Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

84η ΔΕΘ: Οι γυναίκες από τη Θράκη που αναβίωσαν την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "Γενισέα" παρουσιάστηκε στο περίπτερο του ΥΜΑΘ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Γενισέα» από την Ξάνθη, που αναβίωσε μετά 60 χρόνια μια καλλιέργεια που υπήρχε στην περιοχή αλλά χάθηκε στην πάροδο των χρόνων, αυτήν του ζαχαροκάλαμου, παρουσίασε τα προϊόντα της χθες στην 84η ΔΕΘ και συγκεκριμένα στο περίπτερο του ΥΜΑΘ.

Πριν την ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Καράογλου στα εγκαίνια του περιπτέρου χθες, η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "Γενισέα" που ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στη Συδινή Ξάνθης, παρουσίασε τα πρωτότυπα προϊόντα της από ζαχαροκάλαμο, όπως πετμέζι από ζαχαροκάλαμο, αλλείμματα για πρωινό με φουντούκι, ταχίνι φυστικοβούτυρο και πετμέζι, γλυκά του κουταλιού με κίτρινη κολοκύθα χωρίς καθόλου ζάχαρη κ.α. Το πετμέζι από ζαχαροκάλαμο παράγεται εξ’ ολοκλήρου από φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου δικής τους καλλιέργειας, χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών και είναι πλούσιο σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά.

«Καλλιεργούμε ζαχαροκάλαμο όχι υβρίδιο, αλλά τον παραδοσιακό σπόρο που είχαν οι γονείς μας», όπως είπε στο TyposThes. η Αναστασία Αμανατίδου, πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "Γενισέα", που αποτελείται σήμερα από 7 γυναίκες μέλη (από 5 αρχικά) και έχει αυξήσει φέτος την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου στα 50 στρέμματα. Οι κωδικοί των προϊόντων που βγάζει είναι περίπου 7, ενώ κάνουν ήδη εξαγωγή στην Ελβετία. 

zaxarokalamo-geniseai3.jpg

«Οι καταναλωτές μπορούν έχοντας ένα βαζάκι πετμέζι στο σπίτι τους να φτιάξουν ένα φανταστικό αναψυκτικό, χειμώνα καλοκαίρι», όπως λέει η κ. Αμανατίδου αποκαλύπτοντας ότι στα σχέδια της ΚΟΙΝΣΕΠ είναι να κατασκευάσει βιολογικό αναψυκτικό από χυμό ζαχαροκάλαμου.

zaxarokalamo-geniseai1.jpg
zaxarokalamo-geniseai5.jpg

Γενικά, σκοπός τους είναι να κρατήσουν την παράδοση και να μην την αλλοιώσουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και στην ιστοσελίδα τους (zaxarokalamo.gr), το 2006 ξεκίνησαν την αναβίωση καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου παίρνοντας πληροφορίες από βιώματα των γηραιότερων του χωριού που αναπολούσαν την γεύση του πετμεζιού από ζαχαροκάλαμο. Τη δεκαετία 1950-1960 όλοι οι κάτοικοι του χωριού καλλιεργούσαν αυτό το φυτό. Μαζευόταν σε δύο σημεία του χωριού που τα ονόμαζαν στέκια και το αποχύμωναν. Στο σιρόπι του ζαχαροκάλαμου με την προσθήκη κολοκύθας γέμιζαν τενεκέδες για να περάσει η οικογένεια τη χρονιά. Ήταν απαραίτητη γλυκαντική ουσία στα χρόνια της φτώχιας.

Αυτήν την στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία κατοχύρωσης του προϊόντος τους ως ΠΟΠ.

zaxarokalamo.jpg

Σημειώνεται ότι η εκθεσιακή συμμετοχή του Διοικητηρίου στη ΔΕΘ δεν περιορίζεται όπως τις άλλες χρονιές σε μια στατική παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των στόχων του, αλλά με μια σειρά εκδηλώσεων εντός του περιπτέρου του (Περίπτερο 15, stand 32) συμβάλλει στην προώθηση των ποιοτικών προϊόντων της Μακεδονίας και της Θράκης στη λογική της ενίσχυσης του brand name “Μακεδονία”. Παράλληλα παρουσιάζει τους στόχους του για την εξωστρέφεια και την καινοτομία στις περιοχές αρμοδιότητάς του.

Σε όλη τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ θα δίνεται η ευκαιρία σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να αφηγηθούν τη βιωματική εμπειρία από την ίδρυση και λειτουργία της επιχειρηματικής τους δράσης.

Το πρόγραμμα παρουσιάσεων των επόμενων ημερών 

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου             6.00 μ.μ. – 7.00 μ.μ. Παρουσίαση κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτροφίας περιοχή Αμυνταίου «Ε-Ποιμένων»

 

7.30 μ.μ. – 8.30 μ.μ. Παρουσίαση της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας της 84ης Δ.Ε.Θ.

 

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου       6.00 μ.μ.- 7.00 μ.μ. Παρουσίαση Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμoύ Παραδοσιακών Προϊόντων «Άγιος Αντώνιος»

 

7.30 μ.μ. – 8.30 μ.μ. Ιδιωτικές Επενδύσεις – Εξωστρέφεια και Επιχειρηματικότητα στη Μακεδονία –  Θράκη και στα Βαλκάνια

 

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου         6.00 μ.μ. – 7.00 μ.μ. Παρουσίαση Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας

 

7.30 μ.μ.-8. 30 μ.μ. «ΠΑΡΑΓΩ»  Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα και Βιοκαλλιέργειες

 

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 6.00 μ.μ.-7.00 μ.μ. Παρουσίαση Κοιν.Σ.Επ. «Κερκίνης Γη»

 

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου      6.00 μ.μ. – 7.00 μ.μ. Παρουσίαση ΚοινΣ.Επ.«Μυρωδάτο»

 

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου       6.00 μ.μ. – 7.00 μ.μ. Παρουσίαση ΚοινΣ.Επ.  «Olympus Aroma»

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ