Skip to main content
Menu Αναζήτηση

84η ΔΕΘ: Ένα παιχνίδι που εκπαιδεύει παιδιά για τον διαβήτη (Video)

H startup Nous4Health συμμετέχει στο Digital Greece

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ένα παιχνίδι το οποίο εκτός από διασκέδαση έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 να μπορούν να αυτοδιαχειρίζονται την ασθένειά τους, παρουσιάζεται φέτος στην 84η ΔΕΘ (Περίπτερο 12) από την Nous4Health.

Η Nous4Health είναι μία από τις startups που συμμετέχουν στο Digital Greece στην 84η ΔΕΘ. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα τεσσάρων διπλωματούχων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ερευνητών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με επιστημονικό υπόβαθρο σε θέματα βιοιατρικής τεχνολογίας και εστιάζει στην ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων στο χώρο της υγείας. Πρώτο εγχείρημα της εταιρείας είναι το συγκεκριμένο παιχνίδι, που αποτελεί μια διαδραστική αφήγηση, με πρωταγωνιστές τον Πέτρο και τον Ριχάρδο, δυο παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά ο μεν πρώτος ζει στο παρόν ενώ ο δεύτερος στον Μεσαίωνα, τότε δηλαδή που η ινσουλίνη δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί.

Για το σκοπό του παιχνιδιού, η δοκιμαστική έκδοση του οποίου έχει ήδη δοκιμαστεί πιλοτικά σε δυο σχολεία, μίλησε στο TyposThes. η κ. Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, συνιδρύτρια της Nous4Health, Δρ. Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

paihnidi-diabitis.jpg

«Ένα παιδί με το που θα διαγνωστεί με τη νόσο θα πρέπει για το υπόλοιπο της ζωής του να προσέχει σε καθημερινή βάση πολλά πράγματα, όπως τι ινσουλίνη θα πάρει και πόση ινσουλίνη θα πάρει, πότε θα την πάρει, τι φαγητό πρέπει να τρώει, τι σωματική δραστηριότητα πρέπει να έχει κλπ. Είναι καθοριστικής σημασίας η έγκαιρη και έγκυρη εκπαίδευση αυτών των παιδιών για να μπορέσουν να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής στη συνέχεια. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε το διασκεδαστικό χαρακτήρα ενός παιχνιδιού, μιας διαδραστικής αφήγησης, μέσω της οποίας θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε αυτές τις πολυάριθμες και δυσνόητες κλινικές οδηγίες με έναν πολύ πιο εύληπτο και εναλλακτικό τρόπο στα παιδιά, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη ψυχολογία τους», εξηγεί η κ. Ζαρκογιάννη.

Το σενάριο του παιχνιδιού

Το παιχνίδι είναι στην ουσία μια διαδραστική αφήγηση, σαν να παρακολουθεί κανείς ένα παραμύθι να εξελίσσεται. Το σενάριο περιλαμβάνει τη διάδραση δυο βασικών χαρακτήρων του Πέτρου και του Ριχάρδου. Είναι δυο παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Η διαφορά τους είναι ότι ο Πέτρος ζει στο παρόν ενώ ο Ριχάρδος ζει στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο Μεσαίωνα, οπότε ο διαβήτης ήταν μια αντιμετωπίσιμη, θανατηφόρα ασθένεια. Η ζωή του Ριχάρδου λοιπόν βρίσκεται σε κίνδυνο. Αλλά με έναν πολύ μαγικό τρόπο, ο Πέτρος επικοινωνεί μαζί του και αναλαμβάνει την πολύ σημαντική αποστολή να σώσει τη ζωή του. Πως; Εκπαιδεύοντάς τον στο να μπορεί να αυτορυθμίζεται. «Έτσι, ο χρήστης του παιχνιδιού ταυτίζεται με τον Πέτρο και καλείται να πάρει κάποιες αποφάσεις, καθοριστικές για την εξέλιξη της υγείας του Ριχάρδου και κατά συνέπεια την εξέλιξη της ιστορίας», όπως επισημαίνει η κ. Ζαρκογιάννη.

paihnidi-diabitis1.jpg

Οι πρώτες πιλοτικές δοκιμές

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω έχει ήδη υλοποιηθεί μια δοκιμαστική έκδοση του παιχνιδιού και έχουν γίνει πιλοτικές δοκιμές σε δυο σχολικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική όπου το παιχνίδι έπαιξαν 300 παιδιά. «Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως καλά για εμάς, ανησυχητικά, ωστόσο, για την ελληνική κοινωνία, καθώς είναι σοκαριστικά τα στατιστικά που πήραμε από τα παιδιά», τονίζει η κ. Ζαρκογιάννη και συνεχίζει: Το 79% των παιδιών επιλέγει τυρόπιτα και πατατάκια από το κυλικείο, ενώ τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν για τον σακχαρώδη διαβήτη, παρόλο που υπάρχουν συμμαθητές τους που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια. Επίσης, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της τάξης του 18% δεν γυμνάζεται συστηματικά. Πάντως το 90% των παιδιών διασκέδασε ιδιαιτέρως το παιχνίδι και περιμένει με αγωνία να σε τη συνέχεια του παραμυθιού.

Η Nous4Health έχει ξεκινήσει πρόσφατα μια συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Αγώνος Κατά του Νεανικού Διαβήτη και τη Metronic, εταιρία που έχει τεχνολογίες για το σακχαρώδη διαβήτη και έχει δημιουργήσει το Diabetes shop  στην Αθήνα. Εκεί πραγματοποιούνται πιλοτικές δοκιμές της δοκιμαστικής έκδοσης του παιχνιδιού σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και τα αποτελέσματα είναι «εξαιρετικά καλά», όπως λέει η κ. Ζαρκογιάννη, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα ενός παιδιού, που είχε πρωτοδιαγνωστεί με τη νόσο και ενώ πριν το workshop είχε κακή ψυχολογία και αρνητική στάση στο να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες για να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης του, μετά το workshop έκανε μεταστροφή, βελτιώθηκε η ψυχολογία του, άρχισε να κάνει παρέα με τα υπόλοιπα παιδιά και τοποθέτησε τις τεχνολογίες στο σώμα του το ίδιο. «Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό για εμάς να δούμε ότι ένα τέτοιο παιχνίδι επηρεάζει πάρα πολύ τη ψυχολογία και τη βελτιώνει», αναφέρει η ίδια.

Ευαισθητοποίηση στα σχολεία

Στόχος της Nous4Health είναι να έχει μια εκδοχή του παιχνιδιού που να μπορέσει να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο μιας διδακτικής ώρας στα σχολεία, «ώστε και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για τον διαβήτη και ταυτόχρονα να προάγουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, γατί ο διαβήτης σχετίζεται πάρα πολύ με διατροφικές συνήθειες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να το αντιληφθούν από νεαρή ηλικία», όπως λέει η κ. Ζαρκογιάννη. Εξάλλου, δεν θέλει να σταματήσει μόνο στον διαβήτη τύπου 1. Το άμεσο επόμενο project της θα είναι να περάσει και στον διαβήτη τύπου 2, που αφορά ενήλικες, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και η ενασχόληση με το θέμα της κατάθλιψης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την αναζήτηση βοήθειας, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Ζαρκογιάννη το πρόβλημα δεν είναι η ψυχική ασθένεια, είναι η αφρόντιστη ψυχική ασθένεια.

 

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ