Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γιατί ξέμειναν από φάρμακα τα φαρμακεία

Σε απελπισία οι ασθενείς χωρίς φάρμακα για εβδομάδες

Του Γιώργου Καλλίνη

Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα βιώνουν καθημερινά οι Θεσσαλονικείς, περιμένοντας ακόμη και 25 μέρες για να λάβουν τα φάρμακα τους! Τα φαρμακεία για άλλη μια φορά έχουν στερέψει από κοινά φάρμακα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να γυρνούν πίσω στο γιατρό τους να τους αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή.

«Οι ασθενείς βρίσκονται απέναντι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και υπάρχουν πολλοί που μένουν χωρίς φάρμακα ακόμη και 25 μέρες», δηλώνει στο TyposThes ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

«Μας λείπουν φάρμακα για όλες τις παθήσεις και οι ελλείψεις αφορούν στην συντριπτική πλειοψηφία σκευάσματα από πολυεθνικές εταιρείες. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες οι ελλείψεις έχουν αυξηθεί καθώς μειώθηκαν οι παραγγελίες μέσα στην εορταστική περίοδο», συμπλήρωσε ο κ. Ευγενίδης.

Γιατί όμως καταγράφονται τόσες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά της Θεσσαλονίκης; «Ο κύριος λόγος πίσω από τις ελλείψεις, αφορά διάφορους μεσάζοντες που λαμβάνουν φάρμακα από τις πολυεθνικές σε φθηνότερες τιμές και τα εξάγουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείψεις. Επίσης και οι πολυεθνικές πλέον έχοντας παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο μας στέλνουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων», μας εξηγεί ο πρόεδρος.

Τι μπορεί να γίνει; «Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει αυτές τις εξαγωγές, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, όμως για μικρό διάστημα. Απαιτείται μια μεγάλη σε διάρκεια απαγόρευση, διότι σε κάθε άλλη περίπτωση οι μεσάζοντες απλώς δημιουργούν μεγαλύτερο στοκ για να εξάγουν μετά την άρση της απαγόρευσης. Ζητούμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας», κατέληξε ο κ. Ευγενίδης.  Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

«Στην αναμονή έως και 20-25 ημέρες για να βρεθεί το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών που δεν καταφέρνουν ποτέ να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο, το οποίο είναι σε έλλειψη και δεν αντικαθίσταται με άλλο, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν εκ νέου το γιατρό τους για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή. 

Αιτία της κατάστασης αυτής είναι οι τραγικές ελλείψεις σκευασμάτων, οι οποίες πλέον αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και αφορούν φάρμακα για σχεδόν όλες τις παθήσεις. Οι φαρμακοποιοί κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν το αναγκαίο φάρμακο για τους ασθενείς τους, αναζητώντας το είτε από φαρμακείο σε φαρμακείο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης είτε και σε άλλους νομούς εκτός Θεσσαλονίκης, κυρίως μέσω των ομάδων φαρμακοποιών στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, οι ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς σπάνια μία συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλήρως, αφού σχεδόν πάντα λείπει τουλάχιστον ένα σκεύασμα από όσα αναγράφονται σε αυτήν. Επίσης συχνές είναι οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης των σκευασμάτων, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνεπώς οι ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν ξανά το γιατρό τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική αγωγή τους.

“Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι παλιό και παρά το γεγονός ότι το δημοσιοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά επιδεινώνεται, ταλαιπωρώντας τους φαρμακοποιούς και θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Κοινό χαρακτηριστικό των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη είναι ότι πρόκειται για φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους”, δηλώνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι ο ΦΣΘ έχει στείλει στον ΕΟΦ, μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την πλήρη λίστα των φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη και μειωμένη επάρκεια και πλέον η ευθύνη για τη λύση του προβλήματος είναι στα χέρια του ΕΟΦ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλλιάνος, σχεδόν όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα εναρμονίζονται με το σενάριο ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της...
Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες