Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Agrotica: Σύστημα 4πλης ρομποτικής παρακολούθησης στο χωράφι (ΦΩΤΟ)

Παρουσιάζεται από το ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Το ρομποτικό σύστημα παρακολούθησαν αγρών "4eyes4farm" παρουσιάζει στην 28η Agrotica το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO), ένα από τα πέντε Ινστιτούτα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Το TyposThes. συνάντησε στο περίπτερο του iBO στην έκθεση τον Γιώργο Βασιλειάδη, επιστημονικό συνεργάτη του iBΟ/ΕΚΕΤΑ, ο οποίος μας εξήγησε το σκοπό και τα οφέλη του συγκεκριμένου οικοσυστήματος για τη γεωργία και τον αγρότη.

4eyes4farm-agrotica3.jpg

Το 4eyes4farm είναι ένα οικοσύστημα το οποίο συνίσταται από τέσσερα υποσυστήματα και εκτείνεται από δορυφορικά δεδομένα μέχρι επίγεια δεδομένα τα οποία συλλέγονται από επίγεια ρομπότ. Στόχος όλης της έρευνας είναι να ενισχυθεί ο αγρότης στο να μπορεί να λειτουργεί πλέον με τρόπο που θα του προσφέρει περισσότερη οικονομική ασφάλεια, γιατί η καλλιέργειά του θα είναι πολύ πιο ελεγχόμενη από ότι πριν και θα του δώσει ίσως και την επιλογή να παράγει ποιοτικότερα προϊόντα, καθώς έχοντας καλύτερο έλεγχο των καλλιεργητικών δεδομένων θα μπορεί να επιλέξει πότε θα γίνει η συγκομιδή, ποια καλλιέργεια θα του προσφέρει μεγαλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα κάνοντας μια ανάλυση κόστους κλπ. 

Αυτήν την στιγμή το 4eyes4farm βρίσκεται σε φάση πιλοτικών δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες στην περιοχή της Θεσσαλίας σε συνεργασία με καλλιεργητές, ενώ στόχος είναι να γίνουν περαιτέρω πιλοτικές δοκιμές.

Η διαδικασία

Όπως μας είπε ο κ. Βασιλειάδης, όλη η διαδικασία της καλλιεργητικής φροντίδας ξεκινάει από τα δορυφορικά δεδομένα μέσω των οποίων μπορεί να εντοπιστεί αν υπάρχουν σημεία ενδιαφέροντος, είτε απειλή είτε κάτι ωφέλιμο (για παράδειγμα αν υπάρχει μη αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης της καλλιέργειας ή αντιθέτως ένας πολύ μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης που σημαίνει ότι εκεί έχουμε ζιζάνια και όχι τα ωφέλιμα φυτά). Μετά αναλαμβάνει δράση ένα drone σταθερής πτέρυγας, ένα μικρό αεροπλανάκι το οποίο μπορεί από τα 50 μέτρα περίπου να καλύψει πολύ μεγάλη επιφάνεια καλλιέργειας και με μια πολυφασματική κάμερα να πάρει πληροφορία πέρα από το ορατό φως.

4eyes4farm-agrotica1.jpg

Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται αναλύονται μετά αλγοριθμικά σε ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο ενημερώνει και τον τελικό χρήστη αλλά και τα υπόλοιπα υποσυστήματα και αν χρειάζεται πηγαίνει και ένα drone στο σημείο, το οποίο πετάει σε χαμηλότερο υψόμετρο (6-30 μέτρα) και μπορεί να έχει καλύτερη ανάλυση (κάθε pixel της εικόνας που δίνει το συγκεκριμένο drone έχει ανάλυση στο έδαφος 0.9 εκατοστά).

4eyes4farm-agrotica2.jpg

Στο τελικό στάδιο και αν χρειαστεί μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και το τέταρτο «μέλος» του συστήματος, το ρομπότ (κινείται επίγεια, στο χωράφι) το οποίο θα καθορίσει αν αυτό είναι ένα σημείο ενδιαφέροντος ή όχι. Μάλιστα αν προσαρτηθούν επάνω του και κάποιοι βραχίονες έχει τη δυνατότητα να κάνει και κάποιες εργασίες.

4eyes4farm-agrotica6.jpg

Μπορεί δηλαδή όπως αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης να έχει επάνω του κάποια μικρά καλλιεργητικά εργαλεία και να εκτελέσει ελαφριές εργασίες στο έδαφος ή και εργασίες συγκομιδής. Πρόκειται με άλλα λόγια ένα ευέλικτο σύστημα το οποίο μπορεί έχει περαιτέρω εξέλιξη. Επίσης, είναι σημαντικό ότι τα συστήματα έχουν τη δυνατότητα 24ωρη λειτουργίας, δεν βασίζονται δηλαδή στο φως για να λειτουργήσουν, ενώ τα drone εκτελούν αυτόματα την αποστολή και ο χειριστής χρειάζεται μόνο για την απογείωσή τους και για να τα μαζέψει αφού προσγειωθούν.

4eyes4farm-agrotica4.jpg

Συστήματα όπως αυτό που ανέπτυξε το iBo, δείχνουν ότι σταδιακά στον τομέα της γεωργίας από εδώ και πέρα δεν θα απασχολούνται μόνο αυτοί που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αλλά συμπληρωματικά, θα ανοίξει το πεδίο δράσης και για νέες ειδικότητες.

"Η δική μας λογική είναι της συμπληρωματικότητας και όχι της αντικατάστασης διεργασιών", λέει ο κ. Βασιλειάδης, εξηγώντας ότι απλώς θα επεκταθεί το πεδίο δράσης και σε άλλους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα χειριστές drones που θα παρέχουν αυτήν την υπηρεσία στους αγρότες.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως πλέον οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής και μάλιστα ακόμη και μεγαλύτερων ηλικιών, δεν αντιμετωπίζουν πλέον τα συστήματα γεωργίας ακριβείας ως επιστημονική φαντασία αλλά ως κάτι το οποίο θα έχει εφαρμογή τα επόμενα χρόνια.

Τι θα δείτε στο περίπτερο του iBo στην Agrotica

Στους χώρους φιλοξενίας του iBO στην Agrotica (τομέας Α11, std1 απέναντι από το Περίπτερο 1) οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν:

Επίδειξη σύγχρονης Ψηφιακής Πλατφόρμας παρακολούθησης της αγροτικής παραγωγής (farm management information systems FMIS). Το σύστημα αντλεί δεδομένα από επίγειους αισθητήρες, αισθητήρες εφαρμοσμένους σε επίγεια (ρομποτικά οχήματα) και εναέρια μέσα (drones) καθώς και από δορυφορικές εικόνες.

4eyes4farm-agrotica8.jpg

Επίδειξη συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης για διαχείριση παραγωγής

Eπίδειξη του ρομποτικού στόλου που διαθέτει το Ινστιτούτο και των δυνατοτήτων του.

Eπίγεια μη-επανδρωμένα ρομποτικά οχήματα

Εναέρια μη-επανδρωμένα οχήματα

Ζωντανή επίδειξη οπτικών αισθητήρων ανίχνευσης της κατάστασης των φυτών και ιδιοτήτων του εδάφους με χρήση πολυφασματικών και υπερφασματικών αισθητήρων.

Τέλος υπάρχει συνεχής προβολή οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο με μετρήσεις στο πεδίο και παρουσιάσεις βασικών λειτουργιών των ρομποτικών συστημάτων), καθώς και έντυπο υλικό (Ενημερωτικά φυλλάδια με τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, poster ερευνητικών προγραμμάτων και banner).

 

Σχετικά με το Ινστιτούτο iBo

Κύρια αποστολή του Ινστιτούτου iBo αποτελεί η διεξαγωγή εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας που οδηγεί σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες με περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Τα κύρια ερευνητικά αντικείμενα του ΙΒΟ είναι αυτά της Μηχανικής Βιοσυστημάτων, της Αειφορικής Μηχανικής και της Εργονομίας με πεδία εφαρμογής στην Γεωργική παραγωγή, στο Περιβάλλον στην Ενέργεια και στην Ποιότητα ζωής.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το κύριο μέλημα του iBO είναι η προώθηση και ανάπτυξη αειφορικών πρακτικών και τεχνολογιών που αφορούν στις επιστημονικές περιοχές που σχετίζονται με τα ευφυή συστήματα γεωργίας, την αγρο-ρομποτική, τις τεχνολογίες αγρο-πληροφορικής και τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την περιβαλλοντική διαχείριση, τη διαχείριση υδάτινων και εδαφικών πόρων και την εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Το iBO/EKETA, ανταποκρινόμενο στις επιταγές της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, βρίσκεται στο επίκεντρο της καινοτομίας στον αγροτικό κλάδο, με βασικό στόχο την αύξηση της παραγωγής με μειωμένο κόστος και με βιώσιμες καλλιεργητικές μεθόδους.

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ