Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Καύσωνας διαρκείας από σήμερα – Πότε «χτυπάει» 40αρι

Το κύμα υψηλών θερμοκρασιών θα κορυφωθεί μέσα στο Δεκαπενταύγουστο - Πως να προστατευθείτε

Του Γιώργου Καλλίνη

Αρχίζει το κύμα καύσωνα και επίσημα από σήμερα στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι μεγάλες ζέστες θα μας συνοδεύουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ήδη, σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, καθώς από σήμερα αναμένεται ένα νέο -παρατεταμένο αυτή τη φορά- κύμα υψηλών θερμοκρασιών.

«Από σήμερα, Σάββατο, θα ανέβει το θερμόμετρο περίπου στους 36 με 37 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένουμε μια μικρή υποχώρηση την Κυριακή. Όμως, από Δευτέρα με αποκορύφωμα Τετάρτη, ίσως και Πέμπτη, όπου και το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 40 βαθμούς», εξηγεί στο TyposThes η μετεωρολογική υπηρεσία του αεροδρομίου Μακεδονία.

Οι νύχτες στη Θεσσαλονίκη αναμένονται επίσης πολύ θερμές, με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 27-28 βαθμούς κελσίου, σε έναν καύσωνα που αναμένεται να μας… κρατήσει συντροφιά για τις επόμενες μέρες. Όπως συστήνει η Μετεωρολογική υπηρεσία, οι θερμές μέρες χρειάζονται λίγη προσοχή για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, με σωστή ενυδάτωση και προστασία τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.

Όπως φαίνεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα κορυφώνεται τον Αύγουστο και όπως τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος και ο Σεπτέμβριος αναμένεται καυτός!

 

Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Ενόψει του καύσωνα, ο Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει στους συμπολίτες μας τα βασικά προληπτικά εκείνα μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.

1.Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2.Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

3.Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4.Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5.Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6.Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7.Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8.Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9.Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τονίζουμε ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.

Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ