Ηρακλή» είναι και μέτοχοι του ΟΑΣΘ.

3.           Ο ΟΑΣΘ δεν έχει στην ιδιοκτησία του ούτε αμαξοστάσια, ούτε κτίρια γραφείων. Αυτά ανήκουν στον «Ηρακλή»,  ο οποίος τα ενοικιάζει στον ΟΑΣΘ. Το τίμημα όμως του ενοικίου καλυπτόταν από το κράτος. Άρα ο εκκαθαριστής οφείλει να διακριβώσει αν το τίμημα ήταν εύλογο ή όχι. Διότι διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχτούμε αυτό που λέει ο λαός ότι: «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει» και στο τέλος πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

4.           Οι πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ έπαιρναν επιχειρηματικό κέρδος από κρατική επιχορήγηση. Άρα πρέπει να ελεγχθεί αν η επιχορήγηση ήταν στα όρια του εύλογου κέρδους σε σχέση με το μετοχικό κεφάλαιο το οποίο ήταν κατατεθειμένο στον ΟΑΣΘ. Για τον έλεγχο αυτό οι πλέον αρμόδιες είναι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5.           Για ποιο λόγο λοιπόν αυτή η «ανησυχία»;

6.           Αν οι κρατικές επιδοτήσεις ήταν στα όρια του εύλογου κέρδους δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς.

7.           Αν όμως δεν ήταν; Όπως εμείς έχουμε διαπιστώσει με βάση τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών, οι οποίοι έχουν συνταχθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις και έχουν επικυρωθεί από τους αρμόδιους ορκωτούς ελεγκτές, πράγματι υπάρχει πρόβλημα.

8.           Φαίνεται ότι αυτό το αναγνωρίζει και ο «Ηρακλής» διότι εκφράζει το φόβο ότι θα τιμωρηθεί η χώρα. Γιατί όμως πρέπει να τιμωρηθεί η χώρα για υπέρογκες επιδοτήσεις που έπαιρναν οι μέτοχοι;

9.           Η λύση είναι απλή και βρίσκεται στο περιεχόμενο της προσφυγής που κάναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δικαιούχος είναι το κράτος.  Δώστε τα λοιπόν  πίσω στο κράτος, δηλαδή στους Έλληνες φορολογουμένους, όσα  τους πήρατε χωρίς να δικαιούστε, αντί να χύνετε κροκοδείλια δάκρυα.

Η εκκαθάριση θα συνεχιστεί, να είστε βέβαιοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ