Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Διάσωση σε 1,5 λεπτό – Τι πραγματικά συνέβη στο Νυχτερινό

Τι απαντά ο διευθυντής της διοργάνωσης του ημιμαραθωνίου για μια καταγγελία

Της Μαρίας Κουζούφη 

«Μέσα σε 1,5 λεπτό από τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό της λιποθυμίας αθλητή που συμμετείχε το περασμένο Σάββατο στον 8ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης έφτασε στο σημείο πιστοποιημένος διασώστης, ενώ στα 4 λεπτά κατέφθασε μηχανή του ΕΚΑΒ και αμέσως μετά και μια δεύτερη μηχανή του ΕΚΑΒ και στα 15 λεπτά «και όχι στα 55» έφθασε και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ», τονίζει μιλώντας στο TyposThes.gr ο κ. Δρόσος Χριστόπουλος, διευθυντής της διοργάνωσης του ημιμαραθωνίου, με αφορμή την καταγγελία γιατρού μέσω facebook και τα σχόλια που ακολούθησαν (Δείτε ΕΔΩ).

Ο κ. Χριστόπουλος εξιστορεί τα γεγονότα και τονίζει ότι υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των πάντων, ακόμη και του πιο ακραίου περιστατικού και ότι «είναι άδικο να πέφτει σκιά σε μια διοργάνωση που είναι τιμή και για την πόλη και για τη χώρα».

Μέσα σε 1,5 λεπτό από τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό στη Λ. Νίκης έφτασε για τις πρώτες βοήθειες ο πρώτος βοηθητικός, πιστοποιημένος, διασώστης της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ο οποίος κάλεσε αμέσως σε βοήθεια. Ερχόμενος ο δεύτερος διασώστης, ήρθε μαζί και μηχανή του ΕΚΑΒ και ο συγκεκριμένος ιδιώτης γιατρός «που πολύ καλά έκανε και έχει χρέος ο κάθε γιατρός να το κάνει αν δει κάποιον να πέφτει», όπως λέει ο κ. Χριστόπουλος. Όσο δίνονταν οι πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ και τον γιατρό ήρθε και δεύτερη μηχανή του ΕΚΑΒ και μέσα σε 15 λεπτά «και όχι σε 55» ήρθε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, συνεχίζει ο ίδιος.

Για τα όσα γράφτηκαν σχετικά με αψίδα που εμπόδιζε τη διέλευση του ασθενοφόρου, τονίζει ότι οι δυο παράλληλοι της Λ. Νίκης, η Προξένου Κορομηλά και η Μητροπόλεως είχαν παραμείνει ανοιχτές γι΄ αυτόν το λόγο, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη διέλευση των ασθενοφόρων και κάθε οχήματος για ό,τι συμβεί στον κόσμο ή στους διαγωνιζόμενους και ότι η διοργάνωση είχε φροντίσει σε όλα τα στενά, όχι μόνο της Λεωφόρου Νίκης αλλά όλης της διαδρομής, να υπάρχουν άνθρωποι της διοργάνωσης και στην είσοδο και στην έξοδό τους ώστε να προσέχουν να μην κλείσει κάποιο από αυτά. Πάντως λέει πως αν χρειαζόταν και αν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή «όχι μόνο την αψίδα θα γκρεμίζαμε, τη Θεσσαλονίκη όλη θα γκρεμίζαμε».

Σημειώνει δε ότι η διοργάνωση από μόνη της είχε και 19 οχήματα για να συνδράμουν στο έργο του ΕΚΑΒ (5 βοηθητικά πιστοποιημένα ασθενοφόρα – μονάδες και άλλα 14 ασθενοφόρα μεταφοράς), 14 γιατρούς δικούς της, απινιδωτές με πιστοποιημένους χειριστές σε όλη τη διαδρομή ανά 500 μέτρα, καθώς και ιατρική υποστήριξη και στους 4 σταθμούς υποστήριξης και τροφοδοσίας κατά μήκος της διαδρομής. Υπήρχαν ακόμη 8 ιατρικοί σταθμοί και μάλιστα ο πλησιέστερος ήταν στα 100  μέτρα από το συγκεκριμένο περιστατικό και είχε μέσα γιατρούς.

«Με τέτοια ασφάλεια και επιχειρησιακό κέντρο με πρόβλεψη για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για σεισμό που εκπονείται από το ΕΚΕΠΥ, δηλαδή από το κράτος», είναι άδικο όπως λέει ο κ. Χριστόπουλος, να πέφτει σκιά σε μια διοργάνωση που είναι τιμή και για την πόλη και για τη χώρα. «Φτάνοντας στο σημείο του συμβάντος ήδη ο συνάδελφος μου είχε τοποθετήσει και είχε πρόσβαση σε φλεβική γραμμή χορηγώντας υγρά στον νεαρό ο οποίος ήταν πλέον αιμοδυναμικα σταθερός χωρίς κάποιο επείγον πρόβλημα πλέον να απειλεί την υγεια του. Δυο μηχανές του ΕΚΑΒ στο σημείο παρέμειναν εκεί μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο το οποίο δεν έκανε πάνω από 15 λεπτά να δώσει άφιξη».

Στη διάρκεια του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου στον οποίο συμμετείχαν 20.000 άτομα συνέβησαν 16 περιστατικά (τα 2 πήγαν στο νοσοκομείο) τα οποία ελέγχθησαν απολύτως, όπως λέει ο κ. Χριστόπουλος, ενώ και ο συγκεκριμένος αθλητής από την Αμερική ο οποίος μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ είναι ασφαλής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουγγαρία: Ομοφοβικός νόμος βάζει στο στόχαστρο βιβλία, σειρές, ταινίες
Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες το βράδυ στους δρόμους για να καταγγείλουν την συνεχή προπαγάνδα της κυβέρνησης κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ
Ουγγαρία: Ομοφοβικός νόμος βάζει στο στόχαστρο βιβλία, σειρές, ταινίες