Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα νέα πρότυπα χρήσης βιβλιοθηκών σε εκδήλωση στο ΑΠΘ

Δύο προσυνεδριακές συναντήσεις στην πόλη μας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Βιβλιοθηκών - IFLA WLIC 2019

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τις τελευταίες εξελίξεις πάνω σε θέματα καταλογογράφησης και στη χρήση των δεδομένων των βιβλιοθηκών θα εξετάσουν οι δύο προσυνεδριακές συναντήσεις (satellite meetings), που θα φιλοξενήσει σήμερα και αύριο η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Βιβλιοθηκών - IFLA WLIC 2019.

Η IFLA-The International Federation of Library Associations and Institutions αποτελεί τον φορέα που εκπροσωπεί διεθνώς τις βιβλιοθήκες, ενώ το Παγκόσμιο Συνέδριό της World Library and Information Congress (WLIC), που αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός στον χώρο των βιβλιοθηκών.

Όπως εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, Αικατερίνη Νάστα: «Το Παγκόσμιο Συνέδριό της World Library and Information Congress (WLIC), φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα. Φέτος έρχεται για 1η πρώτη φορά στην Ελλάδα (24-30/8/2019, Αθήνα) κι αναμένεται να προσελκύσει περίπου 4.000 συνέδρους από 120 χώρες. Στο πλαίσιό του γίνονται προσυνεδριακές συναντήσεις (satellite meetings) σε διάφορες πόλεις. Και ήταν τιμή για εμάς που η Θεσσαλονίκη είναι μια από αυτές. Θα γίνουν δύο προσυνεδριακές συναντήσεις που θα διεξαχθούν στο ΑΠΘ εστιάζουν στα νέα πρότυπα και στη χρήση των δεδομένων των βιβλιοθηκών στον παγκόσμιο ιστό».

Πιο συγκεκριμένα:

-Στις 21 Αυγούστου, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με θέμα: «Resource Description and Access - RDA 2019»

-Στις 22 Αυγούστου, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ θα διεξαχθεί η συνάντηση με θέμα: «Metadata specialists in the machine age».

Η κυρία Νάστα σημείωσε πως οι δύο προσυνεδριακές συναντήσεις έχουν ελεύθερη είσοδο, αλλά απευθύνονται σε επιστήμονες που γνωρίζουν το αντικείμενο. Μάλιστα ήδη οι συμμετοχές έχουν καλυφθεί. «Φανταστείτε πως στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ η χωρητικότητα είναι 100 άτομα και εμείς έχουμε ήδη συμμετοχή από 130». Όσο για τη 2η συνάντηση θα έχει χαρακτήρα εργαστηριακό.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν ως ομιλητές και ομιλήτριες προσωπικότητες της επιστήμης της Βιβλιοθηκονομίας και της Πληροφορικής με δυναμική παρουσία σε ερευνητικές προσπάθειες, αλλά και σε τεχνικές ομάδες εργασίας της IFLA, ενώ θα πάρουν μέρος και περισσότεροι από 200 επαγγελματίες του χώρου από 19 κράτη,

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ και οι 45 Περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου έχουν 1.400.000 τεκμήρια. Η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ πρωτολειτούργησε στην Παλιά Φιλοσοφική Σχολή το 1927 και από το 1974 μεταφέρθηκε στο κτήριο που στεγάζεται σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες:

-για το πρόγραμμα των δυο συναντήσεων: www.lib.auth.gr/el/iflawlic2019

-για το Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών - IFLA WLIC 2019 στον σύνδεσμο 2019.ifla.org.

Χορηγός των συναντήσεων είναι η Επιτροπή Ερευνών - Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας ΑΠΘ (ΕΛΚΕ ΑΠΘ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ