Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Λιγότερες γυναίκες και χαμηλότερα αμειβόμενες στην Πληροφορική

Σπάνια την επιλέγουν ως αντικείμενο σπουδών, συχνά δεν ακολουθούν ανάλογη καριέρα ενώ εγκαταλείπουν νωρίς αυτό το χώρο – Τι θα επιχειρήσει να τονίσει ημερίδα από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Γιατί όταν ακούμε Πληροφορική μας έρχεται στο νου πως αφορά άνδρες εργαζόμενους και όχι τόσο γυναίκες; «Η Πληροφορική είναι και γένους Θηλυκού». Αυτό θέλει να τονίσει ημερίδα που διοργανώνει το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ με την υποστήριξη της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, καθώς και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ σήμερα Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 και ώρες 11.00 -14.00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ (Αμφιθέατρο Ι).

Στόχος της, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι η ενημέρωση του κοινού και η προώθηση ενεργειών για την ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων στον κλάδο της Πληροφορικής.

Ρωτήσαμε την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Αμαλία Μήλιου Πόσο η Πληροφορική είναι και γένους Θηλυκού και πού θα εστιάσει η εκδήλωση, και μας τόνισε τα εξής: «Τα στατιστικά από τα στοιχεία του τμήματος δείχνουν μια μικρή αλλά σταθερή πτώση του αριθμού των γυναικών στο τμήμα από την ίδρυση του μέχρι σήμερα. Η πτώση είναι ιδιαίτερα έντονη στην κατεύθυνση του προγραμματισμού με μόλις 1 φοιτήτρια σε κάθε 4 φοιτητές να την επιλέγουν. Δυστυχώς, στα ίδια αποτελέσματα καταλήγουν και μελέτες τόσο στην Αμερική όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η εκδήλωση θα εστιάσει σε πρακτικές και τρόπους βελτίωσης αυτής της ποσόστωσης και της εκπροσώπησης των δυο φύλων. Ο  στόχος είναι οι πρακτικές αυτές να αξιοποιηθούν περαιτέρω, μέσω του δικτύου επαφών του Τμήματος αλλά και προσανατολισμένων εκδηλώσεων που γίνονται από το Τμήμα μας. Για παράδειγμα εκδηλώσεις και ανάλογες δραστηριότητες σε επικοινωνία με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (πχ διάφορα λύκεια της Θεσσαλονίκης αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Μακεδονίας), αλλά και με διάφορους φορείς (πχ δίκτυο εκπροσώπησης γυναικών στην Πληροφορική της ΕΠΥ, ΣΕΠΒΕ, κλπ)»

-Γιατί όμως έχουμε συνδέσει την πληροφορική με άνδρες; Η κυρία Μήλιου εξήγησε: «Τα στερεότυπα ξεκινούν από την βασική εκπαίδευση (βιβλία, κοινωνικά πρότυπα και συμπεριφορές, κλπ) και εξελίσσονται σε κοινή αντίληψη που διαμορφώνεται εσφαλμένα μέσω των διαφόρων μέσων επικοινωνίας των νέων παιδιών και των εφήβων (πχ κοινωνικά μέσα, αποκλεισμός στα σχολεία, κλπ). Η ενθάρρυνση των γυναικών από την πολύ μικρή ηλικία αποτελεί βασικό μοχλό ανάδειξης των ικανοτήτων τους και θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην επαύξηση της αυτοπεποίθησης τους».

Τελικά πόσο ισότιμη είναι η αγορά στα δύο φύλα; «Οι γυναίκες επιλέγουν σπάνια την επιστήμη των Η/Υ για σπουδές στο πανεπιστήμιο (παγκόσμια μείωση από 37% το 1985 σε 19% το 2018), και αρκετά συχνά δεν ακολουθούν ανάλογη καριέρα ενώ εγκαταλείπουν νωρίς αυτό το χώρο (σε ποσοστό 53% έναντι 31% των αντρών).

Οι εργαζόμενες στον κλάδο των Η/Υ αγγίζουν παγκοσμίως μόλις το 18% (12,7% για την Ελλάδα). Επίσης, στο χώρο εργασίας οι ευκαιρίες ανέλιξης είναι άνισες (για κάθε 100 άνδρες σε θέση διευθυντή, μόνο 79 γυναίκες είχαν παρόμοια προσφορά το 2018). Ενώ τέλος, στην Ελλάδα η μισθολογική ανισορροπία στην αγορά εργασίας αγγίζει το 25,4% (source: Honeypot 2018) στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. 

Υποεκπροσώπηση των γυναικών υπάρχει και στο διδακτικό & ερευνητικό προσωπικό των πανεπιστημίων με συνέπεια το ίδιο να συμβαίνει και στον αριθμό των δημοσιεύσεων με μόλις 27% των ερευνητικών μελετών να προέρχονται από γυναίκες! Οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν πάνω από ένα αιώνα για να κλείσουν το χάσμα που τις χωρίζει από τους άνδρες συναδέλφους τους, όσον αφορά τις επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Πληροφορική και στην Επιστήμη των Υπολογιστών (BHMA 25/6/2019-σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Science» από μελέτη του αμερικανικού Ινστιτούτου Allen για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Σιάτλ)». 

κεδεα.jpg

Χρήσιμα

Την ημερίδα θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητής Χαρίτων- Σαρλ Χιντήρογλου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής, Καθηγητής Ελευθέριος Αγγελής, η Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου, και η Πρόεδρος Επιτροπής Φύλου της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγήτρια Ελένη Κατράγκου.

Ομιλήτριες είναι οι:  

Αμαλία Μήλιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ

Παναγιώτα Φατούρου, Πρόεδρος του Greek Chapter of the ACM-W (ACM's Council on Women in Computing), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ελένη Καρατζά, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ

Καλλίτσα Πανταζή, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Χαρά Κουτάλου, Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος

Χριστίνα Γκουτρουμπή, Chief of ACM-W AUTh Student Chapter, Φοιτήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ

 Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Αθηνά Βακάλη. Οι εργασίες της ημερίδας είναι ανοιχτές για το κοινό.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ