Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανακαλύψτε Greek ΠΟΠ stars στην 84η ΔΕΘ!

Διακεκριμένοι Έλληνες σεφ μαγειρεύουν στο περίπτερο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μια βόλτα στο περίπτερο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην 84η ΔΕΘ θα σας φέρει πιο κοντά σε μερικούς από τους ΠΟΠstars της ελληνικής κουζίνας!

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, προβάλλει φέτος μέσα από το περίπτερό της περισσότερα από 100 ελληνικά προϊόντα την ονομασία των οποίων προστατεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ καθημερινά ένας διακεκριμένος Έλληνας σεφ μαγειρεύει live με προϊόντα ΠΟΠ και δημιουργεί μοναδικά πιάτα!

Η αρχή έγινε με τα προϊόντα Χαλκιδικής, μαγειρεμένα από τον σεφ Λευτέρη Δασκαλάκη, τα οποία μάλιστα είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Σάββατο, στη διάρκεια της βόλτας του στα Περίπτερα της ΔΕΘ.  Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία (σεφ Απόστολος Αλτάνης), ενώ χθες την τιμητική της είχε η Ήπειρος. Ο Θεσσαλονικιός σεφ Ανδρέας Κλαυδιανός μαγείρεψε μια πίτα με ριζότο και αρνάκι. Σήμερα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν τα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας με ναυαρχίδα την πιπεριά Φλωρίνης αλλά και το ξινόμαυρο (σεφ Άγγελος Ναουμίδης), ενώ την Τετάρτη προϊόντα από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Σοφία Γεωργακάκη). Η Κρήτη θα έχει την τιμητική της την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου (σεφ Αλέξανδρος Θεολόγου), ενώ ακολουθούν την Παρασκευή τα προϊόντα από τη Δυτική Ελλάδα, όπως μαυροδάφνη Πατρών, σταφίδα και αυγοτάραχο (σεφ Παναγιώτης Καραφουλίδης) και το Σάββατο προϊόντα Θεσσαλίας όπως μήλα, κάστανα, πετιμέζι και τσίπουρο (σεφ Νικόλαος Γκονέλας και Κωνσταντίνος Βράκας).

Οι προσκεκλημένοι σεφ παρουσιάζουν καθημερινά (7-8 το απόγευμα) ένα πιάτο σύμφωνα με τη δική τους συνταγή, βασισμένη στα ΠΟΠ προϊόντα από την περιοχή που προβάλλεται τη συγκεκριμένη ημέρα.

Όπως τόνισε μιλώντας στο TyposThes. ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Μιχαήλ Παπαγιάννης, στην Ελλάδα προστατεύονται πάνω από 250 προϊόντα από τα συνολικά 3.500 σε όλη την Ευρώπη.

Με το σύνθημα «Για να ξέρουμε τι τρώμε» φέτος η παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στη ΔΕΘ επικεντρώνεται στο τρίπτυχο ασφάλεια τροφίμων, προστασία παραγωγών και καταναλωτών και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ένα προϊόν ΠΟΠ είναι ένα προϊόν το οποίο από την ώρα που θα φυτευτεί μέχρι την ώρα που θα συσκευαστεί και θα πωληθεί, συνδέεται με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Έτσι για παράδειγμα έχουμε τις πράσινες ελιές Χαλκιδικής, τη φέτα, τη φάβα Σαντορίνης κλπ. Τα προϊόντα ΠΟΠ αποτελούν ένα «διαβατήριο» ποιότητας καθώς ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια πιστοποίηση που τον διασφαλίζει και ότι το συγκεκριμένο προϊόν πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Τα προϊόντα προστατεύονται από την ΕΕ είτε ως προς τη γεωγραφική τους προέλευση είτε ως προς τον τρόπο παρασκευής τους κάτι που σημαίνει ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει αντίγραφο αυτού του προϊόντος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ελληνική φέτα.

*Στην κεντρική φωτ. ο σεφ Ανδρέας Κλαυδιανός μαγειρεύει 

Δείτε τι δήλωσε χθες στο TyposThes. o κ. Παπαγιάννης καθώς και περισσότερες φωτογραφίες στη γκαλερί παρακάτω

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ