Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων (Video)

Επιμνημόσυνη δέηση το πρωί από το δήμο και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων

Κορυφώνονται σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης ποντιακών σωματείων και ομοσπονδιών για τα 101 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, με κύριο αίτημα τη διεθνή αναγνώρισή της. Ο προγραμματισμός τους, ωστόσο, λόγω και της συγκυρίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει αναπροσαρμοστεί, σε μια προσπάθεια να τηρηθούν οι οδηγίες αποφυγής της διάδοσης του ιού. Γι' αυτό τον λόγο, οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή μικρών αντιπροσωπειών και εκπροσώπων φορέων και αξιοποίηση του διαδικτύου για την ευρύτερη προβολή τους.

Σήμερα το πρωί, ο δήμος Θεσσαλονίκης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Ο κεντρικός δήμος στο τελετουργικό ακολούθησε τα μέτρα που ισχύουν λόγω πανδημίας του Covid-19 και για το λόγο αυτό η παρουσία των επισήμων ήταν περιορισμένη. 

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης τιμά αυτή τη μέρα, τιμά όλους αυτούς που χάθηκαν, όλους αυτούς που ξεριζώθηκαν "και διατρανώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε ποτέ μέχρι να αναγνωριστεί μια από τις μεγαλύτερες Γενοκτονίες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους".

Περέστη και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονία - Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

geneoktonia_pontion_2_1.jpg

Στο μήνυμά του ο κ. Καράογλου αναφέρει τα εξής: "Κι ανασπάλλω! Σήμερα είμαστε όλοι Πόντιοι. Εκατόν ένα χρόνια μετά τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού διατηρούμε ασίγαστη και άφθαρτη τη μνήμη της τραγωδίας.

Ο θρήνος, οι θηριωδίες και η προσευχή των 353.000 αθώων θυμάτων καθιστούν ιερό το εθνικό μας χρέος να μην ξεχνούμε την εκρίζωση των Ελλήνων του Πόντου, ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Στις 19 Μαΐου 1919 συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα πριν το Ολοκαύτωμα.

Με απέραντο σεβασμό προς εκείνους που θυσιάστηκαν, δεν επιτρέπεται και δεν μπορούμε να σιωπούμε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι η Ελλάδα!

Κρατούμε αιώνια τη μνήμη της γενοκτονίας, διότι ο Πόντος έν άστρον φωτεινόν και δύναμη δημιουργίας. Γιατί η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο".

Αμέσως μετά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) τίμησε τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου με τελετή στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Στην τελετή συμμετέχουν μόνο αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων, λόγω αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού και προβάλλεται ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΠΟΠΣ στο Facebook.

Τελετή Μνημοσύνης για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Gepostet von Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων am Dienstag, 19. Mai 2020

Για το απόγευμα, στις 19.00, προγραμματίζεται διαδικτυακή συζήτηση για τη γενοκτονία των Ποντίων από την ΠΟΠΣ, με τη συμμετοχή ιστορικών, κοινωνικών επιστημόνων, κ.ά.

Μηνύματα απευθύνουν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Μπέντρος Χαλατζιάν, καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Κιμούλης και η Μελίνα Ασλανίδου, εκπρόσωποι κοινοτήτων Ελλήνων Γεωργίας και Αρμενίας, κ.ά.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) θα συμμετάσχει με αντιπροσωπείες στους χώρους των εκδηλώσεων, χωρίς εξέδρες και καθίσματα για τους επίσημους. Απόψε, στις 19.00, προγραμματίζεται στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα και στο Μνημείο της Γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες, ενώ θα ψαλλεί ωδή και ένα μοιρολόι για τη γενοκτονία των Ποντίων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος. «Ο αγώνας συνεχίζεται αδιάκοπα, απρόσκοπτα, σθεναρά», τονίζει -μεταξύ άλλων- στο διεκδικητικό πλαίσιό της για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων, η ΠΟΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ