Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μοντέλο του ΑΠΘ προβλέπει την απόδοση των μέτρων του κορωνοϊού

Τα στοιχεία του θα διατεθούν προς αξιοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πώς επηρέασαν στην εξάπλωση του κορωνοϊού οι μετακινήσεις για την εργασία και η βεβαρυμμένη με αιθαλομίχλη ατμόσφαιρα; Πόσο μειονεκτική είναι η θέση των καπνιστών; Και τι ισχύει με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση;

Την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας θα αποτυπώσει το υπολογιστικό μοντέλο που ετοιμάζει το ENVELAB του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο, ενώ για την αξιοποίηση του υλικού που έχει συγκεντρωθεί έχει επικοινωνήσει με τη γενική διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και του Εργαστήριου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ENVELAB του ΑΠΘ.

3f1.jpg

Όπως μας εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης σε τηλεφωνική μας επικοινωνία η εργασία της ομάδας του άρχισε πριν 15 περίπου μέρες χρησιμοποιώντας υλικό που έχει δημοσιευτεί σχετικά με τα όσα έχουν συμβεί ήδη στην Κίνα όπου πλέον ο κορωνοϊός βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Ευρώπη.

«Θέλουμε να δούμε πώς τα μέτρα που ελήφθησαν εκεί επηρέασαν την εξέλιξη της πανδημίας και να βοηθήσουμε μέσα από την έρευνά μας να προβλέψει έγκαιρα η Κυβέρνηση και με σχετική ακρίβεια το αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνει», μάς είπε ο καθηγητής.

Συμπλήρωσε πως στις μετρήσεις τους έλαβαν υπόψη «βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία για την μεταδοτικότητα του ιού πχ βιολογικά, αλλά και περιβαλλοντικά στοιχεία, καθώς και τη λήψη ή όχι κάποιων περιοριστικών μέτρων όπως για παράδειγμα έγινε στην χώρα μας με τον περιορισμό της κυκλοφορίας. Αναλύσαμε με τις τεχνικές ανίχνευσης που πραγματοποιούνται σε ομάδες ατόμων ή σε νοσούντες και υπολογίσαμε ποια είναι η εξέλιξη της εξάπλωσης και πόσες περιπτώσεις θα είναι κρίσιμες, αλλά και πόσες θα οδηγήσουν σε θάνατο. Το μοντέλο που φτιάξαμε δεν βασίζεται μόνο στα στατιστικά δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, αλλά και στην ανάλυση των δυναμικών συστημάτων. Για παράδειγμα η κοινωνία είναι ένα δυναμικό σύστημα. Ο ιός επίσης είναι ένα δυναμικό σύστημα. Τα δύο τους αλληλεπιδρούν, μέσα σε ένα πλαίσιο όπου τίθενται περιορισμοί για την εξάπλωση του ιού μέσα από χειρισμούς της κυβέρνησης που εφαρμόζονται από τους πολίτες. Εμείς υπολογίζουμε το ποσοστό των ατόμων που θα εφαρμόσουν τα μέτρα και αναλύουμε πώς με ένα συνδυασμό μέτρων, μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αντιμετωπίζουμε την εξάπλωση της πανδημίας». Ο κ Σαρηγιαννίδης με την ομάδα του έχουν εργαστεί κατά το παρελθόν πάνω σε παρόμοια μοντέλα με εφαρμογές πχ σε περιβαλλοντικά θέματα όπως της αιθαλομίχλης.

Εστιάζοντας στον κορωνοϊό σημείωσε πως ένα σημαντικό κομμάτι έγκειται στην εφαρμογή των μέτρων. «Αρκετοί ήταν αυτοί που παράκουσαν την έκκληση του πρωθυπουργού για να μείνουμε σπίτι. Άλλοι συμμορφώνονται πιο πολύ κι άλλοι καθόλου. Επίσης άλλα άτομα νοσούν, άλλα έχουν τον ιό αλλά δεν έχουν συμπτώματα κι άλλα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Με το μοντέλο μας έχουμε καταφέρει να πιάσουμε την εξέλιξη του ιού, το έχουμε μάλιστα τεστάρει στα σχετικά πολλά διαθέσιμα δεδομένα της Κίνας, διαπιστώνουμε ότι λειτουργεί πολύ καλά και τώρα το παραμετροποιούμε για τις ελληνικές και ιταλικές συνθήκες» δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

 

Οι μετακινήσεις για την εργασία, το περιβάλλον και το κάπνισμα

rypansi_periballon.jpg

Φωτογραφία αρχείου

Τόνισε πως πέρα από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων σημασία για την εξάπλωση του ιού έχουν και άλλοι παράγοντες. «Έχει σχέση το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Και αυτό μπορεί να επηρεαστεί και από το περιβάλλον. Πληθυσμός που έχει εκτεθεί σε καπνό από την καύση ξύλου (αιθαλομίχλη) έχει επηρεαστεί η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματός του να ανταπεξέλθει σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Στην Βόρεια Ιταλία και στην Κίνα όπου σημειώθηκε έξαρση μετάδοσης του κορωνοϊού υπάρχει έκθεση πληθυσμών σε αιθαλομίχλη, σε  λεπτά και υπέρλεπτα σωματίδια. Σε ελληνικά δεδομένα κυρίως οι πληθυσμοί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι εκτεθειμένοι στην αιθαλομίχλη. 

Επίσης ειδικά στην περιοχή της κοιλάδας του Πάδου στην Ιταλία είναι τέτοια η δομή της οικονομίας που γίνονται μετακινήσεις αρκετών χιλιάδων εργαζομένων για να μεταβούν στον χώρο εργασίας τους. Για παράδειγμα είναι σύνηθες να κάνει κάποιος το δρομολόγιο Μιλάνο – Μπέργκαμο που σε αναλογία θα έλεγα πως είναι κάτι σαν το Αθήνα – Λειβαδιά ή Θεσσαλονίκη – Κατερίνη. Στην χώρα μας δεν έχουμε χιλιάδες εργαζόμενους που να χρειάζεται να μετακινούνται καθημερινά διανύοντας μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στη δουλειά τους. Οπότε δεν έχουμε και την μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση του ιού που σημειώθηκε πχ στην Ιταλία. Αυτό το στοιχείο το λαμβάνει υπόψη το μοντέλο μας.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το κάπνισμα που κάνει πιο ευάλωτο τον οργανισμό στον κορωνοϊό. Και αν προσθέσουμε το ότι κάποιος μπορεί να έχει υποκείμενο νόσημα τότε η κατάσταση δυσχεραίνει και υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, λόγω και του υποκείμενου νοσήματος».

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης: «Το σημαντικό είναι να έχουμε πολλά ποσοτικά στοιχεία, όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα. Μέχρι στιγμής ξέρουμε πως η λύση είναι ένα μείγμα μέτρων. Σε αυτό παίζει ρόλο η σύσταση των μέτρων καθώς και το πότε θα ληφθούν. Αλλιώς χάνεις το παιχνίδι. Πιστεύω πως ο ορθώς η χώρα μας πήρε προληπτικά άμεσα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Τονίζω όμως είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσο καλά εφαρμόστηκαν αυτά κατά την εξέλιξη της κρίσης, όπως και να αξιολογηθεί το θέμα των δειγματοληψιών για τον κορωνοϊό που μέχρι τώρα γίνεται σε όσους νοσούν βαριά».

 

Δείτε περισσότερα στο: https://www.enve-lab.eu/.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης". Η κεντρική φωτογραφία είναι αρχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ