Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ώρα της κρίσης για υπόγειο πάρκινγκ στην πλ. Ελευθερίας

Υπό διερεύνηση η δυνατότητα κατασκευής υπόγειου παρκινγκ από το δήμο Θεσσαλονίκης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ  

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αναφορικά με την πλατεία Ελευθερίας, όπου, ως γνωστόν, οι εργασίες ανάπλασης έχουν σταματήσει εδώ και καιρό από τον ανάδοχο που είχε επιλεγεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Για κληρονόμηση ενός προβληματικού έργου το οποίο έχει φτάσει σε ένα τέλμα, κάνει λόγο η διοίκηση του δήμου. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Εφραίμ Κυριζίδης μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι προχωρούν οι ενέργειες και γίνονται τα απαραίτητα βήματα που προβλέπονται σύμφωνα με τις δημόσιες συμβάσεις "για τον προβληματικό ανάδοχο". Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί τις επόμενες ημέρες καθώς έτσι κι αλλιώς λήγει η σύμβαση του αναδόχου τον Φεβρουάριο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι η εργολαβία υπεγράφη από την προηγούμενη διοίκηση τον Φεβρουάριο του 2019 και το αρχικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης της Πλατείας Ελευθερίας ήταν ο Φεβρουάριος του 2020.

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, σε αυτή τη φάση υπό διερεύνηση βρίσκεται και η δυνατότητα κατασκευής υπόγειου παρκινγκ στο σημείο παράλληλα με την επιφανειακή ανάπλαση, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, όπως τόνισε ο κ.  Κυριζίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο νυν δήμαρχος ήταν από εκείνους που στο δημοτικό συμβούλιο έλεγε τότε, ότι η καλύτερη λύση για την περιοχή ήταν ένα υπόγειο παρκινγκ και μια ανάπλαση ως πάρκο και πλέον, από τη θέση του δημάρχου δηλώνει ότι  διερευνάται η δυνατότητα αυτή και δεν αποκλείεται θεωρώντας ότι θα αποτελούσε εξαιρετική ανακούφιση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζεται ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρίες ώστε να γίνει το έργο του υπόγειου χώρου στάθμευσης με ΣΔΙΤ και γίνονται κάποιες ενέργειες και με το υπουργείο. Το ερώτημα ωστόσο είναι σε πόσο διάστημα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έργο. Οι τελικές αποφάσεις, όπως προαναφέρθηκε αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, η  Διοίκηση Ζέρβα αναζητά τη βέλτιστη λύση προκειμένου το έργο να προχωρήσει.

Κηρύσσεται έκπτωτος ο ανάδοχος για τους υπόγειους κάδους

Την ίδια ώρα, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου θα συζητηθεί θέμα που αφορά την κήρυξη εκπτώτου οικονομικού φορέα "λόγω μη εκτέλεσης των συμβατικών του υποχρεώσεων που αφορούσαν στην προμήθεια και τοποθέτηση 80 υπόγειων συστημάτων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων".

"Είναι ένας ανάδοχος στον οποίο η προηγούμενη διοίκηση έδωσε 6 μήνες παράταση και δεν έχει φέρει ούτε έναν υπόγειο κάδο. Η σύμβαση έχει λήξει από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019 και προχωράει η διαδικασία της έκπτωσης", δήλωσε ο κ. Κυριζίδης. Το έργο τοποθέτησης υπόγειων κάδων ωστόσο θα προχωρήσει με τη κήρυξη νέου διαγωνισμού μέσα στο επόμενο δίμηνο και θα απαιτηθούν από 6 έως 10 μήνες περίπου.

Διάνοιξη Αγίου Δημητρίου

Στο μεταξύ "τρέχουν" οι διαδικασίες για ένα μεγάλο έργο που αφορά την ολοκλήρωση της διάνοιξης της οδού Αγίου Δημητρίου στην περιοχή της Τριανδρίας που θα διευκολύνει την κυκλοφορία στην πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, θα δοθούν πόροι ύψους 1,1 εκατ. για απαλλοτρίωση. "Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα αποζημιώσουμε την απαλλοτρίωση", όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου αρχίζουν ήδη να μελετούν τη διάνοιξη του δρόμου. Ο ίδιος μίλησε για ένα "τεράστιο έργο" που θα δώσει "τεράστια ανάσα" στην περιοχή. Όλη η Τούμπα θα μπορεί να βγαίνει στον Περιφερειακό αλλά θα μπορεί κανείς να έρχεται από εκεί και να βγαίνει στην Τριανδρία.

Ο δήμος προσπαθεί να "τρέξει" μια σύμβαση για να κατεδαφιστούν κάποια κτίρια που βρίσκονται στο σημείο "και μετά να πάμε σε μελέτη, ασφαλτόστρωση και διάνοιξη του δρόμου".

Ο ίδιος μίλησε για ένα έργο που "είναι στα χαρτιά εδώ και 15 χρόνια" και η νέα διοίκηση του δήμου εκτιμά ότι "θα το λήξει" μέσα στο 2020. Σημειώνεται ότι η διάνοιξη δεν είχε ολοκληρωθεί καθώς υπήρχε κόλλημα με την απαλλοτρίωση συγκεκριμένων κτισμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ